میزان هاردنر در رزین پلی استر

رزين پلي استر ماده‌ای است که در مجسمه‌سازی و کارهای صنعتی به همراه سیلیکون بهداشتی از آن استفاده می‌شود. رزین پلی استر ابتدا به شکل مایعی به غلظت مربا است. وقتی این مایع با هاردنر مخلوط می‌گردد، بعد از مدتی حرارت آن بالا می‌رود، سپس مانند ژله شده و بعد، سخت می‌شود.

 رزین پلی استر شفاف و به صورت سه جزئی است که بعد از ترکیب شدن با اسید و کبالت، پخت می‌شود. زمانی که پلی استر در حال سفت شدن است، مولکول‌ها به هم نزدیک می‌شوند و مقداری از محلول تبخیر می‌گردد؛ به همین دلیل، حجم پلی استر پس از بستن کمی کاهش می‌یابد.

 رزین پلی استر به بعضی اجسام، مثل توپ، می‌چسبد. بنابراین، باید داخل سیلیکون قالبگیری را صاف بگیریم و از جدا‌کننده‌ها در داخل آن استفاده کنیم. می‌توانیم از فیلم یا پارافین استفاده نماییم. فیلم، به مایعی گفته می‌شود که توسط قلم‌مو بر سطح قالب زده می‌شود. این مایع بعد از خشک شدن، لایه‌ای نازک مانند نایلون ایجاد می‌کند.

رزين پلي استر در برابر نور دچار تغییر رنگ نمی‌شود. رزین پلی استر، کیفیت کمتر و قیمت مناسبتری نسبت به رزین اپوکسی دارد. این رزین باید به نسبت ۵/۴ به ۱۰۰۰ واحد گرم با اسید مخصوص مخلوط گردد و سپس به نسبت ۳ به ۱۰۰۰ واحد گرم به ترکیب اضافه گردد.

ویژگی

  • پلی استر بعد از بستن، غیر سمی، محکم و غیر متخلخل می‌شود. می‌توان آن را با مته سوراخ کرد یا سوهان زد.
  • می‌توان رنگ‌های پودری مختلف یا رنگ اپوکسی را با رزین پلی استر مخلوط کرد تا رنگین شود.
  • رزین پلی استر در مقابل نور دچار تغییر رنگ نخواهد شد.
  • هاردنر‌های مورد استفاده در پلی استر، به دو صورت مایع و خمیری وجود دارند. کار کردن با نوع خمیری ساده‌تر است. رنگ هاردنر مایع، مانند رنگ آب است و دارای بوی تندی است.

نحوه مصرف رزين پلي استر

به رزين پلي استر به مقدار ۵/۰ درصد شتاب‌دهنده(کبالت) اضافه نموده و کاملاً مخلوط کنید. بعد از آن، به مقدار ۲ درصد پراکساید به آن اضافه کرده و دوباره مخلوط نمایید. دقت کنید که نسبت اختلاط گفته شده، یک نسبت ثابت نیست و شما می‌توانید با توجه به زمان مورد نیاز پخت، مقدار آنها را کم یا زیاد نمایید.

نکات ایمنی و نگهداری

به هیچ وجه اسید را مستقیماً با کبالت ترکیب نکنید؛ چراکه واکنش خطرناک و شدیدی به همراه دارد. برای جلوگیری از ترکیب مستقیم، لازم است که ابتدا اسید را در رزین حل کرده و در مرحله بعد، کبالت را اضافه نمایید. عمل پخت رزین باید در فضای باز انجام شود؛ زیرا گازهای آزاد شده از رزین بسیار سمی است.

پلی استر مایع، دارای بوی زننده‌ای است و چنانچه روزانه مقدار ۵ کیلوگرم از آن مصرف شود، بی ضرر است. توجه کنید که بیشتر از این مقدار را باید در اتاقی که تهویه می‌شود، انجام داد.

میزان هاردنر در پلی استر

با کم و زیاد کردن هاردنر، می‌توان زمان سفت شدن آن را تنظیم نمود. به طور کلی، قانون میزان هاردنر در رزین پلی استر شفاف، ۲ درصد می‌باشد. سفت شدن رزین پلی استر در لایه‌های نازک به کندی پیش می‌رود و قسمت بالای آن، چسبنده باقی می‌ماند. در این موارد، لازم است که مقدار هاردنر را به ۴ درصد رساند.

چنانچه مقدار ضخامت پلی استر زیاد باشد، ممکن است ترک خوردگی رخ دهد که در این مورد، باید میزان ۱ درصد هاردنر را انخاب کرد. در صورتی که قالب پلاستیکی و حساس به حرارت باشد نیز، باید میزان هاردنر را کم کرد. چنانچه مقدار هاردنر از ۴ درصد بیشتر شود، باعث شکننده شدن پلی استر می‌شود. برای قابل انعطاف بودن پلی استر، باید میزان هاردنر را ۱ درصد انتخاب کرد.

