طرز تهیه نان بربری بدون دستگاه نانوایی بربری اتوماتیک در منزل
نان بربری یکی از پرطرفدارترین نانهای ایرانی است که پخت آن به دو روش سنتی و صنعتی از روزگاران قدیم رواج داشته است. جالب است که بدانید، نام این نان از ایل بربر که در مرز بین ایران و افغانستان زندگی میکردند، گرفته شده است. پخت این نان از اواخر دوران قاجار رواج پیدا کرده است. از این نان در صبحانه،عصرانه و میان وعدهها میتوان استفاده کرد. در حال حاضر، بیشتر خانوارها تمایل به پخت خوراکیها به روش خانگی دارند، ماهم در این مقاله سایت نان سالم تصمیم گرفیتم که روش پخت خانگی این نان را به شما آموزش دهیم. باما همراه باشید.
خواص نان بربری چیست؟
نان بربری ۵۰ تا ۴۰ درصد انرژی دریافتی و ۴۵ درصد پروتئین مصرفی بدن را تامین میکند. این نان به دلیل،اهمیت غلات، به عنوان غذای پایه شناخته میشود و مصرف آن در روز واجب است. جالب است که بدانید، نان در مقایسه با گوشت یا شیر، انرژی بیشتری دارد. برای مثال هر ۱۰۰ گرم نان، ۲۴۷ کالری دارد، درحالی که برای تامین این مقدار کالری باید ۴ برابر شیر و ۲ برابر آن گوش خورد. نکته دیگری که میتوان در نظر گرفت، دریافت بالای برخی از ریزمغذیها ازجمله، آهن، کلسیم، روی و تیامین است.
طرز تهیه نان بربری
مواد لازم برای خمیر بربری
- سیصد تا سیصد و بیست گرم آرد
- یک قاشق چایخوری نمک
- یک قاشق چایخوری شکر
- پانزده گرم خمیر مایع خیس یا یک گرم خمیر مایع خشک فوری
- دویست و بیست میلیلیتر یا لیوان آب ولرم
مواد لازم برای روی نان
- سی گرم یا دو قاشق غذاخوری آرد
- بیست و پنج میلیلیتر یا سه قاشق غذاخوری آب ولرم
- پنجاه میلیلیتر آب جوش
- یک قاشق چایخوری شیره انگور
- کنجد به مقدار لازم
- سیاه دانه به مقدار لازم
اگر خمیر مایه شما معمولی است، با شکر و آب ولرم ترکیب کنید و ده دقیقه صبر کنید تا خمیر مایه کف کند وفعال شود. در نظر داشته باشید که خمیر مایه فوری و خیس، به استراحت نیاز ندارد.
آموزش گام به گام طرز پخت نان بربری
مرحله اول
برای تهیه خمیر ابتدا آب ولرم، خمیر مایع، نمک و شکر را باهم ترکیب کرده و آرد را با کنترل و کم کم اضافه کنید و آنقدر ورز دهید تا خمیری به دست آورید که کمی به دست بچسبد. سپس روی خمیر را پوشانده و مهلت دهید که ۴۰ تا ۴۵ دقیقه استراحت کند.
مرحله دوم
بعد از اینکه خمیر استراحت کرد، آن را روی میز کاری که از قبل آرد پاشی کردید بگزارید و کمی ورز دهید تا هوای اضافی آن خارج شود. خمیر را به شکل چانه در آورید و روی آن را کمی آرد بپاشید و به مدت نیم ساعت روی خمیر را پوشانده و اجازه دهید تا استراحت کند.
مرحله سوم
برای روی نان، آرد را با آب ولرم مخلوط کنید، سپس، آب جوش و شیره انگور را اضافه کنید و باهم مخلوط کنید تا یکدست شود. سپس، مواد را کنار بگذارید تا خنک شود.
