سازه فلزی صنعتی چیست و چگونه ساخته می‌شود؟

انواع سازه های صنعتی که در قالب سازه فلزی طراحی و اجرا می‌شود در صنایع مختلف می‌توانند کاربردهای زیادی داشته باشند. سازه صنعتی بر اساس ساختار و اتصالات به انواع مختلفی دسته‌بندی می‌شود. اینکه سازه های صنعتی چیست و انواع آن کدامند و اجرا و طراحی آنها چگونه است از موضوعاتی هستند که در ادامه در مورد آنها صحبت شده است. سازه های صنعتی چیست؟ همانطور که در مقاله «انواع سازه فلزی» هم بحث شد، سازه‌هایی چون سوله کارخانه‌ها، سالن‌های بزرگ وسایل صنعتی، کارگاه‌های صنعتی، سوله دپو و غیره از جمله کاربردهای سازه‌های فلزی هستند

قالب بتن خاص لاینینگ که با نام قالب هیدرولیک تونل نیز شناخته می شود، در ساخت تونل های راه آهن و به طورکلی، عملیات راه سازی مورد استفاده قرار می گیرد؛ شکل های خاص نیم دایره، نعل اسبی، بیضی و … از جمله طراحی های خاص این نوع قالب های خاص ساختمانی می باشد. با وجود اینکه، اغلب آنها با فناوری های پیشرفته طراحی می شوند، اما تیم سپنتا به منظور رفع نیازهای مشتریان خود، اقدام به طراحی دستی ویژه لاینینگ نیز کرده است. با ثبت درخواست خود در قسمت مشاوره رایگان، با کارشناسان ما در ارتباط باشید.

سازه های صنعتی چیست؟

همانطور که در مقاله «» هم بحث شد، سازه‌هایی چون سوله کارخانه‌ها، سالن‌های بزرگ وسایل صنعتی، کارگاه‌های صنعتی، سوله دپو و غیره از جمله کاربردهای سازه‌های فلزی هستند که به دلیل تفاوت در ساختار و نصب با ساختمان‌های مسکونی، به آن‌ها سازه‌های فلزی صنعتی می‌گویند. در این میان فلز مورد بحث همان فولاد، رایج‌ترین ماده مورد استفاده برای طراحی و ساخت ساختمان‌های صنعتی است. از مهمترین سازه های صنعتی می توان به اشاره کرد.

فرایند طراحی و آماده‌سازی و نصب سازه های صنعتی چگونه است؟

انواع سازه های صنعتی پس از تهیه و پردازش توسط شرکت‌های تولیدکننده به محل نصب برده می‌شوند، جایی که طراح سازه از قبل نقشه و طرح سازه را آماده کرده و پیاده می‌کند. ساخت اسکلت فلزی سازه‌های صنعتی معمولاً به دو صورت و یا آغاز می‌شود.

در طی انجام این مراحل از انواع دستگاه‌های جوش؛ دستگاه جوش الکترود، دستگاه جوش قوس الکتریکی، دستگاه جوش اتوماتیک دروازه‌ای و انواع دستگاه برش؛ دستگاه‌های هوابرش، قیچی و گیوتین، مته، فرز و غیره استفاده می‌شود تا سازه نهایی از کیفیت و طول عمر مطلوبی برخوردار باشد.

هر چه دستگاه‌های جوش پیشرفته یا ترجیحاً اتوماتیک‌تر و الکترودهای جوش از برندهای معتبر و استاندارد باشند، کیفیت اتصالات مقاطع بالاتر و در نتیجه سازه از استحکام بیشتری برخوردار خواهد بود. همچنین پس از جوش با استفاده از روش‌هایی چون تست جوش RT کیفیت اتصالات چک می‌شود.

پس از آن اسکلت فلزی سندبلاست (یک روش ماشینکاری سایشی) و رنگ‌آمیزی می‌شود و بعد از تأیید کنترل کیفیت رنگ، اسکلت سازه فلزی سوله آماده بارگیری و حمل می‌شود تا به محل ساخت و نصب سوله برسد.