ماده شتاب‌دهنده چیست؟

ماده شتاب‌دهنده، مایعی بنفش رنگ و از ترکیبات کبالت است. مقدار ماده شتاب‌دهنده در زمان بستن پلی استر و رنگ آن موثر است. بسیاری از شتاب‌دهنده‌ها زمان سفت شدن و بستن را به جلو می‌اندازند و سبب متمایل شدن رنگ پلی استر به قرمز و زرد می‌شوند. همچنین ماده شتاب‌دهنده در ایجاد حرارت به هنگام سفت شدن، اثر دارد‌. مقدار بیشتر ماده شتاب‌دهنده، به علت تسریع عمل پلیمریزاسیون، باعث تولید حرارت بیشتری می‌شود.

توضیحات بیشتر

جهت آماده‌سازی پلی استر، ابتدا باید ماده شتاب‌دهنده را در آن بریزید و مخلوط نمایید. سپس باید ماده هاردنر را به آن اضافه کنید. زمان بستن پلی استر، به مقدار هاردنر، مقدار ماده شتاب‌دهنده و دمای هوای اتاق بستگی دارد. بستن پلی استر غیر شفاف نسبت به بستن پلی استر شفاف، زودتر انجام می‌شود.

درجه حرارت پایین در اتاق، باعث می‌شود که عمل بستن، طولانی‌تر شود. چنانچه درجه حرارت اتاق زیر ۱۵ درجه سانتی‌گراد باشد، سفت شدن در پلی استر شفاف انجام نمی‌شود؛ در این صورت می‌گویند که پلی استر دچار انجماد شده است. اما پلی استر غیر شفاف در حرارت بالای ۱۲ درجه سانتی‌گراد می‌تواند سفت شود.

لایه‌های نازک پلی استر برای سفت شدن به زمان بیشتری نیاز دارند. پلی استر پس از سفت شدن تا چند روز به بستن و سخت شدن ادامه می‌دهد؛ بنابراین جهت صاف کاری آن باید پس از چند روز که از قالب خارج شد، اقدام کرد. می‌توان مدت زمان بستن پلی استر را با قرار دادن مجسمه در فر آشپزخانه در حرارت بین ۵۰ تا ۴۰ درجه، به ۳۰ دقیقه رساند.

بین ۳ تا ۵ درصد حجم پلی استرهای گوناگون هنگام انعقاد، کاهش می‌یابد و این اتفاق، مزایا و ضررهایی دارد. مزیت این اتفاق این است که به دلیل کوچک شدن، ساده‌تر از قالب بیرون می‌آید. لایه منقبض شده با دیواره قالب فاصله پیدا می‌کند؛ در این صورت ضرر آن این است که چنانچه یک لایه از پلی استر را روی لایه منعقد شده آن بریزید، به داخل فاصله راه پیدا کرده و حجم زائدی ایجاد می‌کند. این حجم زائد بعداً باید تراشیده شود.

می‌توان پودر رنگ را با پلی استر مخلوط و سپس کبالت را به آن اضافه کرد. بعد از انجام مراحل بعدی و انعقاد مجسمه، زمانی که آن را از داخل قالب بیرون می‌آورید، مجسمه دارای رنگی یکدست خواهد بود.

رنگ‌های قابل استفاده برای پلی استر

رنگ‌آمیزی مجسمه‌های پلی استری با جوهر نیز امکان پذیر است. مقداری تینر فوری یا استون را با جوهر رنگ مخلوط کرده و با قلم‌مو آن را به روی مجسمه پلی استری بکشید. رنگ‌های آلکید نیز، یکی دیگر از رنگ‌های قابل استفاده برای پلی استر هستند. تولید و پخش رزین پلی استر ریختگری مرغوب در فروشگاه در حجم های متفاوتی انجام می شود زیرا این محصول در زمینه های متعددی کارایی دارد. در راستای دریافت اطلاعات بیشتر در زمینه رزین پلی استر در ادامه مقاله با ما همراه باشید.

میزان هاردنر در رزین پلی استر ریختگری

رزین پلی استر  از مواد پر کاربرد در صنایع مختلف است که در نمونه های متفاوت تولید می شود. از مهم ترین نمونه های رزین پلی استر می‌توان به رزین پلی استر ریختگری اشاره کرد که تولید آن در واحد های زیادی انجام می پذیرد زیرا کارایی این محصول در این صنعت بی‌نظیر است.

در طراحی و تولید رزین پلی استر مخصوص ریخته گری از مواد اولیه بر پایه پلی استر و هاردنر استفاده می شود. هاردنر در تولید رزین پلی استر با کم و زیاد کردن می تواند باعث تنظیم زمان سفت شدن پلی استر شود.

میزان افزودن هاردنر در زمان تولید رزین پلی استر به صورت ۲ درصد  است. توجه به میزان اضافه کردن هاردنر در زمان تولید رزین پلی استر بسیار حساس است. در صورتی که اگر هاردنر بیشتر اضافه شود، لایه های ضخیم تر ایجاد می شوند و احتمال ترک خوردگی محصول پیش می آید.

هاردنر های مورد استفاده در رزین پلی استر معمولاً به دو صورت مایع و خمیری وجود دارند که کار کردن با هاردنر های  خمیری ساده تر از نمونه های مایع است.