مرحله چهارم
خمیر را روی میز کار بگذارید و دو تا سه قاشق غذاخوری از مخلوط آردی و شیره انگور را روی خمیر بریزید و با انگشتان خود خمیر را باز کنید و به خمیر شکل دهید. سپس، خمیر را با دست کمی باز و پهن کنید و داخل سینی فر که از قبل کاغذ روغنی روی آن انداختهاید، قرار دهید و روی خمیر، کنجد و سیاه دانه بپاشید. بعد از این کار اجازه دهید تا نان بیست دقیقه دیگر در سینی فر باشد تا استراحت کند.
مرحله پنجم
ظرفی پر از آب را در کف فر از قبل گرم شده با دمای ۲۳۰ درجه ( و با تنظیم شعله بالا و پایین) قرار دهید. (توجه داشته باشید که، برای فرهایی که دریچه بخار خروجی دارند، سطح سه را انتخاب کنید.) خمیر را داخل فر انداخته و حدود ۱۹ تا۱۷ دقیقه تا زمانی که سطح نان طلایی شود، آن را بپزید.
نکات تکمیلی در رابطه با پخت نان بربری
- برای پف بهتر نان بربری، بهتر است که این نان را به خوبی استراحت دهیم، تا کامل پف کند.
- نان بربری را یکی یکی و به نوبت در فر قرار دهید تا بهتر پخت شود. هرگز تمام نانهارا یکدفعه و باهم قرار ندهید.
- دقت کنید که فر شما از قبل باید داغ شده باشد.
طرز تهیه نان بربری بدون فر
اگر در منزل فر یا توستر ندارید، میتوانید از روش زیر استفاده کنید :
پس از تهیه خمیر نان، خمیر را در ماهیتابهای به مدت بیست دقیقه در شعله کم گاز قرار دهید. در ماهیتابه را با دم کنی پوشانده و اجازه دهید با شعله کم، بپزد.
نکته ۱ : اگر شعله کم باشد، به شعله پخش کن هم نیازی ندارید.
نکته ۲ : اگر تمایل به طلایی بودن نان دارید، نان را برگردانده و حدود سه دقیقه در شعله قرار داده و اجازه دهید طلایی شود.
نان بربری خودتان را آماده کنید
نان بربری یکی از مغذیترین و بهترین نانها است که شما میتوانید با استفاده از آموزش این مقاله سایت نان سالم آن را آماده کنید و در وعدههای مختلف خودتان میل نمایید و از طعم لذت فراوان ببرید. در قسمت نظرات به ما بگویید که آیا نان بربری دوست دارید یا خیر؟
یکی از انواع نان های بسیار محبوب و پر مصرف ایرانی است که بیشتر برای صبحانه و عصرانه مورد استفاده قرار می گیرد. جالب است بدانید که نام نان بربری از ایل بربر گرفته شده است که زمانی در مرز ایران و اقغانستان زندگی می کردند. طرز تهیه نان بربری در منزل بسیار هیجان انگیز و زمانی که عطر و بو نان تمام خانه را در می گیرد شما می توانید نان بربری را برای صبحانه یا عصرانه و ایام ماه مبارک رمضان تهیه کنید. با مقدار موادی که در این دستور آشپزی قرار گرفته است می توانید برای ۲ نفر نان بربری تهیه کنید. در صورتی که می خواهید مقداری کمتر یا بیشتری نان بربری تهیه کنید کافیست مقدار مواد را ضرب یا تقسیم کنید. با نان بربری با همراه باشید.
مواد لازم
آرد | ۵ پیمانه |
آب ولرم | ۱ پیمانه و ۱/۴ پیمانه |
شیر ولرم | ۵ ق غذا خوری |
کره | ۱ ق غذاخوری |
شکر | ۱ قاشق غذاخوری |
نمک | ۱ ق غذا خوری سرخالی |
خمیر مایه | ۱ قاشق غذا خوری |
کنجد و سبوس گندم | به اندازه کافی |
مواد لازم برای تهیه رومال بربری
آرد | ۱ ق مربا خوری |
آب | ۵ ق غذا خوری |
مرحله اول: عمل آوری خمیر مایه
ابتدا ۱/۴ پیمانه آب ولرم را داخل یک لیوان ریخته و به آن شکر و خمیر و مایه را اضافه کنید و هم بزنید و روی ظرف را بپوشانید و برای ۱۰ دقیقه بگذارید تا خمیرمایه عمل بیاد و کف کند دقت کند دمای آب باید ولرم و خمیر مایه تازه باشد.
