طول عمر دیزل ژنراتور چقدر است؟

دیزل ژنراتور چیست؟

ژنراتور در واقع همان واژه انگلیسی Generator به معنای تولید کننده است. هنگامی که یک ژنراتور را با یک موتور به هم متصل می کنند، دستگاه جدیدی شکل می گیرد که به آن موتور ژنراتور می گویند. بنابراین، منظور از دیزل ژنراتور در موتور ژنراتور، تولید کننده است و موتور که به آن پیشران یا محرک گفته می شود، دستگاهی است که انرژی را برای به کار انداختن وسایل نقلیه، دستگاهای دیگر یا تولید الکتریسیته به کار مکانیکی تبدیل می کند.

راهکارهای افزایش عمر مفید دیزل ژنراتور

عمر مفید ژنراتور ها به شرایط نگهداری از ژنراتورها و رسیدگی به موقع از آن ها بستگی دارد که این رسیدگی ها شامل اقدامات زیر می شود:

  • · سرویس به موقع روغن و فیلترها،
  • · کنترل صدا،
  • · کنترل لرزش،
  • · کنترل تغییرات مصرف سوخت

همچنین هنگام راه اندازی اولیه دیزل ژنراتورها به منظور افزایش عمر مفید آنها باید به نکات زیر توجه کرد :

  • · درابتدا که سوخت گیری انجام می شود باید لباس مناسب پوشیده باشید و از عدم وجود هر نوع وسیله آتش زا از قبیل سیگار مطمئن شوید.
  • · هنگام سوخت گیری مراقب ریختن گازوئیل و بنزین به محیط اطراف باشید.
  • · بعد از سوخت گیری، روغن و ضد یخ خروجی اگزوز دیزل ژنراتور را چک کرده که گرفتگی در طول مسیر اگزوز آن نباشد.
  • · سوخت گیری در زمان خاموش بودن موتور باید انجام شود و حتی بهتر است که کابل باطری دستگاه قطع باشد.
  • · بعد از سوخت گیری و تعویض روغن مرحله ی بعدی پر کردن آب و ضد یخ داخل رادیاتور می باشد که حتما ضد یخ و ضد جوش فراموش نشود.

شرایط نگهداری از دیزل ژنراتورها

شرایط نگهداری از دیزل ژنراتورها با توجه به کاربردهای مختلفی که دارند، متفاوت خواهد بود. پیش از اینکه به شرایط نگهداری دیزل ژنراتور بپردازیم، بهتر است با برخی کاربردهای آن آشنا شوید.

برخی از کاربردهای دیزل ژنراتور

کاربرد در وسایل حمل و نقل

استفاده از موتورهای دیزلی در بسیاری از وسایل سنگین مانند اتوبوس ها قطار های مسافربری، کشتی ها، و حتی هواپیماهای کوچک و بزرگ متداول است.

کاربرد در ساختمان ها

دیزل ژنراتور های پشتیبان برای هر مرکز بهداشتی – درمانی، ادارات، واحد های فناوری اطلاعات، واحدهای نگهدارنده مواد غذایی و غیره کاملا ضروری است. بسیاری از ساختمان های مسکونی و مجتمع ها نیز جهت تامین برق در مواقع اضطراری از دیزل ژنراتورها استفاده می کنند. از آنجاییکه این دستگاه ها وظیفه بسیار مهم تامین برق در شرایط اضطراری را به عهده دارند، رعایت نکاتی جهت تعمیر و نگهداری آنها در افزایش طول عمر و عملکرد صحیح شان تاثیر بسزایی دارد.

سرویس و نگهداری دیزل ژنراتور

سرویس ونگه داری دیزل ژنراتور سبب افزایش عمر و سلامت دیزل ژنراتور می شود. تعویض به موقع روغن، فیلتر های روغن، فیلتر هوا و فیلتر گازوئیل نمونه پیش پا افتاده ای در نگهداری دیزل ژنراتور می باشد که سبب افزایش عمر دیزل ژنراتور ها می شود.

نمونه ای از بازدیدها و چک لیست های هفتگی و ماهانه دیزل ژنراتور

بازدید وچک لیست روزانه و هفتگی دیزل ژنراتور شامل موارد زیراست:

  • · اطمینان از وجود آب و ضد یخ در داخل رادیاتور دیزل
  • · چک کردن شارژ بودن باطری ها و عملکرد صحیح شارژر دیزل ژنراتور
  • · اطمینان از وجود مقدار کافی گازوئیل در مخزن سوخت دیزل ژنراتور
  • · چک کردن خروجی ولتاژ و توان و جریان خروجی دیزل ژنراتور که باید جریان هر سه فاز بالانس و ولتاژ در محدوده مجاز 380-400 ولت باشد.
  • · چک کردن دمای آب موتور دیزل ژنراتور که از حد مجاز بیشتر نشود.
  • · چک کردن نحوه کارکرد موتور که ایا همراه با لرزش است یا به صورت عادی به کار خود ادامه می دهد.

