سرخ کن بدون روغن خوبه یا با روغن؟

تفاوت سرخ کن بدون روغن و سرخ کن با روغن + معرفی بهترین برند‌ها

همان طور که می دانید غذاهای سرخ کردنی طرفداران بسیار زیادی دارند اما نمی توان از مضرات آن غافل شد. امروزه سرخ کن ها از جمله دستگاه های محبوب پخت و پز می باشد که در دو مدل بدون روغن و با روغن به بازار لوازم خانگی عرضه شده است. در این مطلب قصد داریم تفاوت های بین سرخ کن با روغن و سرخ کن بدون روغن را مورد بررسی قرار دهیم. به طور کلی دستگاه های سرخ کن بدون روغن موجب کاهش میزان استفاده از روغن در سرخ کردن غذاها و در نتیجه موجب کمک به سلامتی شما می شود. همچنین این مورد موجب طبخ بسیار خوب غذا در زمان کم می گردد. در این مطلب از سایت رُخ سان سعی داریم تفاوت سرخ کن بدون روغن و با روغن را با هم بررسی کنیم.

معرفی سرخ کن بدون روغن

همانطور که از نام این محصول مشخص است شما برای طبخ غذای خود نیازی به استفاده از روغن ندارید. اما کسانی که دوست دارند در غذاهای خود طعم روغن را داشته باشد میتوانند به دلخواه از مقدار کمی روغن در غذای خود استفاده کنند. اگر علاقه زیادی به غذاهای سرخ شده دارید، سرخ کن بدون روغن بهترین دستگاه برای رفع نیاز شما می باشد. نحوه کار این دستگاه به این صورت است که روند طبخ غذا را تنها با هوای داغ داخل سرخ کن انجام می دهد.

به این ترتیب غذاها تنها با جریان هوای داغ در داخل سرخ کن پخته خواهند شد. به همین دلیل است که غذای آماده شده در سرخ کن بدون روغن سالم است. همچنین سرخ‌ کن بدون روغن و هواپز کاربرد مشابه ای دارند و به‌ دلیل تقویت سرعت انتقال گرما به غذا باعث افزایش سرعت پخت می‌شوند. این دستگاه بهترین مورد برای افرادی است که دوست دارند غذاهای روزمره خود را با کالری کمتر مصرف نمایند. ظاهر غذاهای پخته شده در سرخ کن بدون روغن مشابه غذای سرخ‌شده در روغن است.

فرق سرخ کن بدون روغن و با روغن در چیست؟

سرخ کن محبوب‌ترین دستگاه برای افراد علاقه‌مند به غذاهای سرخ‌شده است. سرخ کن علاوه‌بر کاهش میزان استفاده از روغن، سرعت پخت بسیار مطلوبی دارد و نیز استفاده از آن بسیار راحت است.

تفاوت سرخ کن بدون روغن و با روغن در «سیستم جریان حرارت استفاده شده در مدل‌های بدون روغن» است. سرخ کن های بدون روغن به وسیله این فناوری (که در محصول برندهای مختلف، متفاوت است)، قادر به «پخت غذا با کمترین میزان روغن استفاده شده یا حتی بدون استفاده از روغن» هستند.

  • سرخ کن با روغن «سرعت پخت» بالاتری دارد: چون غذا را در روغن غوطه‌ور می‌کند)
  • سرخ کن بدون روغن «غذای سالم‌تری» می‌پزد: (چون با کمترین میزان روغن یا حتی بدون روغن، غذا را می‌پزد که نتیجه آن کاهش چربی است)
  • «ظرفیت» آنها تفاوت چندانی ندارد و مدل‌هایی با ظرفیت بالا و نیز پایین دارند.
  • «پنل کنترل» سرخ کن‌های بدو روغن حرفه‌ای‌تر و پیشرفته‌تر است. مدل‌های لمسی زیادی از این دستگاه در بازار موجود است. برخی از سرخ کن‌های با روغن نیز با پنل پیشرفته دارند.
  • استفاده از هر دو دستگاه آسان است.
  • هر دو محصول در قیمت‌های متفاوتی عرضه می‌شوند و اختلاف چندانی ندارد.
  • سرخ کن بدون روغن، قابلیت‌های پخت بیشتری دارد.

با این تفاسیر، سرخ کن بدون روغن، انتخابی بهتر و بهینه‌تر است.