سازه صنعتی شامل دو نوع سازه صنعتی سبک و سازه صنعتی سنگین است که در ادامه به آن می‌پردازیم.

سازه های صنعتی سبک

از فولاد سبک با مقطع H شکل (جوش داده شده یا نورد شده) برای ساخت چهارچوب گرید (شبکه) فولادی و از پرلین فولادی نوع C و نوع Z شکل به‌عنوان جداره و تیرهای دیوار استفاده می‌کنند. از صفحات فولادی سبک ‌وزن به‌عنوان ساختار محفظه‌ای سقف و دیوار، توسط پیچ و مهره‌هایی با مقاومت بالا و مواد آب‌بندی برای مونتاژ سازه فولادی سبک استفاده می‌شود.

کاربردهای سازه های صنعتی سبک

سازه صنعتی سبک باتوجه ‌به سرعت ساخت و مصرف کم فولاد، برای کارخانه‌های صنعتی با دهانه کوچک و متوسط ​​به‌علاوه جرثقیل سقفی کمتر از 20 تن، انبارها، سالن‌های ورزشی کوچک و متوسط ​​و … مناسب است. علاوه بر این، ازآنجایی‌که سازه فولادی سبک وزن به ‌راحتی جمع‌آوری و جدا می‌شود، برای سازه‌های موقتی که نیاز به تخریب دارند نیز مناسب است

مزایای استفاده از اسکلت فلزی در سازه فلزی صنعتی

از آسمان‌خراش‌ها و پل‌ها گرفته تا خانه‌های مسکونی و بناهای صنعتی مانند سوله‌ها، فولاد تقریباً در هر نوع سازه‌ای استفاده می‌شود. این ماده به یک متریال ساختمانی پیشرو در صنعت ساخت و ساز تبدیل شده است زیرا بسته به شکل و هندسه سازه، دوام و استقامت عالی را در طراحی سازه فراهم می‌کند. استفاده از فولاد در سراسر جهان در پروژه های ساختمانی صنعتی و همچنین در زمینه‌های مرتبط با مهندسی عمران به طور پیوسته در حال افزایش است. در ادامه با مزایای استفاده از فپلاد در سوله سازی آشنا خواهیم شد.

1.    طراحی بهتر

یکی از بارزترین مزایای استفاده از اسکلت فلزی در ساخت و ساز، توانایی فولاد در ساخت سازه‌ها در ابعاد بزرگ‌تر است. این موضوع به مهندسان اجازه می‌دهد تا گزینه‌های خود را گسترش دهند و به آنها اجازه می‌دهد با استفاده از محصولات فولادی فضایی جدید و بزرگ ایجاد کنند که با مواد دیگر در دسترس نبودند.

اسکلت فلزی برای سازه‌های با ورودی و ابعاد بزرگ و سازه‌های سنگین که مناسب همه انواع ساختمان و سازه فلزی صنعتی است، بسیار توصیه می‌شود.

2.    استحکام و دوام بالا

اجزای سازه‌های فولادی، قوی‌تر و سبک‌تر از اجزای ساخته شده از بتن یا چوب هستند. سازه‌های فولادی علاوه بر دوام، می‌توانند در برابر نیروهای شدید یا شرایط آب و هوایی سخت مانند زلزله، بادهای شدید، طوفان و برف سنگین تا حد زیادی مقاومت کنند. این سازه‌های فولادی همچنین ضد زنگ هستند و برخلاف سازه های چوبی تحت تأثیر آلودگی‌های محیطی قرار نمی‌گیرند و همچنین در مقایسه با سازه‌های چوبی در برابر آتش مقاوم‌تر هستند.

3.    وزن سبک

با این که چگالی آهن و فولاد بالا است اما تیرهای فلزی مورد استفاده در سازه‌های فولادی، به دلیل استحکام بیشتر، وزن کمتری نسبت به بتن دارند و مزن کلی اسکلت را پایین نگه می‌دارند.

