نکات مهم در مورد ابعاد چاپ عکس

۵ نکته مهم برای چاپ عکس

تصور کنید که یک عکس خیلی خوب و با کیفیت گرفته‌اید و قصد دارید آن را روی دیوار اتاق پذیرایی خودتان نصب کنید. اولین کاری که در این مواقع باید انجام دهید، چاپ عکس آنلاین است. در گذشته چاپ عکس توسط افراد حرفه‌ای که عکس را ظاهر می‌کردند انجام می‌شد اما امروزه ما معمولا عکس‌های خودمان را در خانه و با تجهیزاتی که در اختیار داریم چاپ می‌کنیم. با این وجود در صورتی که در طول پروسه چاپ، دقت کافی نداشته باشیم، ممکن است تمام زحماتی که کشیده‌ایم بر باد برود. به همین خاطر برای جلوگیری از بروز هرگونه مشکلی در زمان چاپ، باید چاپ عکس را به خوبی یاد بگیرید. در ادامه ۵ نکته مهم برای چاپ عکس که باید رعایت کنید را با هم بررسی خواهیم کرد. با ما در گروه چاپ کشور همراه باشید.

1-انتخاب ابعاد چاپ مناسب

شما می‌توانید هر ابعادی که می‌خواهید را به کامپیوتر خود بدهید، تا عکس موردنظر را با همان ابعاد چاپ کند اما این به هیچ عنوان به این معنی نیست که حتما نتایج خیلی خوبی به دست خواهید آورد. شما باید ابعاد موردنظر خود را بسته به تعداد پیکسل‌های آن انتخاب کنید تا عکس نهایی از وضوح کافی برخوردار باشد.

فاکتورهای زیادی در کیفیت چاپ دخیل هستند اما برای اینکه عکس شما کیفیت قابل قبولی داشته باشد باید رزولوشن آن حداقل 200dpi و برای اینکه کیفیت خیلی خوبی داشته باشد باید حداقل 300dpi رزولوشن داشته باشد. اما این به چه معنی است و شما چطور می‌توانید بهترین ابعاد را برای چاپ عکس پیدا کنید؟

برای پیدا کردن بزرگترین ابعادی پیشنهادی که می‌توانید عکس خود را چاپ کنید تعداد پیکسل‌های عکس خود را در عدد 200 (برای کیفیت چاپ بالاتر بر عدد 300) تقسیم کنید.

برای پیدا کردن تعداد پیکسل‌های یک عکس روی فایل عکس راست کلیک کنید و پس از انتخاب Properties وارد سربرگ  Details شوید. در این قسمت می‌تونید طول و عرض تصویر را به صورت پیکسلی مشاهده کنید. برای مثال تصور کنید ابعاد عکس شما 2000 در 3400 پیکسل است. در صورتی که این مقادیر را در 300 تقسیم کنید، اعداد به دست آمده 6.6 و 11.3 خواهد بود. این بدین معنی است که می‌توانید عکس خودتان را نهایتا با ابعاد 6.6 * 11.3 اینچ پرینت کنید و نتایج خیلی خوبی به دست بیاورید. در صورتی که به کیفیت کمتری نیاز دارید، می‌توانید این تعداد پیکسل‌های تصویر را در 200 تقسیم کنید. در این صورت می‌توانید عکس خودتان را با ابعاد 10 * 17 اینچ چاپ کنید.