مکانیزم عملکرد سرخ کن بدون روغن به این شرح است:

  • سرخ کن بدون روغن دارای یک محفظه (سبد) با روکش نچسب و ضد خش است که هنگام پخت به دستگاه متصل و سطح آن کاملا بسته می‌شود.
  • با روشن شدن دستگاه و اعمال برنامه پخت مدنظر، حرارت خشک به واسطه فناوری جریان حرارت پیشرفته و اختصاصی (مانند Rapid Air در سرخ کن‌های فیلیپس) به کاسه حاوی غذا وارد می‌شود.
  • دمای سبد، متناسب با غذای در حال پخت، افزایش می‌یابد.
  • حرارت بالا (متناسب با برنامه اعمال شده و غذای در حال پخت) و از طرفی یکنواختی دمای سطح سبد، منجر به پخت یکنواخت با بافت بیرونی ترد و بافت داخلی نرم و لطیف می‌شود.
  • توصیه می‌شود در استفاده از سرخ کن‌های بدون روغن «سطح غذا را به وسیله برس یا اسپری روغن چرب کنید» تا حرارت خشک، مقداری مرطوب شود و غذا بافتی مرغوب‌تر داشته باشد.
  • هر چند سرخ کن بدون روغن، قابلیت پخت بدون روغن دارد. اما استفاده از این روش، چربی غذا را افزایش نمی‌دهد و نیز کیفیتی مطلوب از غذا تحویل خواهد داد.

این در حالی است که غذا در سرخ کن با روغن بر پایه غوطه‌ور شدن غذا در روغن بسیار زیاد حاضر می‌شود و فناوری پیشرفته‌ایی در آن وجود ندارد. به همین واسطه قابلیت پخت کمتری دارد و فقط می‌توان غذا را در آن سرخ کرد.

  • در حالی که سرخ کن بدون روغن قابلیت‌های بیشتری به ویژه «گریل کردن» – «خشک کردن میوه و سبزیجات» – «پخت کیک» – «پخت پیتزا» – «کباب کردن» – «تفت دادن» دارد.

بهره‌مندی از این امکانات در همه سرخ کن‌های بدون روغن موجود نیست و هر سرخ کن بسته به سطح کیفی خود دارای قابلیت‌های پخت بیشتری است.

مزایای سرخ کن های بدون روغن

هر کدام از وسایل آشپزخانه دارای مزایا و معایب مربوط به خود هستند. این دستگاه از جمله دستگاه های پرکاربرد در آشپزخانه محسوب می شود که در این قسمت می خواهیم به مزایای سرخ کن های بدون روغن بپردازیم.

1سهولت استفاده از سرخ کن بدون روغن

نحوه کار و استفاد از سرخ کن های بدون روغن اصلا کار پیچیده ای نیست؛ فقط کافیست مدت زمان و درجه دما را بر روی دستگاه مشخص نمایید تا بعد از مدتی غذای خود را آماده تحویل بگیرید. از مزایای دیگر خرید سرخ کن بدون روغن حفظ ترکیبات و مواد مغذی موجود در موادغذایی می‌باشد. سرخ کردن بیش از اندازه مواد غذایی در روغن موجب کاهش کیفیت غذا و از بین رفتن مواد مغذی آن خواهد شد. همچنین با طبخ غذا در سرخکن های بدون روغن میتوانید شاهد کاهش چشم گیر روغن باشید.

2قابلیت تمیز کردن بی دردسر

تمیز کردن سرخ کن بدون روغن مورد اهمیت است زیرا در صورت تمیز نکردن آن ممکن است غذا به طور یکنواخت پخته نشود و تکه های خام داخل غذا بماند یا موجب کارایی کمتر آن شود. پس باید این کار به صورت منظم انجام شود. نحوه تمیز کردن آن هم بسیار آسان است به این صورت که فقط با یک پارچه مرطوب تمیز خواهد شد.

معایب سرخ کن های بدون روغن

قطعا دستگاه‌های سرخ کن بدون روغن هم معایبی دارند. برای مثال:

1- زمان پخت غذا در سرخ کن های بدون روغن از سرخ کن های با روغن بیشتر است.

2- غذاهای طبخ شده در سرخ کن های با روغن نسبت به سرخ کن های بدون روغن ترد تر خواهند بود.

3- در سرخ کن‌های بدون روغن، موادی مضر به نام هیدروکربن‌های آروماتیک و آمین‌های هتروسیکلیک تشکیل می‌شوند. در صورت استفاده مداوم و هرروزه از این دستگاه ممکن است باعث بروز بیماری هایی شود.