چه نوع ویتامینی برای پوست صورت خوب است؟

معرفی انواع مختلف ویتامین برای جوان سازی پوست

ویتامین جوان سازی پوست، انواع مختلفی دارد، به این صورت که برخی در سلامت اعصاب موثرند، برخی با عفونت ها مقابله می کنند و برخی دیگر بر پوست تاثیر می گذارند. در این مقاله، به معرفی انواع مختلف ویتامین، برای جوان سازی پوست می پردازیم.

ویتامین C

از ویتامین C، برای درمان مشکلات پوستی مانند آکنه، هایپرپیگمانتاسیون (تولید بیش از حد رنگدانه)، لکه های تیره و خطوط ریز، در محصولات زیبایی و ماسک های صورت خانگی استفاده می شود. این ماده به طور طبیعی در اپیدرم (بالاترین لایه پوست) و حتی لایه های داخلی پوست وجود دارد.

ویتامین C، تولید را افزایش می دهد. کلاژن، یک فیبر پروتئینی است که به پوست قدرت می دهد و آن را محکم نگه می دارد. با افزایش سن، تولید کلاژن به طور طبیعی کاهش می یابد. همچنین سال ها قرار گرفتن در معرض آفتاب می تواند این پروتئین را در پوست تجزیه کند. اگر می خواهید پوست سالم و شادابی را داشته باشید، بهتر است به بهترین کلینیک پوست در تهران مراجعه نمایید تا به مشکلات پوستی شما رسیدگی کامل شود.

ویتامین C که به صورت موضعی استفاده می گردد، می تواند تولید این پروتئین را افزایش و خطوط ریز روی پوست را کاهش دهد. همچنین با مهار آنزیم تیروزیناز، که مسئول تولید ملانین (رنگدانه پوست) می باشد، لکه های رنگدانه ای را کمرنگ کرده و از تیره شدن پوست جلوگیری می نماید.

پزشکان و متخصصان پوست در الو پزشک توصیه می کنند که مصرف خوراکی ویتامین C ممکن است اثر ضد آفتاب آن را افزایش دهد. این ماده با کاهش آسیب سلولی، روند بهبودی بدن را تسریع می کند.

غذاهایی که حاوی ویتامین C هستند:

  • مرکبات مانند پرتقال و لیمو
  • کلم بروکلی، گل کلم، جوانه ها و فلفل دلمه ای
  • سایر میوه های غنی از ویتامین C مانند پاپایا و توت فرنگی

ویتامین A

ویتامین A، به دلیل داشتن خاصیت آنتی اکسیدانی، در بسیاری از محصولات مراقبت پوستی به طور گسترده مورد استفاده قرار می گیرد. سرم ها، ضد آفتاب ها و مرطوب کننده های بدن، احتمالاً حاوی این ماده جادویی هستند.

رتینوئید، نوعی ویتامین A است که به طور گسترده ای در داروهای موضعی و خوراکی ضد آکنه استفاده می شود. این ماده دارای خواص ضد التهابی می باشد، که به بهبود علائم آکنه کمک می کند. ویتامین A همچنین با جلوگیری از آسیب به کلاژن، در کاهش علائم پیری موثر است. این ماده می تواند از بروز آسیب خورشیدی و آفتاب سوختگی نیز جلوگیری کند.

غذاهایی که حاوی ویتامین A هستند:

  1. روغن کبد ماهی کاد
  2. تخم مرغ
  3. غلات
  4. سبزیجات و میوه های نارنجی / زرد
  5. شیر بدون چربی غنی شده
  6. سبزیجات سبز

ویتامین E

ویتامین E، یک آنتی اکسیدان است که از چند طریق به حفظ سلامت پوست کمک می کند.

ویتامین E در مصرف موضعی، با جذب اشعه فرابنفش، از بروز آسیب خورشیدی جلوگیری می نماید و پوست را سالم نگه می دارد. بدن ویتامین E را به طور طبیعی و از طریق روغنی به نام سبوم تولید می کند که برای حفظ سلامت پوست بسیار حیاتی می باشد.

ویتامین E پوست را مرطوب نگه می دارد و از بروز تحریک پوستی جلوگیری می کند. برای اثربخشی بهتر این ماده، مصرف مواد غذایی حاوی ویتامین E توصیه می گردد.