البته این مقادیر تقریبی هستند و فاکتورهای خیلی زیادی در تعیین کیفیت عکس دخالت دارند. اما با این تکنیک می‌توانید به صورت تقریبی ابعاد مناسب برای چاپ عکس موردنظر خودتان را پیدا کنید. ( هر اینچ معادل 2.55 سانتیمتر است )

2- انتخاب کاغذ مناسب

یکی دیگر از موارد مهم برای چاپ عکس انتخاب کاغذ است. با پرینترهای جوهرافشان امروزی می‌توانید عکس‌های خیلی با کیفیتی چاپ کنید، اما نوع کاغذ هم در تعیین کیفیت چاپ سهیم است. برای مثال کاغذ معمولی جوهر را به خودش جذب می‌کند و باعث از بین رفتن رنگ‌ها و جزئیات ریز تصویر می‌شود. همچنین وضوح کلی تصویر را هم از بین می‌برد. این نوع کاغذ برای چاپ متن مناسب است و می‌توانید از آن برای چاپ آزمایشی عکس خودتان هم استفاده کنید. اما برای دستیابی به بهترین نتیجه ممکن بهتر است از کاغذ مخصوص عکس پیشنهادی توسط سازنده پرینتر خودتان استفاده کنید.

البته به جز کاغذی که تولیدکننده پرینتر توصیه می‌کند، گزینه‌های دیگری هم برای چاپ عکس در اختیار دارید. متداول ترین نوع کاغذ، کاغذهای گلاسه و نیمه گلاسه هستند. کاغذ گلاسه یک کاغذ براق است و زیبایی بسیار زیادی به تصاویر شما می‌بخشد. این نوع کاغذ براق، می‌تواند در برابر نور مستقیم خورشید تابش خیره‌کننده‌ای داشته باشد. همچنین این کاغذ به سادگی لکه می‌گیرد. در صورتی که کاغذی می‌خواهید که کمتر براق باشد و دیرتر لکه بگیرد، پیشنهاد ما به شما استفاده از کاغذ نیمه گلاسه یا مات است. وضوح عکس‌هایی که روی این نوع کاغذ چاپ می‌کنید، به اندازه کاغذ گلاسه زیاد نیست و بخشی از جزئیات نیز در سطح کاغذ از بین می‌رود.

3- از کارتریج اصلی پرینتر استفاده کنید

این کار طرفداران زیادی ندارد اما به شدت توصیه می‌شود برای اینکه عکس‌های شما کیفیت لازم را داشته باشند، فقط از کارتریجی استفاده کنید که توسط سازنده پرینتر تولید و عرضه می‌شود. پرینترها برخلاف ماشین‌ها که با هر نوع بنزینی کار می‌کنند، به شکلی ساخته شده‌اند که فقط با یک فرمول اختصاصی کارتریج کار کنند و استفاده از کارتریج‌های متنوع موجود در بازار باعث افت کیفیت عکس‌های چاپ شده‌ی‌ شما خواهد شد. این موضوع در زمان چاپ عکس به خوبی مشهود است.

4- تائید تنظیمات چاپ

زمانی که می‌خواهید یک عکس را چاپ کنید، یک بار دیگر تمامی تنظیمات را بررسی کنید. این کار به نظر خیلی ابتدایی می‌رسد اما در اکثر مواقع فقط به دلیل عدم انجام تنظیمات درست عکس‌های شما از کیفیت لازم برخوردار نخواهند بود. شما باید مواردی مثل نحوه قرار گرفتن کاغذ و اینکه آیا کاغذها به درستی داخل پرینتر قرار گرفته‌اند را بررسی کنید. در صورتی که کاغذ را به صورت برعکس داخل پرینتر قرار داده باشید، جوهر را به خوبی جذب نمی‌کند و عکس شما کیفیت خیلی خوبی نخواهد داشت.

همچنین باید مطمئن شوید که نوع کاغذ و پرینتر نیز در بخش تنظیمات به درستی وارد شده است یا خیر. اینکه یک عکس را با تنظیمات خیلی بالا روی کاغذ معمولی چاپ کنید اشکالی ندارد اما در صورتی که بخواهید عکس خودتان را روی یک کاغذ با کیفیت چاپ کنید، باید حتما مطمئن شوید که تنظیمات را روی کاغذ معمولی یا Draft قرار نداده‌اید.

