جهت سنجاق ها روی پارچه باید چگونه باشد چرا؟

شناسایی اصول انتقال الگو روی پارچه

در دوره آموزش خیاطی فنی حرفه ای می آموزید که بعد از انتقال قطعات الگو روی پارچه با استفاده از سوزن ته گرد، آنها را روی پارچه ثابت کنید. بهتر هست سنجاق ها را به صورت عمودی داخل پارچه فرو کنید تا به دست آسیب نرسد.

انتقال خطوط میانی و محیطی الگوها به چ روش انجام میشود:

  • انتقال خطوط با کاربن به وسیله الگوها
  • انتقال خطوط به وسیله کوک شل
  • انتقال خطوط با صابون خیاطی (مل) و چرت زدن

انتقال خطوط با کاربن:

در مواردی که بخواهیم کار اتصال الگو سریع تر انجام شود، از کاربن استفاده می شود. همچنین اگر جنس پارچه طوری باشد که جای سوزن روی آن باقی بماند و نتوان از کوک شل استفاده کرد. جهت کسب اطلاعات بیشتر دوره دوخت شومیز را تهیه نمایید.

آنچه یک خیاط حرفه ای موقع برش پارچه باید بداند

یکی از مراحل مهم قبل از دوخت لباس در پکیج آموزشی دوخت آستین، برش پارچه است که اگر خیاط حرفه ای نکات ریز آن را بداند، می تواند بهترین لباس را بدوزد.

محاسبه مقدار پارچه

یک خیاط همیشه با محاسبه مقدار پارچه سر و کار دارد. مقدار پارچه بستگی به جنس پارچه، مدل لباس، سایز شخص و عرض پارچه دارد. اگر پارچه ساده و بدون جهت خواب است و یا گل‌های آن به شکلی است که می‌توانید بعضی از الگو ها را برعکس روی آن گذاشته، در مصرف پارچه صرفه جویی می‌شود. اما اگر پارچه شما پرزدار یا گل‌دار است و گل‌های پارچه به طرف بالا و ساقه هایش به طرف پایین قرار دارد و یا بعضی از پارچه‌های براق نمی توانید الگو را سر و ته قرار دهید چون سایه روشن می‌اندازد. پس الگوها باید در یک جهت قرار بگیرند و در نتیجه به پارچه‌ی بیشتری نیاز دارید. قبل از قرار دادن الگو روی پارچه، حتما سرکج پارچه را اصلاح کنید…

آبرفت پارچه

به عنوان یک خیاط حرفه ای یکی از نکات مهم قبل از برش زدن پارچه، توجه به مقدار آب رفتگی آن است، چون اغلب پارچه های نخی، کتان نخی و … قبل از برش نیاز دارند که آن ها را در آب قرار دهید. در صورتی که به این نکته توجه نکنید مسلما بعد از دوخت لباس و با شسنشوی اول لباس، قد لباس و آستین آن کوتاه میشود.

زاپاس

الگویی که رسم میکنیم، دقیقا به اندازه شخص است، برای اینکه بتوانیم این الگو را بدوزیم، موقع برش زدن در اطراف الگو باید مقداری پارچه برای دوخت اضافه بگذاریم. این جای دوخت اگر به اندازه کافی باشد به اشخاصی که زیاد تغییر وزن میدهند کمک میکند که در آینده با اضافه وزن بتواند لباس رو گشادتر کند.

راستای پارچه

راستا، خطی عمود بر خطوط افقی الگو است، برای اینکه لباس بعد از دوخت نپیچد و روی تن خوش فرم تر باشد. یک خیاط حرفه ای باید موقع سنجاق زدن الگو به پارچه، راستای الگو با راستای پارچه رو چک کند. البته در مواردی هم لازم است که از اریب پارچه استفاده نمایید که در جای خود توضیح داده می شود.

شیوه تا زدن پارچه

باید پارچه را به گونه ای تا بزنید که ترکی ها روی هم قرار بگیرند و وارونه پارچه بیرون باشد. در برخی موارد هم لازمه روی یک لای پارچه الگو رو قرار بدهیم یا اینکه الگو رو روی پارچه سنجاق بزنیم که این موارد استثنا هستند و در دوره مانتودوز این نکات رو کامل توضیح دادیم.

تشخیص پشت پارچه

تشخیص پشت پارچه، در پارچه های طرحدار آسان است و قسمت کمرنگ تر پشت پارچه است، اما در برخی از پارچه های ساده، پشت و روی پارچه شبیه هم هستند، بنابراین برای تشخیص درست، خط ترکی یا کناره پارچه رو چک کنید، نقطه هایی مانند جای سوزن در ترکی و کناره پارچه مشاهده میشود، روی پارچه همان سمتی است که مثل جای سوزن و زبر است. وقتی با دست ترکی و کناره پارچه رو لمس کنید، همان سمتی که زبری رو زیر انگشتان دست خودتون حس میکنید روی پارچه میشود و سمتی که نرم است وارونه و پشت پارچه میشود.