غذاهایی که حاوی ویتامین E هستند:

  • روغن های گیاهی
  • آجیل و دانه ها
  • سبزیجات سبز
  • برخی از غلات و آب میوه ها

ویتامین D

در مورد اینکه آیا استفاده روزمره از ضد آفتاب، می تواند باعث کمبود ویتامین D شود یا خیر، بحث وجود دارد. بدن هنگام نفوذ اشعه خورشید از طریق پوست، بیشترین ویتامین D را تولید می کند. با این حال، کمبود این ویتامین، به اندازه آسیب هایی که اشعه ماورا بنفش می تواند به پوست وارد کند، جدی نیست. ۱۰ دقیقه قرار گرفتن در معرض آفتاب در اوایل صبح، برای دریافت دوز روزانه ویتامین D کافی است. در ساعات اوج اشعه خورشید (۱۰ صبح تا ۲ بعد از ظهر) از قرارگیری در معرض آفتاب اجتناب نمایید.

ویتامین D همچنین می تواند از طریق مصرف برخی غذاها و مکمل ها دریافت شود. این ویتامین سبب ایجاد سلول های سالم در بدن می گردد.

غذاهایی که حاوی ویتامین D هستند:

  • تخم مرغ
  • ماهی چرب
  • برخی از محصولات لبنی
  • محصولات حاوی سویا
  • غلات

ویتامین K

ویتامین K نقش اصلی را در درمان انبوهی از بیماری ها و مشکلات پوستی ایفا می کند. کمبود ویتامین K نادر است زیرا این ویتامین در انواع مواد غذایی یافت می شود.

محو شدن علائم کشیدگی، جای زخم، لکه های تیره، حلقه تیره زیر چشم و رگ های عنکبوتی از مزایای عمده آن است. ویتامین K همچنین به روند بهبود بدن کمک می نماید و در درمان زخم ها و کوفتگی ها موثر است. متخصصان پوست کرم های موضعی حاوی این ویتامین را، برای کاهش مشکلات پوستی یا تورم و کبودی توصیه می کنند.

غذاهایی که حاوی ویتامین K هستند:

جوان سازی و لیفت پوست صورت با لیزر

  • سبزیجات سبز مانند کلم پیچ، اسفناج، کاهو
  • جوانه ها
  • کلم بروکلی
  • ماهی
  • تخم مرغ
  • گل کلم / کلم

ویتامین B3 (نیاسین)

ویتامین B3 (نیاسین)، یک ماده جادویی در دنیای پوست است که به طور طبیعی در بدن ذخیره نمی شود. مصرف آن از طریق رژیم غذایی یا استفاده موضعی از آن، برای حفظ سلامت پوست ضروری است.

این ماده ماننده یک نیروگاه است. ویتامین B3 به شکل نیاسینامید، به پوست کمک می کند تا رطوبت خود را بازیابد، و باعث بهبود بافت و صافی آن می شود.

همچنین از بسیاری جهات به درخشش و سلامت پوست کمک می کند. مطالعات نشان می دهد که اشکال موضعی ویتامین B3 می تواند سبب کاهش علائم پیری گردد. ویتامین B3 همچنین در کاهش علائم آکنه غیر التهابی موثر است.

این ویتامین هنگامی که به صورت موضعی استفاده شود، می تواند با ترمیم لایه محافظ و رطوبت درونی پوست، عملکرد سد پوستی را بهبود بخشد. این امر در مرطوب، نرم و لطیف ماندن پوست تاثیرگذار است. نیاسینامید همچنین نوعی ازبین برنده رادیکال های آزاد می باشد و از ایجاد آسیب ناشی از این مولکول ها و آسیب رساندن به پوست جلوگیری می کند.

آیا ویتامین ها برای سلامت پوست ضروری هستند؟

به همان اندازه که ویتامین ها برای سلامت و کارکرد بدن ضروری هستند، کمبود ویتامین نیز می تواند باعث اثرات جانبی بر پوست شود. از آنجایی که ویتامین های ث و ای نقش مهمی در حفاظت از پوست در برابر آفتاب دارند، کمبود این ویتامین ها نیز می تواند خطر آسیب های پوستی از جمله سرطان پوست را افزایش دهد. طبق گزارش مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری، سرطان پوست شایعترین نوع سرطان در ایالات متحده امریکاست.