مرحله دوم: تهیه خمیر
برای تهیه ابتدا آرد را در کاسه ای بزرگ می ریزیم و نمک را بریزید و هم بزنید در ادامه خمیر مایه عمل آمده و شیر را اضافه کنید و شروع کنید به تدریج به افزودن آب ولرم بسته به نوع آرد ممکن است کمتر یا بیشتر آب مصرف شود.
مرحله سوم: استراحت خمیر
شروع به ورز دادن کنید تا خمیر به دست نچسبد و زودتر خمیر آماده شود اگر کمی به دست می چسبید نگران نباشید با اضافه کردن کره آخر کار از بین می رود.خمیر را به مدت ۵ دقیقه ورز می دهیم و کره را به خمیر می افزاییم و مجددا ۵ دقیقه ورز می دهیم و به مدت ۱ ساعت به خمیر استراحت می دهیم تا حجمش دو برابر شود و پف کند.
مرحله چهارم: چانه گرفتن
و بعد از گذشت این زمان پف روی خمیر را بگیرید و شروع می کنیم به چونه گیری از خمیر چانه های یک اندازه گرفته و روی تخته ای آردپاشی شده به صورت بیضی یا گرد خمیر را باز کنید و به داخل سینی فر منتقل کنید سپس به مدت ۱۵ دقیقه به نان ها استراحت می دهیم و فر را روشن می کنیم .
مرحله پنجم: تهیه رومال
برای تهیه رومال نان بربری آرد را داخل یک قابلمه کوچک می ریزیم و کمی تفت می دهیم سپس حدود ۵ قاشق غذاخوری آب روی آن می ریزیم و با هم مخلوط می کنیم و روی حرارت ملایم می گذاریم تا زودتر به جوش بیاید و پیاپی هم می زنیم تا به غلظت فرنی برسد و از روی حرارت بر می داریم.
مرحله ششم: پخت نان بربری
در ادامه رومال را با قلمو داخل مواد رومال می زنیم و روی چونه خمیر می کشیم و کنجد روی خمیر می پاشیم و سینی فر را بیرون می آوریم و کف آن کاغذ روغنی قرار می دهیم و سبوس گندم را روی کاغذ روغنی می پاشیم و خمیر را روی سبوس گندم ها قرار می دهیم و سینی را در طبقه وسط فر قرار می دهیم تا با دمای ۱۸۰ درجه سانتیگراد به مدت ۲۰ الی ۳۰ دقیقه پخته شود بعد از پخت سریع از فر خارج کنید و داخل یک دستمال تمیز داخل نایلون قرار دهید تا نان سریع نرم شود. نوش جان
فوت و فن های دستور پخت نان بربری
- اگر آرد مخصوص نداشتید از آرد قنادی استفاده کنید.
- افزودن سبوس گندم اختیاری می باشد و می توانید از نان بربری فروش ها تهیه کنید.
- برای اینکه نان نرمی داشته باشید یک کاسه آب داخل فر قرار دهید.
- مقدار آب با توجه به آردهای مختلف متغیر است پس به یکباره آب را نریزید.
- برای فرهای برقی و توستر و یا سولاردم دما را ۲۰ درجه کمتر تنظیم کنید.
- اگر فر شما کانوکشن ندارد در انتها روی فر را روشن کنید تا سطح نان طلایی شود.
- برای هم زدن خمیر از قاشق چوبی استفاده کنید.
- به دلخواه می توانید از کمی بهبود دهنده نیز استفاده کنید.