5- نگهداری از پرینتر

پنجمین ( 5 ) نکته مهم برای چاپ عکس : همیشه مراقب پرینتر خودتان باشید. اکثر پرینترهای جوهر افشان نازل‌های خیلی کوچکی دارند که برخی اوقات مسدود می‌شوند و باید آن‌ها را تمیز کنید. بهتر است هر یک ماه یا دو ماه یکبار هد چاپ پرینتر خودتان را تمیز کنید و هد پرینتر را از طریق مراجعه به مسیر Control Panel > Printer Options تنظیم کنید. همچنین نباید پرینتر خود را برای چندین هفته بلااستفاده بگذارید. حتی در صورتی که از پرینتر فقط برای چاپ عکس استفاده می‌کنید هم توصیه می‌کنیم حداقل هفته‌ای یکبار از آن برای چاپ عکس استفاده کنید. این کار از مسدود شدن نازل‌های پرینتر جلوگیری خواهد کرد.

تعیین اندازه مناسب برای چاپ تصاویر دیجیتال

تعیین اندازه مناسب برای چاپ تصاویر دیجیتال مساله غامضی است. از کلمه غامض استفاده می‌کنیم چون‌که فاکتورها و عوامل مختلفی در آن تاثیر دارند. سایز تصویر اولیه، نوع دوربین و لنز ، کاغذ چاپ، جوهر و پرینتر چاپ از جمله موارد موثر در این زمینه هستند. اما یک فاکتور دیگر نیز دارای اهمیت فراوانی است و آن قدرت تفکیک چشم انسان است. این فاکتور آخری خود را به دو صورت ممکن است نشان دهد:

۱- ممکن است یک عکس برای دو نفر مختلف که دارای قدرتهای متفاوتی از لحاظ تفکیک بینایی هستند، به گونه‌ای متفاوت تفسیر شود: یکی آنرا مورد قبول و دیگری آنرا با کیفیت پایین بداند.

۲- هرچه تصویر در اندازه بزرگتری چاپ شود، نیاز به کیفیت پایینتری دارد تا برای چشم انسان قابل قبول بنظر برسد. شاید یکی از دلایل این مساله این باشد که معمولا چنین تصاویری از فاصله دورتری دیده می‌شوند. دلیل دیگر این مساله این است که مغز انسان عادت دارد تصاویر بزرگ را با کیفیت پایینتری ببیند اما در مورد تصاویر کوچک انتظار کیفیت بالاتری دارد.

مساله مهم دیگر در زمینه چاپ، این است که باید فرق بین DPI پرینتر و PPI عکس را بدانیم. آنچه که کیفیت عکس را مشخص می‌کند PPI (یا بعبارت بهتر، تعداد پیکسلهای موثر در اینچ) است. PPI تعداد پیکسلها را در فایل تصویری مشخص می‌کند و با استفاده از آن می‌توان اندازه مناسب برای چاپ تصویر را یافت.

 اما DPI ؛ این اصطلاح برای تعداد نقاطی که پرینتر می‌تواند در یک اینچ چاپ کند، بکار می‌رود. به عبارت دیگر، پرینتر برای چاپ یک PPI روی کاغذ، نیاز به استفاده از چند نقطه جوهر با رنگهای مختلف دارد تا رنگ مناسب آن نقطه حاصل شود. پس معلوم می‌شود که اولا DPI بزرگتر از PPI است ثانیا در کیفیت نقاط چاپ شده تاثیر دارد . اما بیاد داشته باشید که در بسیاری از موارد از این دو اصطلاح به اشتباه، بجای هم استفاده می‌شود.

پس در هنگام چاپ عکس نباید تنها به DPI پرینتر توجه کرد بلکه باید اندازه فایل تصویر را (بر حسب پیکسلهای طول و عرض آن) در نظر گرفت و سپس با توجه به PPI لازم برای اندازه های مختلف چاپ، اندازه مناسب برای چاپ را پیدا نمود.