این روزها دسترسی به مکمل های ویتامین بسیار آسان و راحت است بنابراین برای مصرف مکمل های ویتامین با متخصص پوست یا پزشکتان صحبت کنید. سپس می توانید به داروخانه بروید و محصولات مراقبت از پوست را تهیه کنید. اگر این چهار ویتامین جزو ترکیبات محصولات موردنظرتان باشد، می توانید محصول را انتخاب کنید.

درحالیکه ویتامین ها برای سلامت پوست ضروری هستند، اما ممکن است این ویتامین ها را به مقدار کافی از طریق رژیم غذایی جذب نکنید. با انجام یک آزمایش خون می توانید مشخص کنید که آیا دچار کمبود ویتامین هستید یا خیر. شما باید ویتامین ها را فقط با راهنمایی پزشک برای پیشگیری از مصرف زیاد مکمل ها یا اوردوز مصرف کنید

ویتامین D: بهترین ویتامین برای پوست

ویتامین D یکی از بهترین ویتامین ها برای پوست است. این ویتامین بیش از هر روش دیگری بر اثر جذب پوستیِ نور آفتاب در بدن ساخته می‌شود. طی این فرایند، کلسترول پوست به ویتامین D تبدیل می‌شود. ویتامین D سپس توسط کبد و کلیه‌ها جذب می‌شود و جهت کمک به ساخت سلول‌های سالم به نقاط مختلف بدن انتقال می‌یابد. رنگ پوست ازجمله عوامل متأثر از ویتامین D است. همچنین ویتامین D به درمان پسوریازیس (بیماری پوستی مزمن خودایمنی) کمک می‌کند.

کَلسیتریول نسخه‌ی مصنوعی نوعی ویتامین D است که به‌طور طبیعی در بدن انسان تولید می‌شود. این کرم موضعی در درمان مبتلایان به پسوریازیس مؤثر واقع شده است. درنتیجه‌ی پژوهشی که در سال ۲۰۰۹ انجام شد، پژوهشگران دریافتند که مصرف موضعی کلسیتریول موجب و تحریک پوستی در مبتلایان به پسوریازیس شد و عوارض جانبی خیلی کمی برجای گذاشت.

طبق توصیه‌ی مؤسسه‌ی لینوس پاولینگ واقع در دانشگاه ایالتی اورِگان، مقدار مجاز دریافت ویتامین D در روز ۶۰۰ IU (واحد بین‌المللی) است. این مقدار در زنان باردار یا افراد بالای ۷۰ سال می‌تواند بیشتر باشد. راهکارهای تأمین ویتامین D مورد نیاز بدن عبارت‌اند از:

  • قرارگیری روزانه ۱۰ دقیقه درمعرض نور آفتاب (اگر دارای سابقه‌ی خانوادگی هستید، حتما درمورد آفتاب‌گرفتن از پزشک‌ متخصص اجازه بگیرید)؛
  • مصرف خوراکی‌های غنی‌شده مانند غلات صبحانه، آب‌پرتقال و ؛
  • مصرف طبیعی مانند ماهی سالمون، تُن و کاد.

 ویتامین C: راز جوانی

ویتامین C به‌فراوانی در اِپیدِرم (لایه‌ی بیرونی پوست) و دِرم (لایه‌ی داخلی پوست) یافت می‌شود. ویتامین C به‌دلیل برخورداری از و درنتیجه ضدسرطانی‌بودن و نیز نقشی که در تولید ایفا می‌کند، در حفظ سلامت پوست مؤثر است. از همین‌روست که ویتامین C ازجمله محتویات اصلی محصولات ضدپیری به‌شمار می‌رود.

مصرف ویتامین C به‌شکل خوراکی موجب افزایش تأثیر کرم ضدآفتاب در محافظت از پوست در برابر تابش اشعه‌های فرابنفش خورشید می‌شود، چراکه ویتامین C از تخریب سلولی می‌کاهد و نیز در فرایند مؤثر است. همچنین ویتامین C به‌دلیل نقشی که در سنتز کلاژن طبیعی بدن ایفا می‌کند، در مؤثر است. التیام پوست‌های آسیب‌دیده و حتی در مواردی از دیگر به‌شمار می‌رود. مصرف کافی ویتامین C در نیز کارساز است.

