ازدواج همواره به آن مسیری که زوجین قصد دارند و برای ایشان خوشایند است منتهی نمیگردد. در واقع هر ازدواجی امکان دارد زمانی به آن مرحله برسد که قادر به ادامه زندگی مشترک خود نباشد. در این شرایط است که طلاق تنها راه خاتمه دادن به زندگی پر از رنج و سختی طرفین است. درخواست طلاق ممکن است از سوی زن یا مرد انجام بگیرد. ولی از جمله مهمترین سوالاتی که در زمان ثبت این درخواست برای زن پیش میآید این است که در صورتی که زوجه تقاضای طلاق کند مهریه به او تعلق میگیرد یا خیر.
به همی دلیل در این مطلب به طور کامل مالکیت زن بر مهریه را توضیح خواهیم داد. سپس به تشریح این مبحث که اگر زن درخواست طلاق کند مهریه تعلق میگیرد یا نه میپردازیم، پس اگر این موارد برای شما نیز سوال است، تا پایان همراه ما باشید.
مالکیت زن بر مهریه
به منظور پاسخ به این سوال میبایست ابتدا با مفهوم مهریه و مالکیت زن بر مهریه آن آشنا گردید. در ماده ۱۰۸۲ قانون مدنی در خصوص مالکیت زن بر این حق اینگونه آمده است که:
«به مجرد عقد زن مالک مهر میشود و میتواند هر نوع تصرفی که بخواهد در آن بنماید.»
در این ماده از قانون مدنی به خوبی تصریح شده است و بلافاصله پس از انعقاد عقد ازدواج و سپری شدن مراحل عقد ازدواج مهریه به مالکیت زن در خواهد آمد و حق دارد در هر زمان که قصد کند آن را مطالبه نماید و یا نصف آن را طلب کند یا حتی به طور کامل آن را بذل نماید. از مفهوم ماده مذکور میتوان به خوبی به پاسخ این سوال که چنانچه زن تقاضای طلاق کند مهریه تعلق میگیرد هم دست یافت.
البته چنبن موردی را بهترین وکیل خانواده در اصفهان چنین تشریح میکند که مفهوم ماده مذکور اغلب بر مهریه عندالمطالبه صدق میکند و در خصوص مهریه عندالاستطاعه زن میبایست منتظر بماند تا مرد تمکن مالی جهت پرداخت مهریه را داشته باشد.
مهریه مرسومی که در حال حاضر در جامعه ما تعیین میگردد، مهریه عندالمطالبه است که ضمن درخواست زوجه قابل مطالبه و پیگیری خواهد بود.
ماده ۱۰۸۵ قانون مدنی اهمیت مالکیت زوجه بر مهریه را نیز مورد تاکید قرار داده است: «زن میتواند تا مهر به او تسلیم نشده از ایفاء وظائفی که در مقابل شوهر دارد امتناع کند مشروط بر اینکه مهر او حال باشد و این امتناع مسقط حق نفقه نخواهد بود.»
ماده مذکور به خوبی تصریح داشته است که زوجه به صورت کامل مالک مهریه بوده در حالی که چنانچه یک بار این تکالیف را انجام دهد دیگر استحقاق بهرهگیری از مفاد این ماده را نخواهد داشت.
با اینکه در این بخش مالکیت زن بر مهریه را مورد بررسی قرار دادیم، ولی ممکن است در خصوص این حق ضمن طلاق دچار شک و تردید باشید. در صورتی که دچار شک و تردید شدهاید که چنانچه زن درخواست طلاق کند مهریه تعلق میگیرد یا خیر ادامه این مطلب را از دست ندهید.
