دستهبندی و معرفی انواع مخزن استیل
مخازن استیل از نظر شکل ظاهری، جداره و کاربرد به دستهبندیهای مختلفی تقسیم بندی میشوند. همه دستهبندیها و انواع مخزن استیل توسط دو گرید آلیاژ و ساخته میشوند.
دستهبندی مخازن استیل از لحاظ شکل ظاهری:
- کروی
- عمودی
- افقی
- پاتیل
- مخازن چرخدار
- وان درب دار
- استوانهای دارای قیف
دستهبندی مخازن استیل از لحاظ جداره:
- تک جداره
- دو جداره یا ایزو تانک
- سه جداره یا پروسس تانک
دستهبندی مخازن استیل از لحاظ کاربرد:
- ذخیره رنگ و رزین و مواد شیمیایی
- ذخیره مواد دارویی و غذایی
- مخزن ذخیره عسل
- ذخیره شامپو و مواد شوینده
- ذخیره مواد اسیدی، اتانول و الکل
- ذخیره آب RO
- مخازن ذخیره مواد لبنی از جمله شیر، کره، دوغ و خامه
- مخزن استیل ذخیره چسب
- مخزن ذخیره خمیر دندان، مواد بهداشتی و آرایشی
- ذخیره سس مایونز و سس کچاپ
- مخازن ذخیره آب آشامیدنی
مخازن استیل تک جداره
مخازن استیل تک جداره مخازنی هستند که فقط از یک جداره ساخته شدهاند، چه برای سرمایش و چه گرمایش هیچ جدارهای روی مخزن آن نصب نشده باشد. در هر ظرفیتی این مخازن را میسازند. برای مصارفی همچون صنایع دارویی، صنایع شیمیایی، صنایع نظامی و صنایع غذایی میتوان از این مخازن استفاده کرد در صورتی که نیاز به سرمایش و گرمایش غیر مستقیم نداشته باشند. مخازن تک جداره مخزنهایی بسیار ساده میباشند ولی در ساخت و طراحی آنها باید نکات زیادی را رعایت کرد. این مخازن برعکس فولادهای معمولی در برابر زنگ زدگی مقاومت بالایی دارند به همین خاطر برای ذخیره، انباشت، نگهداری و عمل آوری سیالات در انواع صنایع استفاده میشود. نقاط قوت این مخزن شامل عمر بالا، زیبایی مخزن در محلهای استقرار، نگهداری مواد به حالت اولیه و نگهداری دراز مدت مواد میباشند. نقاط ضعف آن شامل قیمت بالا، سخت تعمیر بودن آن و انتقال دهنده سریع محیط و دمای محصول میباشند.
مخازن استیل دو جداره یا ایزوتانک
یکی دیگر از انواع مخزن استیل مخازن استیل دو جداره میباشند که بر روی بدنه اصلی آنها یک جداره در فواصل 5 تا 7 سانتی متری، به وسیله دو یا چهار تسمه وصل میشود. این جداره توسط فضای خالیای که درست میکند این امکان را میدهد که سیال سرد یا گرم را درون خود سیرکوله کند تا سیال درون مخزن اصلی گرم بماند. پس دلیل ساختن جداره دوم جلوگیری از تبادل حرارت میباشد، برای این کار در بین دو جداره از عایقهای حرارتی مانند پشم سنگ و پشم شیشه و دیگر عایقها استفاده میکنند. همچنین در بین این دو جداره میتوان کویل اسپیرال مسی یا استیل نصب کرد که وظیفه آن کاهش یا افزایش دمای سیال درون مخزن میباشد.