چگونه PPI لازم برای اندازه های مختلف چاپ را بیابیم؟ برای عکسهای کوچک که معمولا از نزدیک دیده می‌شوند، حداقل ۱۵۰تا ۲۰۰ ، PPI لازم است. اما برای عکسهای بزرگتر میزان PPI لازم کاهش می‌یابد. وقتی PPI لازم تعیین شد، برای تعیین اندازه چاپ مناسب، طول و عرض فایل تصویر را (بر حسب پیکسل) تقسیم بر PPI می‌کنیم تا ابعاد چاپ بدست آید( مثلا برای فایل ۱۲۰۰*۱۶۰۰پیکسل که PPI آنرا برای چاپ برابر ۱۵۰تعیین کرده ایم، اندازه چاپ ۱۰.۵ در ۸ اینچ بدست می‌آید.)

برای راحتی کار و نیز دقت بیشتر و استفاده از سایز های استاندارد، می‌توانید از این فایل کاربرگ اکسل(worksheet ) استفاده کنید.

پس از بازنمودن آن در اکسل، کافیست که اندازه عکس خود را (اندازه دو ضلع آن) را بر حسب پیکسل، وارد کادر مخصوص نمایید. پس از اینکار، در قسمت پایین کاربرگ، کیفیت چاپ این عکس را در اندازه‌های مختلف را مشاهده خواهید کرد که با عبارات بد، متوسط، خوب و عالی مشخص شده است. بهتر است برای چاپ ایده‌آل تنها از اندازه‌هایی که کیفیتشان خوب یا عالی است، استفاده شود.

نکات مهم برای استفاده از کاربرگ

۱- اندازه نهایی عکس برای چاپ را باید وارد این کاربرگ کنید نه اندازه اولیه عکس، چرا که ممکن است عکس اولیه برش(CROP) خورده باشد و مثلا یک عکس ۴ مگاپیکسلی به عکس ۳ مگاپیکسلی تبدیل شده باشد.

۲- بعلت ناثابت بودن فاکتور تفکیک چشم انسان، اندازه هایی که در این کاربرگ گفته شده است، با تخمین ۱۰-۱۵ درصد قابل تغییر است. یعنی برای چشمهایی که قدرت تفکیک کمتری دارند تا ۱۰-۱۵ درصد افزایش اندازه، بازهم کیفیت خوب است.

۳- در این کاربرگ، مساله مهم کیفیت مورد نیاز پایینتر در سایز های بزرگ نیز لحاظ شده است. بعبارت دیگر در چون در سایز های بزرگ کیفیت پایینتری برای چشم انسان لازم است، می‌توان عکس را در مقادیری بیش از آنچه که برای سایزهای کوچک محاسبه می‌شود، چاپ کرد. مثلا در سایز ۵۰*۷۵ سانتی متری، PPI ایده‌آل باید مقداری بیشتر از ۱۲۰ باشد ولی در سایز ۱۰*۱۵ ، PPI ایده‌آل باید بیش از ۲۰۰ باشد.

۴- نسبت بین دو ضلع عکس نیز مهم است. اگر عکس مورد نظرتان را به گونه ای برش بزنید که با نسبتهای استاندارد عکس تفاوت زیادی داشته باشد، ممکن است علیرغم دارا بودن پیکسلهای موثر بالا، ، کیفیت چاپ خوبی در اندازه های استاندارد نداشته باشد. این موضوع نیز در این کاربرگ لحاظ شده است.

۵- ایده اولیه این کاربرگ متعلق به Craig fehol از دانشگاه Cincinnati است. ما برای راحتی کاربران فارسی زبان، آنرا به فارسی برگردانده ، از واحد های رایج (‌سانتی متر) استفاده کرده ایم و همچنین قسمتی را به آن افزوده ایم: فرض کنید که می‌خواهید عکسی را با اندازه ۳۰*۴۰ سانتیمتر چاپ کنید. با در نظر گرفتن تمام عوامل (شامل PPI و قدرت تفکیک چشم و ..) به چه فایلی نیاز دارید تا کیفیت چاپ عالی باشد؟

