انواع ترمینال برق
ترمینال ریلی، ترمینال شاخهای و ترمینال پیچی ازجمله مهمترین و پرکاربردترین این دسته از تجهیزات میباشند که در ادامه کاربردها و ویژگیهای هرکدام توضیح داده خواهد شد.
ترمینال ریلی
ترمینال ریلی همانطور که از نامشان هم پیداست، قابلیت نصب روی ریل مورداستفاده در تابلو برق را دارد. این ترمینالها جهت گرفتن انشعاب از سیمهای داخل تابلو برق استفاده میشود. طراحی این ترمینالها طوری میباشد که میتوان برحسب نیاز هر تعداد از این ترمینالها را که بهصورت کشویی در کنار هم قرار میگیرند مورداستفاده قرارداد. ترمینالهای ریلی در انواع مختلف، جهت کاربردهای گوناگون وجود دارد. ترمینال ارت، ترمینال فشاری، ترمینال شمش خور، ترمینال دوطبقه، ترمینال سهطبقه و ترمینال فیوز خور از انواع ترمینالهای ریلی محسوب میشوند.
ترمینال شاخهای
گاهی برای افزایش طول سیمهای اشنایدر الکتریک به تجهیزی نیاز داریم که اتصال بین دو سیم را برقرار کند، ترمینالهای شاخهای که ترمینالهای بینراهی نیز به آنها گفته میشود گزینه مناسبی جهت برقراری اتصال محکم و استاندارد بین دو سیم میباشد. ترمینالهای شاخهای سایزهای مختلف وجود دارد که جهت انشعاب گیری از سیمهای مختلف نیز آنها استفاده میشود. ترمینالهای شاخهای دارای یک سلول ورودی و یک سلول خروجی میباشد که سیمهای ورودی و خروجی بهواسطهی بستن سیمگیرهای پیچی تعبیهشده در بدنه عایق این ترمینال به یکدیگر متصل میشوند.
اتصال سیمهای ترمینال شاخهای بهصورت موقت میباشد و میتوان این ترمینال را بهدفعات استفاده کرد که مزیت اصلی این ترمینالها، امکان باز کردن اتصال دو سیم بهسادگی میباشد. تعداد شاخههای ترمینال شاخهای معمولاً 12 عدد میباشد که بهراحتی قابل جدا شدن از یکدیگر میباشد. ترمینالهای شاخهای بنا به موارد استفاده و نوع کاربرد دارای عایقهایی با جنسهای پیویسی، پلی آمید و پلیاتیلن میباشد. لازم به ذکر است که ترمینالهای شاخهای رفتهرفته، جای خود را به ترمینالهای پیچی که بهنوعی جدیدتر و با مزیتهای بیشتر نسبت به ترمینالهای شاخهای میباشد دادهاند.
ترمینال پیچی
ترمینالهای پیچی درواقع جایگزین نوارچسب برق جهت اتصال و عایقکاری چند سیم با یکدیگر هستند. وظیفه این ترمینالها ایجاد اتصالی محکم بین چند سیم بدون استفاده از سرسیم و… میباشد. ترمینال پیچی دارای یک عایق استوانهای شیاردار میباشد که هادی داخل آن به شکل شیارهایی از جنس استیل رزوه شده میباشد. شیارهای موجود در سطح عایق موجب افزایش اصطکاک بین دست و عایق است که پیچاندن ترمینال راحتتر انجام میشود و درنتیجه اتصالی محکم بین سیمها با یکدیگر و همچنین بین سیمها و قسمت هادی ترمینال پیچی برقرار میشود. از مزایای استفاده از ترمینالهای پیچی نسبت به ترمینالهای شاخهای میتوان به قیمت مناسبتر، نصب راحتتر (بدون نیاز به اتصال وایر شو و سرسیم به سیم قبل از اتصال)، نصب سریعتر و امکان اتصال چند سیم به یکدیگر بهصورت همزمان اشاره کر
ترمینال برق صنعتی اگر اغراق نباشد در واقع یکی از تجهیزات برقی پرمصرف و پرکاربرد در صنعت برق به شمار می رود که به آن کانکتور هم گفته می شود و یکی از وظایف اصلی آن متصل کردن دو یا چند سیم برق به صورت موقت اما در شرایط محکم و استاندارد است.یکی از دلیل هایی که باعث شده از ترمینال برق صنعتی استفاده فراوان شود تا عنوان پرکاربردترین و پرمصرف ترین تجهیزات برقی را هم به نام خودش ثبت کند، فقط به خاطر این است که جریان برق را بدون اینکه گرم شود، از خودش عبور می دهد و همین مورد موجب می شود تا خطراتی مانند برق گرفتگی و همچنین آتش سوزی، افراد را تهدید نکند.
