استفاده از اندیکاتورها برای معاملات، احتمالا عاقلانه ترین روش برای تسلط بر ابعاد مختلف بازار است. در واقع هیچ آیتمی در بازار نمی توان یافت که از دید اندیکاتورهای آن پنهان بوده باشد و نتواند تاثیر بر صعود یا سقوط را در آینده نزدیک پیش بینی کند. یکی از مشهورترین و شناخته شده ترین اندیکاتورهای دنیای تحلیل تکنیکال برای بازارهای سرمایه مختلف، اندیکاتور ایچیموکو است که وبسایت ایتسکا به شما این استراتژی را معرفی میکند. میتوانید در خصوص ثبت نام در بروکر آمارکتس نیز در وبسایت ایتسکا بخوانید.
توضیحات اولیه استراتژی ایچیموکو
در دسته بندی های رایج برای آیتم های مختلف تحلیل تکنیکال، به صورت معمول، ایچیموکو را در زمره اندیکاتورها قرار می دهند اما باید دقت کرد که این نام برجسته در تحلیل به عنوان یکی از بهترین و کامل ترین استراتژی های ممکن در ترید و معامله محسوب می شود.
البته توجه به این نکته نیز ضروری است که ایچیموکو یک خلاء بزرگ را در مباحث معاملاتی برای تریدرها به همراه دارد و آن مربوط به تسلط به اندیکاتور ایچیموکو بدون داشتن استراتژی معاملاتی دقیق برای سناریوهای مختلف است. در این نوشته تلاش می کنیم معرفی دقیق و مختصری از این استراتژی محبوب و موثر داشته باشیم. با ما همراه باشید.
استراتژی ایچیموکو در معامله
ایچیموکو به عنوان یکی از محبوبترین اندیکاتورها و استراتژی های مورد استفاده در میان معامله گران شناخته می شود و کاملا مستقل در زمینه سوددهی عمل می کند و در صورت استفاده درست و به جا از آن برای تحلیل، قطعا سود قابل توجهی را نصیب تریدرها خواهد کرد.
یکی از ویژگی های اندیکاتور ایچیموکو، ارائه نقاط حمایتی و مقاومتی متعدد بر روی نمودار است که این موضوع را تلفیق و ترکیب سه نمودار مختلف بدست می آورد. همین استفاده از سه اندیکاتور مختلف، ارزش داده های تولیدشده توسط این اندیکاتور را به شدت بالا می برد و میزان اعتماد به آن را افزایش می دهد.
اندیکاتور ایچیموکو قطعا از مهمترین و قدرتمندترین اندیکاتورهای فعال در بازارهای سرمایه امروزی است که محل تولد آن برای اولین بار به کشور ژاپن برمی گردد. بازارهای مختلف از سهام گرفته تا بازار فارکس امکان بهره برداری از منافع ایچیموکو را دارند و در چارچوب های زمانی مختلف بلند مانند “یک هفته ای” تا بازه های زمانی کوتاه “یک دقیقه ای” صحت عملکرد قابل قبولی دارد.
این صحت عملکرد از نام این اندیکاتور نیز به طور کامل قابل دریافت است و ژاپنی ها در زبان خود آن را به “تعادل در یک نگاه” می شناسند که اتفاقا همین کارکرد را دارد و از معدود اندیکاتورهایی است که با یک نگاه در آن می توان نسبت به صعودی یا نزولی بودن روند، نتیجه گیری لازم را به عمل آورد.
مفهوم “ابر ایچیموکو” از ترکیب 5 خط مختلف تشکیل می شود که اختلاف میان دو خط از میان آنها را با سایه موسوم به “ابر” مشخص می کنند. این خطوط در عمل شامل میانگین هایی از دوره های مختلف مانند 9 دوره، 26 دوره، 52 دوره، میانگین 9 و 26 دوره و نهایتا “خطی تاخیری” که نشان دهنده قیمت های بسته شدن سرمایه است، می باشند.
این اعداد کاملا با مطالعه و مبتنی بر تجربه بدست آمده است و علیرغم گرایش افراد به آزمون اعداد دیگر برای ایچیموکو، توصیه قطعی برای استفاده از همین سه عدد می باشد. این اعداد و دوره های زمانی دقیقا در بازه های مشخص خود کارا هستند و در سایر زمان بندی ها به این دقت عمل نمی کنند.
به همین دلیل است که استفاده از ایچیموکو با استانداردهای دقیق و کامل را یک استراتژی مستقل و بی حرف و حدیث می دانند و اعتقاد دارند که نتیجه عملی بدست آمده از این نمودار، نیازی به تایید سایر اندیکاتورها ندارد و قطعا از میزان صحت بالایی برخوردار می باشد.