اگر زوجه در طلاق غیر توافقی درخواست طلاق کند مهریه تعلق میگیرد؟
یکی از سوالات مهمی که ممکن است برای هر شخصی پیش بیاید این است که اگر زن درخواست طلاق بدهد میتواند مهریه دریافت کند؟ در پاسخ به این سوال باید گفت: در حالی که طلاق غیر توافقی و یک جانبه پیچیدگیهای بسیار زیادی دارد، اما همچنان خواسته بسیاری از اشخاص میباشد. در صورتی که زنی تقاضای طلاق یک جانبه داشته باشد ممکن است جهت دریافت حکم طلاق راه بسیار دشواری را در پیش داشته باشد جز آنکه دلایل اثبات عسر و حرج وی قدرتمند و غیر قابل انکار باشد. با وجود دشواری این طلاق همچنان عده بسیاری از این طریق به دریافت حکم طلاق اقدام مینمایند.
از جمله اصلیترین مزایا و شاید میبایست گفت تنها مزیت طلاق غیر توافقی در مقایسه با طلاق توافقی، توانایی وصول مهریه به طور کامل میباشد. در واقع چنانچه زن قادر به ارائه مدارک و اسناد کافی حکم طلاق یک طرفه باشد، مرد مییایست مهریه را پرداخت نماید که در این شرایط چنانچه توان پرداخت مهریه به صورت یکجا را داشته باشد میبایست آن را بپردازد و در غیر این حالت بر حسب شرایط او از طرف دادگاه اقدام به قسطبندی مهریه میشود.
ناگفته نماند که اخذ حکم طلاق یک جانبه از طرف زوجه منوط به تحقق شرایط عسر و حرج خواهد بود که کار اخذ حکم طلاق را کمی دشوار میکند.
برای مثال چنانچه زنی در اصفهان تقاضای طلاق کند به کمک بهترین وکیل طلاق در اصفهان میتواند مهریه را دریافت کند حتی اگر حکم طلاق صادر و در دفاتر ثبت طلاق به ثبت رسیده باشد. در واقع حتی در صورتی که زن کاملا طلاق گرفته باشد حق دارد باز هم مهریه خویش را وصول کند.
اخذ حکم طلاق و وصول مهریه از این طریق دشوار و زمانبر بوده و بهتر است به کمک وکیل مربوطه مورد پیگیری قرار بگیرد.
چنانچه زن در طلاق توافقی درخواست طلاق کند مهریه تعلق میگیرد؟
در صورتی که تصمیم به طلاق گرفتن دارید بدون تردید توافق با همسر از جمله بهترین روشهایی است که در این موقع به ذهن شما خواهد رسید. این نوع طلاق هم مراحل راحتی دارد و هم در سریعترین زمان ممکن به نتیجه میرسد. ولی میبایست آگاه باشید که چنانچه میخواهید از این طریق حکم طلاق را دریافت کنید، پیامدهای آن را نیز باید قبول کنید که یکی از این پیامدها تاثیرات طلاق توافقی بر وصول مهریه است.
این طلاق به صورت مستقیم بر وصول مهریه تاثیری ندارد. زیرا این یک حق بوده و در شرایط عادی متعلق به زن میباشد. ولی در هر صورت اخذ حکم طلاق به این طریق، بر اساس توافق زوجین استوار است و از جمله توافقات متداول میان زن و مرد این است که با بذل مهریه، مرد به اخذ حکم طلاق رضایت میدهد. از این طریق هم چنانچه زن تقاضای طلاق کند مهریه تعلق میگیرد جز آنکه توافق زوجین بر خلاف آن باشد.
لازم به ذکر است که تا موقع تعیین و تکلیف در خصوص حقوق زوجه و حضانت فرزندان حکم طلاق صادر نمیگردد.
چنانچه زوجه در هنگام اخذ حکم طلاق اعلام دارد که مهریه را بذل نموده است، دیگر حق ندارد مجددا آن را مطالبه نماید.
در ابتدای شروع به اخذ حکم طلاق توافقی هن یکی از زوجین میبایست درخواست طلاق کند و اگر زن درخواست طلاق کند مهریه تعلق خواهد گرفت جز آنکه توافق زوجین به صورت دیگری انجام پذیرد.
