چرا قطعی‌های شبکه‌ نفرین سولانا خطاب می‌شوند؟

بزرگ‌ترین چالش و مشکلی که توسعه‌دهندگان شبکه سولانا تاکنون با آن مواجه شده‌اند، قطعی مکرر شبکه است، قطعی‌های آزاردهنده‌ای که باعث دلسردی کاربران بلاک‌چین سولانا شده است و تأثیر به سزایی بر کاهش قیمت رمزارز سولانا و افزایش عدم اعتماد بر این پروژه‌ی بلاک‌چینی گذاشته است. شبکه گاهی برای دو ساعت و شاید بیشتر قطع می‌شود، دو ساعتی که به عقیده بنیان‌گذاران چندان مهم تلقی نمی‌شود، اما یک فاصله‌ی دو ساعته بین بلوک‌ها در بلاک‌چین سولانا، شبکه سولانا را به یک شبکه مرده بدل می‌کند.

چرا شبکه سولانا دچار قطعی می‌شود؟

به گفته‌ی یکی از بنیان‌گذاران سولانا، این پروژه‌ی بلاک‌چینی به عنوان یک پلتفرم قرارداد هوشمند با سرعت بالا و کارمزد پایین ساخته شده است که 30 میلیون تراکنش را در روز پردازش می‌کند و این توانایی منحصر به فرد شبکه بیشتر از مجموع تمامی شبکه‌های بلاک‌چینی موجود است. او در ادامه افزود که هنگامی که یک شبکه پرسرعت ایجاد می‌کنید، موارد قطعی شبکه با پروژه‌های دیگر چون بیت‌کوین (BTC) و اتریوم (ETC) به میزان قابل توجهی متفاوت است.

به استدلال این هم‌بنیان‌گذار پروژه سولانا، خود قطعی‌ها به طور کلی بد نیستند، زیرا تمامی این قطعی‌ها و چالش‌ها به این دلیل وجود دارند که کاربران زیادی در شبکه حاضر هستند. او افزود که قطعی مکرر شبکه بزرگ‌ترین چالش آن‌ها است، اما آن‌ها این نوع چالش را می‌پسندند چرا که نشان می‌دهد که آن‌ها کاربران بسیاری دارند که به صورت روزانه از شبکه‌ی سولانا استفاده می‌کنند. سولانا از زمان راه‌اندازی در سال 2020 تاکنون، حداقل هفت قطعی شبکه را تجربه کرده است که پنج مورد از آن‌ها تنها در سال 2020 میلادی رخ داده است. که همین مورد باعث کاهش خرید سولانا در آن مقطع زمانی شد.

هم‌بنیان‌گذار پروژه سولانا، دلیل قطعی شبکه را عدم قادر بودن اعتبارسنج‌های شبکه به پردازش بارهای تراکنش‌ در دوره‌های اوج عنوان می‌کند. به گفته‌ی او، زمانی که 10 میلیون تراکنش در ثانیه به یک اعتبارسنج ارسال می‌شود، احتمال خطا بالا می‌رود چرا که حتی اگر یک اشکال پیش و پا افتاده‌ای در یکی از اعتبارسنج‌ها وجود داشته باشد، باعث می‌شود که روند اعتبارسنجی به مشکل بخورد و آن اعتبارسنج از دسترس خارج شود. فارغ از قطعی‌های فنی شبکه، حملاتی نیز به یکی از برنامه‌های توکن‌های غیرقابل معاوضه (NFT) شبکه سولانا در سال 2022 میلادی صورت گرفت که منجر به قطعی هفت ساعته شبکه سولانا شد. لازم به ذکر است که پیش از این، حمله دیگری در سپتامبر سال 2021 میلادی به شبکه سولانا صورت گرفته بود.

آیا توسعه‌دهندگان سولانا می‌توانند به قطعی‌های مکرر شبکه پایان دهند؟

گروه توسعه‌دهنده شبکه سولانا تا حدودی از نحوه برطرف کردن قطعی‌ها با خبر است، اما دلیل بنیادی‌ای که باعث این قطعی‌ها می‌شود رازی است که همچنان برای آن‌ها افشا نشده است. برای مثال، شبکه سولانا در ماه مارس سال جاری، با کاهش عملکرد قابل توجهی مواجه شد و شبکه را برای مدتی از دسترس خارج کرد. توسعه‌دهندگان در توضیح این قطعی، بیان کردند که در ابتدا مشکلاتی در کندی پردازش تراکنش‌ها دیده می‌شده است که در ادامه منجر به توقف موقت فعالیت شبکه شده است. در پاسخ به این سؤال که چه چیزی باعث این قطعی شده است عنوان کردند که علت اصلی هنوز ناشناخته است.