بعبارت بهتر، چگونه فایلی را باید با دوربین یا اسکنر تهیه کنید و دقت آن فایل باید چقدر باشد؟ با استفاده از قسمت دوم فایل کاربرگ فوق، می‌توانید این اطلاعات را بدست آورید.( مثلا برای چاپ عکسی با ابعاد ۵۰*۴۰ سانتیمتر با کیفیت خوب، نیاز به فایلی با دقت ۷ مگاپیکسل( ابعاد ۳۰۰۰*۲۳۰۰ پیکسل) و با کیفیت متوسط نیاز به فایلی با دقت ۴.۵ مگاپیکسل (ابعاد ۲۳۰۰*۱۸۰۰ پیکسل) دارید). یک کاربرد دیگر این قسمت این است که قبل از خرید دوربین دیجیتال، نیاز چاپی خود را مشخص کرده و بر اساس دقت مورد نیازتان، دوربین خود را انتخاب کنید. پس اگر نیاز به چاپهای ۴۰*۵۰ سانتیمتری دارید، حداقل به یک دوربین ۷ مگاپیکسلی فکر کنید.

در این قسمت دوم نیز مساله نیاز به کیفیت پایینتر در چاپهای بزرگ، لحاظ شده است. با استفاده از محاسبه این قسمت، حداقل اندازه طول و عرض فایل بر حسب پیکسل مشخص می‌شود و نه اندازه واقعی فایل بر حسب پیکسل. به عبارت دیگر کاربر می‌فهمد که فایل مورد نیاز وی، حداقل بایستی دارای چه دقتی باشد ولی نسبت طول به عرض فایل را مشخص نمی‌کند.

کاربر مقادیر محاسبه شده را با فایل خودش مقایسه می‌کند تا از لحاظ کیفیت چاپ مشکلی نداشته باشد. مثلا اگر کاربر بخواهد چاپ با اندازه ۶۰*۴۰ داشته باشد، نتیجه محاسبه برای کیفیت متوسط، ۱۸۹۰*۱۸۹۰ است. حال اگر کاربر فایلی با دقت ۲۵۰۰*۲۰۰۰ داشته باشد، برای چاپ با کیفیت متوسط کفایت می‌کند چرا که از آن مقادیر حداقل، دقت بیشتری دارد.

قدم آخر:

پس از تعیین اندازه مناسب برای چاپ، چه باید کرد؟ خوب، اگر می‌خواهید فایلتان را به جایی بدهید تا برایتان چاپ کنند، برایشان مشخص کنید که با چه ابعادی فایل عکس شما را چاپ نمایند. اما اگر خودتان می‌خواهید چاپ کنید، باید پرینتر را مجبور کنید که با سایز مورد نظرتان عکس را چاپ کند. چگونه؟

فایل را در فتوشاپ (یا هر برنامه ویرایش تصویر دیگر) باز کنید. وارد قسمت Image Size شوید. چک مارک جلوی گزینه Resample image را بردارید (اینکار خیلی مهم است چرا که نمی‌خواهید تعداد پیکسلهای تصویرتان تغییری کند) . سپس در قسمت Document Size ، اندازه طول و عرض مورد نظرتان (را که قبلا با توضیحات فوق و یا با فایل اکسل فوق یافتید) وارد نمایید. در نهایت عکس را چاپ نمایید.

پس بطور خلاصه برای چاپ با اندازه مناسب، این سه مرحله لازم است:

۱- طول و عرض تصویرتان را بر حسب پیکسل بدست‌ آورید.

۲- با استفاده از توضیحات فوق و یا با فایل اکسل فوق، اندازه مناسب چاپ را بدست آورید.

۳- فایل عکستان را با همان اندازه مناسب چاپ کنید (با استفاده از نرم افزار/ و یا تاکید روی اندازه چاپ در هنگام تحویل فایل برای چاپ در فروشگاههای عکاسی).

منابع: bootsphoto.com