اگر زن از طریق حق طلاق درخواست طلاق کند مهریه تعلق میگیرد؟
بسیاری از خانمها وکالت در طلاق یا آنطور که در عام رایج است حق طلاق دارند. حال این سوال برایشان به وجود میآید که اگر از طریق این وکالت دادخواست طلاق بدهند، میتوانند مهریه خود را دریافت کنند؟ بهترین وکیل اصفهان پاسخ میدهد: خیلی از خانمها ضمن عقد ازدواج و یا پس از آن از همسر خود وکالتنامه محضری برای طلاق دریافت مینمایند. این وکالت به این معناست که زوجه از طرف زوج وکیل در طلاق دادن خود میشود. با این وکالتنامه زن قادر خواهد بود یک طرفه و بدون لزوم به حضور مرد اقدام به اخذ حکم طلاق نماید. ولی ممکن است این سوال به وجود آید که اگر زن از طریق حق طلاق درخواست طلاق کند مهریه تعلق میگیرد یا خیر؟
ما این سوال را از وکیلی در اصفهان پرسیدیم و این وکیل خوب در اصفهان پاسخ سوال را وابسته به شروطی میداند که در ذیل این وکالتنامه قید میشود. در صورتی که قید شود که زوجه بر اساس بذل مهریه حق طلاق خواهد داشت در این شرایط است که مهریهای به زوجه تعلق نخواهد گرفت در غیر این صورت زوجه حق دارد مهریه خود را به صورت کامل دریافت نماید.
در چه شرایطی اگر زن درخواست طلاق کند مهریه تعلق میگیرد؟
درخواست طلاق از طرف زن هیچ ربطی با اخذ مهریه نخواهد داشت. مهریه یک حق بوده که از موقع انعقاد ازدواج به تملک زن در خواهد آمد و وی بر حسب تصمیم خود قادر است در خصوص این حق تعیین تکلیف کند. بنابراین این تصور که با تقاضای طلاق این حق از وی ساقط خواهد شد کاملا غلط است. در واقع هیچ امری ممکن نیست حق وصول مهریه را از زوجه پس بگیرد و آن را ساقط کند.
حتی در صورتی که زن درخواست طلاق کند مهریه تعلق خواهد گرفت و تنها موردی که مانع از اخذ مهریه از طرف زن است، تصمیم خود زن و توافقاتی میباشد که میان زوجین صورت میپذیرد. در غیر این شرایط است که قانون از زن و مهریه وی به صورت کامل پیشتیبانی میکند هرچند که گاها دریافت آن دشوار میشود.
کلام آخر
حامد امیری یکی از بهترین وکلای طلاق اصفهان در این مطلب به طور کامل به سوال اگر زن درخواست طلاق کند مهریه تعلق میگیرد یا خیر پاسخ داد. لازم به ذکر است که با وجود قوانینی که صراحتا از مهریه و حقوق زن حمایت میکنند، همیشه مطالبه و وصول آن به طور عادلانه امکانپذیر نبوده و بعضا مدت زمان بسیار زیادی جهت وصول آن به طول میانجامد. به همین خاطر است که به شما توصیه میکنیم در صورتی که به دنبال مهریه خود در ضمن اخذ حکم طلاق هستید حتما از یک وکیل مهریه کمک بگیرید تا از تضییع حق شما از هر لحاظی پیشگیری کند.
سوالات متداول
- آیا چنانچه زوجه درخواست طلاق کند امکان دریافت مهریه وجود دارد؟
بله – زن حتی در موقعی که درخواست طلاق کند حق دارد مهریه را دریافت کند.
- چه مواردی موجب اسقاط حق مطالبه مهریه از زن میشود؟
هیچ موردی نمیتواند حق مطالبه مهریه را از زوجه ساقط کند.
- زن در زمان طلاق چقدر از مهریه خود را میتواند مطالبه نماید؟
این موضوع بستگی به توافق زوجین، شرایط مالی مرد و تشخیص قاضی دادگاه خواهد داشت.