نوع عملکرد ایچیموکو بدین صورت است که این اندیکاتور نسبت به تشکیل خطوط حمایتی و مقاومتی اقدام می کند و با این خطوط، روندها را شناسایی می کند و شتاب این روندها را در صعود یا نزول بازار می سنجد. در نهایت آنچه از این داده ها بدست می آید، شامل سیگنال های ورود به سهم یا خروج از آن است که بسیار معتبر می باشند و یکی از مبناهای تصمیم گیری معامله گران در بازارهای معتبر سرمایه می باشند.
هدف اولیه مبدع ایچیموکو نیز دقیقا همین بوده است. شخصی به نام “گوئیچی هوسودا” به دنبال ساخت اندیکاتوری بوده است که با سرعت بالا نوع روند را در اختیار معامله گر قرار دهد و بالاخره در سال 1960 موفق به این کار شد. بعدها با ظهور کامپیوترها و حضور فعال در تحلیل های تکنیکال، محبوبیت ابر ایچیموکو به شدت افزایش یافت و جنبه های خاصی از آن برای معامله گران پدیدار شد. از جمله کاربردهای ایچیموکو به صورت زیر می توان برخی از موارد را ذکر کرد :
- تشخیص روند حرکتی سهم یا سرمایه
- تحلیل و بررسی مناطق حمایتی و مقاومتی
- شناسایی قدرت حرکت روند
- تحلیل سهم یا سرمایه در بازه های زمانی کاملا کوتاه
- صدور سیگنال های ورود و خروج به سهم
- تشخیص نقاط برگشت قیمتی یک سهم یا یک سرمایه
ساختارهای ایچیموکو
شکل ساختاری یک ایچیموکو عبارت است از تشکیل دو بخش به نام های سنکو A و سنکو B که در واقع فاکتورهای سازنده ابر هستند. تاثیرگذاری و صحت عملکرد این ساختارها زمانی اتفاق می افتد که آنها به صورت همزمان با هم مورد تحلیل قرار گیرند و در ارتباط با هم سنجیده شوند :
- تنکان : این مفهوم به نام “خط تبدیل” نیز شناخته می شود و میانگین بالاترین قیمت و پایین ترین قیمت در 9 دوره گذشته به دست آمده است. این مفهوم به طور کلی با میانگین متحرک نمایی و ساده متفاوت است و نوسان بیشتری نسبت به آنها دارد. موضوع مهم در این میان مربوط به روندهای صعودی می باشد که تنکان در آنها به عنوان یک حمایت کوچک تلقی می شود و در روندهای نزولی نیز یک مقاومت کوچک است.
- کیجون : این مفهوم را به عنوان “خط پایه” نیز می شناسند. میانگین بیشترین قیمت بالا و کمترین قیمت پایین در 26 دوره قبل را تشکیل می دهند. این دوره زمانی می تواند از یک دقیقع تا 5 دقیقه باشد. وظیفه کیجون نمایش تعادل میان خریداران و فروشندگان است. قیمت های بالای کیجون نشان دهنده روند صعودی و قیمت های پایین آن، نشان دهنده روند نزولی می باشند.
- سنکو A : نشان دهنده میانگین تنکان و کیجون است که عملکرد 26 روز آینده نمودار را پیش بینی می کند. در واقع مقدار سنکوی A در دوره زمانی امروز، نشان دهنده روند در 26 روز آینده خواهد بود. بنابراین افزایش سنکو A نشان دهنده روند صعودی در آینده خواهد بود و حالت عکس این نیز درست است.
- سنکو B : میانگین گیری از بیشترین قیمت بالا و کمترین قیمت پایین در 52 روز گذشته است. سنکوی B محاسبه شده امروز، 26 روز قبل را نشان می دهد که در آن شکل گرفته است. بنابراین می توان با داده های امروز، 26 روز بعد را محاسبه کرد. افزایش سنکوی B، نشان دهنده روند صعودی و کاهش آن نشان دهنده روند نزولی می باشد.
دقت داشته باشیم که سنکوی A بالای سنکوی B، نشان دهنده روند صعودی است و علت این موضوع سرعت واکنش بالاتر می باشد که شیب تندتری نیز ایجاد می کند.
- چیکو : این مفهوم نیز همان خط تاخیر است که قیمت فعلی را در یک دوره بازگشت 26 روزه محاسبه می کند. ایده چیکو برای این کار، تعیین خط حمایت یا مقاومت برای قیمت 26 روز پیش است که البته مفهومی بسیار کارا و موثر بوده است.
کلام آخر
استفاده از ایچیموکو به عنوان یک اندیکاتور معتبر، سبب شکل گیری استراتژی های متعددی برای معامله گر می شود که البته در این نوشته فرصت بررسی آنها فراهم نشد و در نوشته های بعدی به صورت مفصل در این مورد بحث و بررسی خواهیم کرد.