برش پارچه حریر

برش پارچه های حریر نیاز به دقت بیشتری دارد، برای برش حرفه ای پارچه های حریر بهتر است، پارچه را روی موکت پهن کنید، چون کمتر جابه جا میشود.

برش پارچه های چهار خانه

در پارچه های چهار خانه، باید برش طوری صورت گیرد که خطوط مربع در امتداد یکدیگر قرار گیرند. در صورتی که این نکته رو رعایت نکنید، بعد از دوخت خطوط در امتداد هم نیستند و نمای نازیبایی در لباس به خصوص در قسمت دکمه ها و جادکمه دارد که نشان دهنده بی دقتی و حرفه ای نبودن خیاط است. نکات اصولی برش پارچه های چهارخانه در دوره پیراهن مردانه به صورت کامل توضیح داده شده است.

برش چرم

برای برش  حرفه ای چرم دقت کنید که الگو بدون مشکل باشد چون در صورت شکافتن دوخت، اثر سوزن روی پارچه باقی می ماند.

برای قرار دادن الگو روی پارچه های چرم از وزنه ای سنگین استفاده کنید و سپس با در نظر گرفتن زاپاس دوخت، چرم را برش بزنید

پارچه های کشی

الگویی که برای پارچه های کشی رسم میکنیم، کمی تنگ تر از الگویی است که برای پارچه های معمولی رسم میشود، چون پارچه کشی در جهت طول و عرض کش می آید. در پکیج بالاتنه سایت خودت بدوز آموزش حرفه ای رسم الگوی لباس های کشی آموزش داده شده است. برای شرکت در این دوره روی لینک زیر کلیک کنید.

برش پارچه ساتن و مخمل

موقع برش حرفه ای پارچه های ساتن و مخمل دقت کنید تمام تکه های الگو در یک جهت برش زده شوند، پارچه های مخمل دارای خواب هستند که باید خواب پارچه به طرف پایین لباس باشد. دست خودتان روی پارچه بکشید و خواب پارچه رو تشخیص دهید. با حرکت دست روی پارچه حالت خواب پارچه حالت سایه روشن می اندازد، که اگر الگوها رو سر و ته کنید بعد از دوخت لباس هم حالت سایه روشن پیدا میکند و برای یک خیاط حرفه ای انجام چنین دوختی زیبا نیست.

پارچه های دارای نقوش سر بالا

اگر پارچه دارای نقوش سربالا باشد نمی توانید الگو را سر و ته کنید، چون نقش ها به هم میریزد.

اما در پارچه هایی که دارای نقوش سربالا نباشند، می توانید الگو را سر و ته قرار دهید.

رفع عیب جمع شدن پارچه قبل از برش

در صورتی که ترکی پارچه، باعث جمع شدن پارچه شده، ترکی پارچه را قیچی کنید تا درست شود. بعد از قیچی کردن ترکی پارچه در پارچه های ریون حتما سریع الگو روی پارچه قرار بگیرد و برش بزنید، چون اگر مدتی فاصله بیفتد ممکنه دوباره ترکی پارچه بپیچد و جمع شود

برش لباس های غیر قرینه

برای برش لباس های غیر قرینه باید بیشتر دقت کنید چون روی یک لای پارچه برش میخورند. اصول مهم برای برش حرفه ای لباس های غیر قرینه در دوره مانتودوز و ضخیم دوز سایت خودت بدوز به صورت کامل توضیح داده شده است. لباس های غیر قرینه کاربرد زیادی دارند و طرفداران خاص خودشان رو دارند، پس حتما اصول برش این پارچه ها رو یاد بگیرید.

برش آستین

برای برش حرفه ای آستین لباس و جلوگیری از پیچیدن آستین بعد از دوخت، دقت کنید که خط وسط آستین با ترکی پارچه چک شود که از تاج آستین تا پایین، فاصله خط وسط تا کناره پارچه یکسان باشد یعنی باید خط راستا طوری روی پارچه قرار گیرد که کاملا با ترکی موازی باشد و دو سر خط راستا تا ترکی را که اندازه میگیریم در فواصل مختلف به یک اندازه باشد.

شیوه قرار دادن خط مرکزی جلو و پشت الگوی  بالاتنه، روی پارچه

در صورتی که لباس جلو بسته است، جلو را روی دو لای بسته و پشت را روی دو لای باز برش بزنید و اگر لباس جلو باز باشد، جلو لباس روی دو لای باز و پشت لباس روی  دو لای بسته برش زده میشود. برای برخی از مدل ها، لازم است جلو و پشت لباس روی دو لای بسته قرار بگیرد، برای این مدل ها، ابتدا پارچه را باز کنید و دو طرف پارچه که ترکی هستند را به خط وسط پارچه برسانید، با این کار روی یک عرض دو تا، دو لای بسته دارید که میتوانید جلو و پشت را روی دو لای بسته قرار دهید.