محصولات و موادی وجود دارند که نگهداری دمای آنها مهم میباشد. باید از مخزنهای استیلی برای نگهداری این مواد استفاده کرد که ایزوله باشند، مخزنهای دوجداره این قابلیت را دارند. همچنین برای نگهداری مواد پودری و مایع که سرما و گرما تاثیر زیادی بر روی شکل آنها دارد و باعث فاسد شدن آنها میشود از مخازن استیل دو جداره استفاده میشود. این مخازن بستگی به نوع محصولاتی که در آن ها نگهداری میشوند میتواند با میکسر یا بدون میکسر باشد، بخاطر اینکه بعضی از محصولات در هنگام نگهداری نیاز به همزدن دارند. نقاط قوت این مخزن شامل عمر بالا، زیبایی مخزن در محلهای استقرار، نگهداری مواد به حالت اولیه و نگهداری دراز مدت مواد میباشند. نقاط ضعف آن شامل قیمت بالا و سخت تعمیر بودن آن در زمان خرابی است.
مخازن استیل سه جداره یا پروسس تانک
یکی دیگر از انواع مخزن استیل، مخازن استیل سه جداره میباشند که این مخازن همانند مخازن دو جداره هستند و تنها تفاوت آنها در جداره دوم می باشد، به این صورت که برای جداره دوم یک ورق شانه تخم مرغی از جنس استیل استفاده میکنند. به وسیله پشم شیشه یا پشم سنگ روی این جداره را میپوشانند که تبادل گرمایی صورت نگیرد. جهت زیباسازی این مخزن بر روی این عایق حرارتی یا پشم شیشه از یک کاور استیلی یا آلومینیومی استفاده میکنند. از این مخازن در صنایع غذایی برای عمل آوری محصولات، در صنایع دارویی و شیمیایی مورد استفاده قرار میگیرد. نقاط قوت این مخزن شامل پخت سریع محصولات، زیبایی مخزن، قابل استفاده برای پخت چند محصول، مصرف انرژی کم و کنترل بهتر در دما دهی میباشند. نقاط ضعف آن شامل قیمت بالا، سخت تعمیر بودن آن در زمان خرابی و سنگین بودن است.
مراحل ساختن مخازن استیل به صورت زیر میباشد
- نوشتن برنامه و طرح اولیه
- برش ورق استیل
- شکل دهی ورقها
- مونتاژ مخزن
- پولیش مخزن
- کنترل کیفیت مخزن استیل
درصد آلیاژهای استفاده شده در تولید مخزن استیل
- فسفر 0.45 درصد
- منگنز 0.2 درصد
- سولفور 0.03 درصد
- کربن 0.08 درصد
- سیلیسیوم 0.1 درصد
- نیکل 8 تا 10.5 درصد
- کروم 10 تا 20 درصد
مخازن استیل در صنعت شیمیایی و همینطور غذایی کاربرد های بسیاری دارند مثل نگهداری اسید_روغن_شیر_آب_آب میوه و یا برای میکس کردن یا برای پختن و بالابردن مواد استفاده می شوند
مخزن استیل چیست؟
مخازن استیل در صنعت شیمیایی و همینطور غذایی کاربرد های بسیاری دارند مثل نگهداری اسید_روغن_شیر_آب_آب میوه و یا برای میکس کردن یا برای پختن و بالابردن مواد استفاده می شوند
چند نوع استیل داریم؟
همه فولاد های آلیاژی از ترکیب آهن و فولاد هستند اما فولاد ضد زنگ داخل آلیاژ خود دارای فلز استیل است و این ترکیب حاوی چند درصد کروم هم می باشد.
جنس استیل دارای گرید های 304_309_310_316_321 و 430 می باشد.
در بین این گرید ها 304 و 316 پر استفاده ترین انها هستند که در ادامه در مورد آنها توضیح خواهیم داد.