در طول این قطعی، کاربران نمی‌توانستند هیچ توکنی جابه‌جا کنند یا تراکنشی انجام دهند. واکنش بازار به این قطعی مجدد شبکه سولانا مثل گذشته با کاهش قیمت توکن بومی این بلاک‌چین همراه بود و باعث شد که از قیمت 23 دلار در آن زمان، به قیمت 21 دلار نزول پیدا کند. به طور کلی، توسعه‌دهندگان همچنان از علت اصلی قطعی مکرر شبکه سولانا بی‌خبرند و موفق نشده‌اند که آن را کشف کنند. بسیاری از کاربران افزایش مکانیسم رأی‌دهی شبکه را به عنوان دلیل اصلی قطعی‌ها معرفی می‌کنند، اما توسعه‌دهندگان این نظریه را رد کرده‌اند.

بسیاری امیدوارند که گروه توسعه‌دهنده سولانا بتواند تا پایان سال 2023 میلادی راه حلی برای برطرف کردن قطعی‌های مکرر شبکه پیدا کند و جلوی آن را بگیرد. این امر نیاز به تشخیص علت اصلی قطعی‌ها دارد، چیزی که یا گروه توسعه‌دهنده سولانا از آن با خبر است و آن را مخفی می‌کند، یا از آن با خبر نیستند و هیچ ایده‌ای مبنی بر اینکه ریشه مشکل چیست ندارند.

آیا سرمایه‌گذاری در سولانا سودمند است؟

بلاک‌چین سولانا بسیار کارآمد است و کارمزد‌های تراکنش پایینی را به کاربران ارائه می‌دهد. تمامی این عوامل در کنار هم باعث شده‌اند که سولانا پتانسیل خودش را به عنوان یک ارز دیجیتال با ارزش حفظ کند و به گزینه‌ای مناسب برای سرمایه‌گذاری بلند‌مدت تبدیل شود. سولانا در چند هفته ابتدایی سال 2023 با افزایش‌های قابل توجهی مواجه شده و پتانسیل قوی خودش را به خوبی نشان داده است. به طور کلی، با وجود قطعی‌های مکرر شبکه، همچنان می‌توان گفت که اکوسیستم سولانا ضعیف نشده و از بین نرفته است. علاوه بر این، سولانا برای سال 2023 میلادی برنامه‌های بزرگی در سر دارد که این برنامه‌ها آن را به مقصد انتخابی سرمایه‌گذاران تبدیل کرده است.

همچنین از آنجایی که جهان بیشتر به سمت شیوه‌های پایدار با حداقل تأثیر زیست‌محیطی تمایل پیدا می‌کند، سولانا بهترین پروژه‌ی بلاک‌چینی سازگار با محیط‌زیست در نظر گرفته می‌شود؛ بنابراین، سرمایه‌گذاری در سولانا می‌تواند یک انتخاب سودمند برای علاقه‌مندان به محیط‌زیست و ارزهای دیجیتال باشد.

جمع‌بندی

ارز دیجیتال سولانا اولین پروژه‌ بلاک‌چینی نیست که اهداف بزرگی را برای خود در نظر گرفته است. این پروژه با هدف تبدیل شدن به یک پلتفرم مبادلات غیرمتمرکز کارآمد راه‌اندازی شد، پروژه‌ای که هدفش کنار زدن مراکز متمرکز بود، اما در تبدیل شدن به آن تا حدودی ناکام ماند، اما همچنان می‌تواند در رسیدن به آن تلاش کند. سولانا گروه توسعه‌دهنده قدرتمندی دارد و این به خودی خود می‌تواند آینده روشن این پروژه را تضمین کند. با این حال، باید دید که توسعه‌دهندگان سولانا در مواجه با قطعی‌های مکرر شبکه چگونه عمل خواهند کرد.