ازآنجایی‌که این ماده در بسیاری از مواد غذایی و مکمل‌ها وجود دارد، کمبود ویتامین C به‌ندرت اتفاق می‌افتد. طبق توصیه‌ی رایج، روزانه ۱۰۰۰ میلی‌گرم ویتامین C باید مصرف کرد. اگر احساس می‌کنید که ویتامین C کافی به بدن‌تان نمی‌رسد، به راهکارهای زیر توجه داشته باشید:

 ویتامین E: محافظ پوست در برابر اشعه آفتاب

ویتامین E مانند ویتامین C از آنتی‌اکسیدان‌هاست و در محافظت از پوست در برابر اثرات زیانبار نور آفتاب نقش بسزایی دارد به همین دلیل یکی از بهترین ویتامین ها برای پوست به شمار می‌آید. ویتامین E از خاصیت فوتوپروتِکشِن برخوردار است. فوتوپروتکشن به قابلیت بدن در کاهش صدمات ناشی از تابش اشعه‌های فرابنفش خورشید گفته می‌شود. این قابلیت به و لکه‌های تیره نیز کمک می‌کند.

ویتامین E در بدن معمولا از طریق ماده‌ای چرب موسوم به «سِبوم» که از منافذ پوست انتشار می‌یابد، تولید می‌شود. این ماده درصورتی‌که به‌مقدار متعادل در بدن وجود داشته باشد، به کمک می‌کند. به‌ویژه اگر پوست‌تان خشک است، ویتامین E احتمالا می‌تواند اثرات کمبود سبوم را خنثی کند. ویتامین E همچنین در درمان التهابات پوستی مؤثر است.

ویتامین E در بسیاری از محصولات مراقبت از پوست وجود دارد، اما مشکل اینجاست که هرگونه تأثیر ویتامین E می‌تواند بر اثر مواجهه با نور آفتاب کاهش پیدا کند. بدن اغلب بزرگسالان به روزی حدود ۱۵ میلی‌گرم ویتامین E نیاز دارد. راهکارهای دریافت ویتامین E عبارت‌اند از:

  • افزایش مصرف مغزها و تخم‌ها مانند ، فندق و تخم آفتاب‌گردان؛
  • مصرف مولتی‌ویتامین یا مکمل ویتامین E؛
  • استفاده از کرم‌های موضعیِ حاوی هردو ویتامین ‌E و C (خاصیت فوتوپروتکشن کرم‌های حاوی هردوی این ویتامین‌ها نسبت به کرم‌هایی که فقط با ویتامین E یا C مغذی شده‌اند، بیشتر است.)

 علاوه بر این ویتامین های گروه B مزایای دیگری هم برای پوست، مو و ناخن ها به همراه دارند:

ویتامین B1 :

حرکت خون در رگها را بهبود می بخشد. این ویتامین شما را از تاثیرهای کهولت سن دور نگه می دارد. افرادی که سیگار می کشند باید این ویتامین را بیشتر مصرف کنند تا پوستشان زود پیر نشود.

ویتامین B2 :

به سلامت پوست و پیشگیری از بروز آکنه کمک می کند.

ویتامین B5 :

قادر است چربی های پوست را تنظیم کند و احتمال شکل گیری جوش های بزرگ را کاهش دهد. این ویتامین در بین تولید کنندگان محصولات مراقبت از پوست بسیار محبوب است چون رطوبت پوست را خوب حفظ می کند. در نتیجه آبرسانی به پوست را خوب انجام می دهد و با عوامل بروز اگزما می جنگد.

ویتامین B12 :

بخشی از ساختمان موها را تشکیل می دهد، بنابراین افزایش مصرف این ویتامین به سلامت موها کمک می کند.