تفاوت استیل 304 و 316 چیست؟
در گرید های استیل سری 300 مقاومت بالایی در برابر خوردگی و محیط اسیدی دارند و از لحاظ ظاهری شبیه به هم هستند هردو غیر مغناطیسی هستند و هر دو آلیاژی با دوام بالا در برابر حرارت و محیط اسیدی دارند. تفاوت اصلی این دو گرید استیل در مقدار مولبیدن استفاده شده در آلیاژ آنها است که باعث مقاوم شدن این فلز به محیط های اسیدی می شود که استیل 316 این عنصر را در ترکیب خود دارد اما 304 نه همچنین قیمت استیل 316 در بازار گران تر از استیل 304 می باشد. به همین خاطر است که از مخازن استیل 304 برای لبنیاتی مثل شیر و ماست و بستنی یا شربت استفاده می شود که خورندگی ندارند و برای آبمیوه های اسیدی سرکه آب نمک اسید سود و… از 316 استفاده می شود.
انوااع مخزن استیل
مخازن اسیتیل در شکل ها و طرح های مختلف هرکدام برای کاربرد مخصوص ساخته و استفاده می شوند که انواع آن هارا در زیر به همراه عکس توضیح داده ایم.
مخازن استیل تک جداره
این مدل مخزن اغلب برای نگهداری یا میکس کردن مایعات استفاده می شوند که در حجم های کوچک با ضخامت 2یا 2.5 و در حجم های بالاتر برای استحکام بیشتر با ضخامت 3 میل ساخته می شوند اکثرا روی آن ها موتور گیربکس و شافت و پروانه نصب می شود که برای میکس آنها استفاده می شود و یا ساده بدون میکسر هستند. مورد استفاده آنها در نمونه ساده برای دپوی روغن آب مقطر و…. استفاده می شوند و در نمونه میکسردار برای میکس مواد در کارخانه های تولید مواد شوینده استفاده می شود یا برای میکس شربت و….
مخازان استیل دوجداره
این نوع مخازن از دولایه استیل ساخته می شوند اکثرا در جداره وسط پشم شیشه یا پشم سنگ استفاده می شود که مانع تاثیر دمای محیط روی مایع داخل مخزن می شوند همچنین در برخی موارد جداره وسط خالی میگذارند و باعبور دادن آب گرم دمای محصول را تغییر می دهند.
از مخازن استیل عایق برای محصولاتی مثل شیر که نباید زیاد تغییر دما داشته باشد و یا نگهداری روغن هایی با دمای انجماد بالا که نباید منجمد بشود استفاده می کنند
مخازن استیل پروسس یا سه جداره بخارگرد
مخازن استیل پروسس از سه لایه ورق استیل ساخته می شود که ورقه داخلی از ورق استیلی به نام ورق شانه تخم مرغی استفاده می شود. این نوع مخازن برای پخت موادی مثل شیر استفاده می شوند به صورتی که از دیگ بخار که مسعولیت ایجاد حرارت را دارد و با لوله های استیل منتقل می شوند به ورودی و خروجی تعبیه شده روی بدن مخزن به جداره دوم متصل شده و با انتقال حرارت سبب پخت مواد داخل مخزن می شوند.
کاربرد این مخازن برای پختن شیر یا پختن شربت که باید اب و شکر در دمای 55 تا 65 درجه میکس شوند و کاربرد های مشابه استفاده می شود و همچنین میکروب زدایی و عمل پاستوریزاسیون که در دمای 76 تا 78 درجه صورت می گیرد انجام می شود.
اما استفاده از ورق استیل شانه تخم مرغی چه مزیتی دارد؟
این ورقها طرح خاصتری نسبت به سایر ورقهای استیل دارند چرا که علاوه بر دکوراتیو بودن این ورق و کاربرد در برخی موارد در راه پله های استیل و… دلیل اصلی تولید آن جهت حفظ فشار و تامین عایق بندی لازم فشار مایع و گاز در مخازن می باشد . ساختار ورق استیل شانه تخم مرغی به گونه ایست که در زمان بحرانی مخصوصا وقتی در مخازنی همچون بلدر تانک ها بکار گرفته می شود و پریشر سوییچ عمل نمی کند خطرهای احتمالی انفجار مخازن را صفر و یا به حد اقل می رساند.