در صنعت برق به خصوص برق صنعتی انواع مختلفی از ترمینال برق صنعتی وجود دارد که کاربردها و ویژگی های خاصی را دارند که بسته به نوع کاربرد از آن استفاده می شود. در واقع این نوع ترمینال ها یک قطعه پلاستیکی شکل هستند که در آن نقطه پایینی به نقطه بالایی متصل است و یک نقطه اتصالی بین برق ورودی به تابلو و برق توزیعی در تابلو هستند.از مدل های دیگر ترمینال برق صنعتی مانند ترمینال مخصوص PLC (پی ال سی) نیز در تابلو برق استفاده می شود. کابل های برقی که به داخل سینی وارد می شوند به صورت مستقیم به PLC وصل می شوند. از آن طرف قطعات وصل نشده در همان ابتدای کار وارد ترمینال برق صنعتی می شوند و سپس از طرف دیگر این ترمینال به قطعات و پل ال سی وصل و در نهایت در تابلو پخش می شوند.
انواع ترمینال برق صنعتی
همان طوری که بیان کردیم ترمینال برق صنعتی در واقع یکی از کوچکترین اما پر مصرف ترین و پر کاربردترین قطعه در برق صنعتی به شمار می رود که در اینجا به برخی از این ترمینال ها اشاره ای اجمالی خواهیم داشت.
ترمینال برق صنعتی از نوع شاخه ای
گاهاً برای شما هم اتفاق افتاده که بخواهید را به هنگام کابل کشی برقرار نمایید و در واقع به وسیله ای نیازمندید که این اتصال را برای شما انجام دهد. در این طور مواقع یک نمونه ترمینال برق صنعتی به نام شاخه ای وجود دارد که می تواند این مهم را برقرار کند.ترمینال های شاخه ای که به ترمینال های بین راهی هم مشهور هستند در حقیقت بهترین و مناسب ترین گزینه برای برقراری یک اتصال محکم و صد البته استاندارد بین دو سیم به شمار می روند و با توجه به انواع سایز ترمینال برق،سایز های متفاوت و مختلفی که دارند، از آن به جهت انشعاب گیری از سیم های مختلف مورد استفاده قرار می گیرد.
ترمینال برق صنعتی شاخه ای به واقع از یک سلول خروجی و یک سلول ورودی بهرمند هستند که سیم های ورودی و همچنین خروجی با استفاده از وسیله ای به نام سیم گیر پیچی که در بدنه عایق این ترمینال تعبیه شده است به یکدیگر وصل می شوند. این اتصال ها به صورت موقت هستند و به همین دلیل می توان از این نوع ترمینال به دفعات مکرر استفاده کرد و یکی از مزیت های این ترمینال ها این است که می توانید اتصال بین دو سیم را به سادگی باز کنید.
با در نظر گرفتن کاربرد خيلي مهم ترمینال در صنعت برق، انواع ترمینال برق(ترمینال تابلو برق) تولید شده که هر كدام از آنها عملکرد و ویژگی خاص خودشان را دارند. باید گفت که، عملکرد این وسیله به طوري هست که احتمال اتفاق هر گونه اتصالی برق و سوانح برقگرفتگی اندك ميشود و علت آن نيز این هست که با كمك از این دستگاه، جریان برق در درون سیمها بدون داغ شدن سیم از محل عبور ميكند و باعث بروز حوادث خطرناک نميشود.از انواع ترمینال ریلی تابلو برق (ترمینال تابلو برق)میتوان به انواعي جون ریلی، سرامیکی، شاخهای و آمپلی فایري اشاره داشت که هر كدام از آنها دارای مدلها و زیرشاخههای گوناگوني هستند. به طور مثال از انواع ریلی میشود به ریلی معمولي، ریلی فشاری، ریلی دو یا چند طبقه و ریلی فیوز دار اشاره داشت.
ترمینال برق صنعتی، از مهمترین و پرکاربردترین ابزار در صنعت برق که جهت ساختن و نصب تابلوهای برق استفاده میشوند. وظیفهی ترمینال برق صنعتی وصل نمودن پایانه اتصالات سیم ها به طور بینقص و محکم. این اتصالات به شكلي صورت ميپذيرد که حوادث گوناگون نظير برق گرفتگی یا اتصالی اندكتر بشود و پروسه اتصال دو سیم به امنترین روش ممکن صورت پذيرد.روند کلی اتصال سیم و کابل ها با كمك این وسیله به طريقي است که، سیم ها به طرفین آن متصل گشته و محکم میگردند و از این راه جریان برق بین آنها ايجاد میشود. از انواع ترمینال برق صنعتی میتوان به ترمینالهای پیچی و ریلی اشاره نمود.