4.    نصب آسان و سرعت بالا در ساخت

قطعات فولادی در سازه فلزی صنعتی با طرحی خاص در داخل کارخانه، از پیش ساخته شده و در شرایط آماده نصب به پروژه ارسال می‌شوند. از این رو زمان ساخت در این پروژه‌ها به میزان قابل توجهی کاهش پیدا می‌کند. بنابراین می‌توان پروژه‌های بزرگ را در مدت زمان کمتری نسبت به معمول به پایان رساند. به دلیل ساخت آسان قطعات اسکلت فلزی، نصب و مونتاژ آن‌ها نیز در محل بدون دردسر بوده و همچنین نیازی به اندازه‌گیری و برش قطعات در محل نیست.

5.    همه منظوره بودن فولاد

فولاد همه کاره است زیرا می‌توان آن را تقریباً به هر شکلی درآورد به همین دلیل این ماده به گزینه‌ای جذاب برای ساختمان‌های مسکونی و تجاری تبدیل می‌شود. به طور مشابه، برای سازگاری با طراحی همه‌کاره ساختمان‌های بزرگ و با ورودی‌های عظیم مانند فرودگاه، ساختمان‌های ترمینال، سالن‌ها، سوله‌‌ها، ساختمان‌های کشاورزی، انبارها و محوطه‌های داخلی و سازه فلزی صنعتی، جایگزینی برای سازه‌های فولادی وجود ندارد.

6.    انعطاف‌پذیری

انعطاف پذیری یکی از مزیت های بزرگ سازه‌های فولادی است، به این معنی که می‌توان آن را مطابق با نیازهای مورد نیاز، طراحی کرد. این امر به طراحی سازه‌های فولادی به گونه‌ای کمک می‌کند که بتواند در برابر بادهای شدید یا زلزله مقاومت کند، به خصوص در مورد پل‌ها یا برج های بلند.

7.    شکل‌پذیری

کیفیت شکل‌پذیری به ویژگی پایداری سازه‌های فولادی در صورت قرار گرفتن در معرض نیرویی عظیم اشاره دارد. فولاد به طور کلی مانند مواد نسبتا شکننده، مانند بتن، ترک نمی‌خورد. این خاصیت فولاد به ساختمان‌های فولادی اجازه می‌دهد تا در صورت وجود خطر شکستگی، بدون فروریختن تغییر شکل دهند. بنابراین این موضوع به ساکنان هشدار می‌دهد که قبل از آن کار تخلیه را شروع کنند. خرابی سازه‌های فولادی یک شبه اتفاق نمی‌افتد و یک سازه فولادی به ندرت ممکن است فرو بریزد. به همین دلیل است که ساختمان‌های با اسکلت فلزی، کمتر تحت تاثیر زلزله قرار می‌گیرند. به طور خلاصه، یک سازه فولادی به شما زمان می‌دهد تا در صورت خطر سقوط ناگهانی، از آن خارج شوید.

8.    مقاومت در برابر آتش

سازه‌های فولادی در مقایسه با چوب بسیار در برابر آتش مقاوم هستند و خطر آتش‌سوزی را برای ساختمان کاهش می‌دهند. در صورت وجود اسکلت فلزی بیشتر در ساختمان مانند سازه فلزی صنعتی، گسترش آتش کاهش می‌یابد. برای افزایش این خاصیت، از فولاد سازه‌ای از پوشش‌های ضد شعله ویژه، استفاده می‌کنند.

9.    مقاومت در برابر رطوبت و آب و هوا

سازه‌های فولادی به طرز شگفت انگیزی در برابر رطوبت مقاوم هستند. اگرچه این امتیاز ممکن است بسته به محتوای کربن فولاد مورد استفاده برای سازه، کمی به خطر بیفتد. پوشش گالوانیزه برای افزایش مقاومت در برابر زنگ‌زدگی، سازه فولادی را حتی در برابر اثرات آب مقاوم‌تر می‌کند.