  • ثابت شده ویتامین های گروه B با اثرهای مخرب اشعه ماورای بنفش مبارزه می کنند و احتمال بروز سرطان پوست را کاهش می دهند.
  • ویتامین های گروه B می توانند قرمزی و التهاب پوست را کاهش دهند و با بالا بردن طول عمر سلول های پوست، سلامت بدن را تضمین کنند.
  • ویتامین های گروه B برای موها نیز مفیدند. اگر از ریزش مو در رنج هستید، حتما منابع بیشتری از ویتامین های گروه B را به رژیم غذایتان اضافه کنید. ویتامین های گروه  B موهای شما را ضخیم، براق و مقاوم می کنند.
  • آنتی اکسیدان های موجود در ویتامین های گروه B در تنظیم چربی فولیکول های مو دخالت دارند و پوست سر را مرطوب نگه می دارند، در نتیجه موها از شوره در امان می مانند.
  • مزیت دیگر ویتامین های گروه B نقش شان در تولید ملانین است. در نتیجه با مصرف این ویتامین ها رنگ طبیعی پوست و موها خوب حفظ می شوند. بیوتین از جمله ویتامین های گروه B است که به تولید اسیدهای چرب مورد نیاز برای تسریع رشد سلول ها کمک می کند. این ویتامین سرعت رشد موها، ضخامت و مقاومت آنها را افزایش می دهد. مصرف این ویتامین ها باعث می شود موهای سفید دیرتر روی سرتان ظاهر شوند.
  • برای بهره مندی از مزایای ویتامین های گروه B، علاوه بر مواد غذایی ذکر شده می توانید از مکمل های حاوی این ویتامین ها نیز استفاده کنید.

امگا ۳ :

بر اساس پژوهش های انجام شده کمبود اسید چرب امگا ۳ به سلول های مو آسیب می رساند و درخشندگی موها را کم می کند. این اسید خاصیت ضد التهابی دارد و می تواند با قرمزی، التهاب، تورم و اگزماهای پوستی بجنگد. ضمن اینکه این اسید چرب به حفظ رطوبت پوست کمک می کند. ماهی هایی مانند تن، ساردین و سالمون اسید چرب امگا ۳ خوبی دارند، بنابراین در کنار ویتامین و مواد معدنی مختلف از مصرف این اسید چرب غافل نشوید.

ویتامین K

ویتامین K یکی دیگر از بهترین ویتامین ها برای پوست و ازجمله ویتامین‌های ضروری جهت تسهیل فرایند انعقاد خون است و به‌همین‌دلیل در التیام زخم‌ و کوفتگی و نیز بهبود نواحی جراحی‌شده نقش مؤثری ایفا می‌کند. ویتامین K همچنین به بهبود علائم کشیدگی پوست، رگ‌‌های تارعنکبوتی، زخم‌ها، لکه‌های تیره و نیز کمک می‌کند.

ویتامین K در بسیاری از کرم‌های موضعی پوست یافت می‌شود و در درمان انواع مختلفی از مشکلات پوستی کاربرد دارد. معمولا به بیمارانی که تحت عمل جراحی قرار گرفته‌اند، کرم‌های حاوی ویتامین K تجویز می‌شود، چراکه ویتامین K به و ورم و نیز التیام سریع‌تر پوست کمک می‌کند.

اثر ویتامین K روی پوست هنوز به‌اندازه‌ی ویتامین‌ C و E بررسی جامع نشده است. بدن بزرگسالان به روزی حدود ۹۰ تا ۱۲۰ میکروگرم ویتامین K نیاز دارد. مواد غذایی حاوی ویتامین K عبارت‌اند از:

  • کلم کِیل؛
  • اسفناج؛
  • کاهو؛
  • کلم‌پیچ؛
  • لوبیاسبز

کمبود ویتامین را جدی بگیرید

ویتامین‌ها در حفظ سلامت پوست ضروری‌اند. از این‌رو، کمبود هریک از ویتامین‌های نام‌برده می‌تواند روی سلامت پوست اثر سوء برجای بگذارد. ویتامین C و E هردو در محافظت از پوست در برابر نور آفتاب مؤثرند و کمبود هرکدام‌شان موجب تخریب پوست و افزایش خطر ابتلا به پوست می‌شود.

سخن پایانی

این روزها مکمل‌های ویتامین به‌راحتی در دسترس‌اند، اما مصرف خودسرانه‌ی هیچ مکملی توصیه نمی‌شود، بلکه مکمل‌های ویتامین باید متناسب با نیاز بدن و بنابر تشخیص پزشک مصرف شوند. به‌طور قطعی نیز معمولا نیازمند انجام آزمایش خون است. خلاصه اینکه جهت پیشگیری از اُوِردُز ویتامینی از مصرف خودسرانه‌ی داروهای مکمل اکیدا خودداری کنید. درمورد محصولات مراقبت از پوست نیز توصیه می‌شود از محصولاتی استفاده کنید که غنی‌شده با ویتامین‌های ضروری باشند.

منبع : (https://drgoya.com/blog/)