ترمینال ریلی معمولی
از جمله انواع ترمینال تابلویی ریلی میشود به نوع معمولی آن اشاره داشت؛ عملکرد این وسیله به نحوي است که جهت ایجاد برخي از اتصالات برقی بین دو یا چند سیم یا کابلهای گوناگون، هر کدام از سیمها را به یک سر این وسیله وصل مینمايد و سپس از روش محکم نمودن پیچ های روی دو سر آن، سیم های اتصال داده شده محکم میشود. در حالي که بخواهیم سیم های وصل شده را از همدیگر جدا بنماييم، با باز کردن پیچ های ذكر شده میشود این کار را انجام داد. این وسیله سادهترین نوع در دستهی ریلی ها محسوب میشود.
ترمینال برق یک به چند
برای ساخت ترمینال برق یک به چند از دو یا چند ترمینال معمولی یا فشاری بهرهبرداري میشود.
ترمینال ریلی فیوز دار
در درون ترمینال فیوز دار یک فیوز شیشهای هست که به كمك آن جریان برق تنظیم میگردد.
برای استفاده از انواع ترمینال برق تقسیم برق بعد از نصب و جايگیری آن بر روی ریل، سیمی اتصال را وارد سلولهای موجود در ترمینال کنيد و با كمك از پیچی که برای محکم نمودن سیم در داخل بدنهی این وسیله جا داده شده است، سیمها را به داخل سلولها وصل نموده و آن را بسيار محکم كنيدمیکنیم.
برای اتصالات سیم دیگر هم همین مراحل را سپري كنيد و در آخر ، جریان مور نياز بین دو سیم برقرار میشود. به صورت کلی و همان طور که پيش تر اشاره شد، وظیفهی مهم این وسیله متصل نمودن دو یا چند سیم به همدیگر به طور محکم و همين طور کاملاً استاندارد است. همان طور كه گفته شد وظیفهی اصلی و ويژه ترمینالها اتصال دادن دو یا چند سیم به همدیگر است.
ترمینال پیچی صنعتی
بر روی بدنهی شیارهایی از جنس رزوه وجود دارد که پروسه اتصال کابلها را راحتتر مینمايد.
ترمینالهای شاخهای جهت افزایش طول سیمها بهرهبرداري میشوند.
ترمینال سرامیکی
از انواع ترمینال برق سرامیکی جهت ساختن چراغهای روشنایی بهرهبرداري میشود.
ترمینال برق آمپلی فایر
ترمینالهای آمپلی فایر جهت ساختن ضبط خودروها بهرهبرداري میشوند. در مقاله ای دیگر به طور مفصل درباره انواع ترمینال برق و مزایای هرکدام توضیح داده شده است.
کیت ترمینال برق
مورد دیگری که می توان در مورد ترمینال برق صنعتی شاخه ای بیان نمود این است که تعداد شاخه های این نوع ترمینال به طور معمول 12 عدد است که به سادگی قابل جدا شدن از یکدیگر است و از همه مهم تر اینکه بنا به موارد استفاده و همچنین نوع کاربرد، دارای عایق هایی از جنس پلی اتیلن، پی وی سی و همچنین پلی آمید هستند.به مرور زمان و رفته رفته ترمینال برق صنعتی شاخه ای جای خودش را به دیگر ترمینال های برق صنعتی از نوع پیچی که در واقع جدیدتر و با مزیت های بیشتری به نسبت شاخه ای هستند، داده است.
ترمینال برق صنعتی پیچی
تا مدت ها پیش برای اتصال و همچنین عایق کاری بین چند سیم از نوار چسب یا به اصطلاح چسب برق استفاده می شد اما با پیدایش ترمینال های جدید این نوار چسب ها جای خودشان را به ترمینال برق صنعتی پیچی دادند که وظیفه اصلی آنها ایجاد یک اتصال محکم و استاندارد بین چند سیم آن هم با استفاده از سرسیم بود.این نوع ترمینال دارای یک عایق استوانه ای شیاردار هستند که هادی که داخل آن قرار دارد به شکل شیارهایی از جنس استیل رزوه شده است. این شیارها باعث می شود تا اصطکاک بین دست و همچنین عایق افزایش پیدا کند و همین باعث راحت پیچ خوردن ترمینال می شود و این راحت تر پیچ خوردن به اتصال محکم بین سیم ها با هم و همچنین اتصال بین قسمت هادی ترمینال پیچی و سیم ها، منجر می شود.
یکی از مزیت های خوب استفاده از ترمینال صنعتی پیچی به نسبت ترمینال شاخه ای این است که هم قیمت مناسب تر و هم نصب راحت تری دارد و هم اینکه امکان اتصال چند سیم به یکدیگر آن هم به صورت هم زمان را دارد. نکته مهمی که می توان به آن اشاره کرد این است که نصب این نوع ترمینال ها بدون نیاز به اتصال وایرشو و همچنین سرسیم به سیم قبل از اتصال است.
منبع: بابا ادیسون