بازدید و سرویس دوره ای و ماهانه دیزل ژنراتور شامل موارد زیر است:

  • · چک کردن وضعیت و کیفیت روغن موتور دیزل ژنراتور
  • · چک کردن نشتی قسمت های مختلف موتور اعم از واتر پمپ و اتصالات
  • · اطمینان از عملکرد پمپ روغن دیزل ژنراتور که باید چک شود که آیا در هنگام کارکرد موتور، فشار مورد نیاز تامین می شود یا خیر.
  • · چک کردن تمام لوله ها و اطمینان از شل نبودن اتصالات
  • · چک کردن وضعیت تسمه دینام دیزل و تعویض تسمه در صورت نیاز
  • · چک کردن فیلتر هوا فیلتر روغن، فیلتر آب و فیلتر گازوئیل و تعویض فیلتر ها در صورت نیاز

اگر شما هم برای کسب و کار خود و یا برای مصارف دیگر، به یک ژنراتور نیاز دارید که در هر زمانی کار کند، حتما یکی از مواردی که در هنگام مد نظر قرار می دهید، طول عمر و ماندگاری ژنراتور دیزلی است.
به نظر شما دیزل ژنراتور تا چه مدت زمانی عمر می کند؟
در این مطلب مفید با دشت نور همراه باشید تا مطالعه نمایید:

  • چه مواردی در این ماندگاری اثرگذار می باشند؟
  • کدام دستگاه طول عمر بالاتری دارد؟
  • چگونه می توان یک ژنراتور با ماندگاری بالا خریداری کرد؟

علاوه بر این موارد، مطالعه خواهید کرد که چه راهکارهایی برای افزایش طول عمر این دستگاه ها وجود دارند، پس با ما همراه باشید تا پاسخ بسیاری از سوالات خود را در این زمینه به دست آورید.

طول عمر دیزل ژنراتور

دیزل ژنراتورها اغلب بین 10000 تا 30000 ساعت کار می کنند. تعمیر و نگهداری پیشگیرانه به طور منظم، سوخت با کیفیت بالا و اندازه مناسب برای بار پیش بینی شده می تواند این میزان کارکرد را افزایش دهد. بررسی و تمیز کردن منظم اجزاء به عنوان بخشی از تعمیر و نگهداری ماهانه و سالانه، عمر دستگاه شما را افزایش می دهد. عمر مفید دیزل ژنراتور ممکن است کمتر از تعداد ساعاتی باشد که ژنراتور شما قادر به کارکردن است.

طول عمر ژنراتور قابل حمل

دیزل ژنراتورها با دور کمتر از ژنراتورهای بنزینی قابل حمل یا مورد استفاده در محیط های صنعتی و مسکونی کار می کنند. این موضع استهلاک و آسیب دیدگی کمتر در اجزای دیزل ژنراتور را به دنبال دارد که به همین دلیل طول عمر دیزل ژنراتورها به طور قابل توجهی بیشتر از انواع گازسوز است.

یک ژنراتور گازی قابل حمل که برای برق اضطراری مسکونی استفاده می شود، حدود 2000 تا 3000 ساعت کار می کند. در حالی که این میزان به طور قابل توجهی کمتر از 20000 تا 30000 ساعت ژنراتورهای دیزلی است، این دستگاه های کوچک معمولاً هر سال بسیار کمتر مورد استفاده قرار می گیرند و می توانند یک دهه عمر طولانی داشته باشند.

میانگین طول عمر دیزل ژنراتور بر اساس استفاده

اولین عاملی که باید در نظر گرفت استفاده از دستگاه می باشد. به طور متوسط، دیزل ژنراتورها از 10000 تا 30000 ساعت استفاده دوام می آورند که معمولا معادل با 20 الی 25 سال استفاده می باشد. البته این یک تخمین است و بدیهی می باشد که ژنراتوری که دائماً کار می کند، خیلی زودتر از ژنراتوری که فقط برای برق اضطراری در هنگام خاموشی استفاده می شود، به مرز 10000 ساعت می رسد.

موارد موثر در طول عمر دیزل ژنراتور

برخی عوامل نقش بسزایی در ماندگاری و دوام دستگاه دارند که در ادامه به بررسی آن ها خواهیم پرداخت:

1.       برند و کیفیت دستگاه

هرچه کیفیت و مرغوبیت دستگاه شما بالاتر و بهتر باشد، می توانید این انتظار را داشته باشید که ژنراتور ماندگاری و دوام بیشتری خواهد داشت.

2.      نحوه نصب و راه اندازی

یکی دیگر از موارد مهم در ماندگاری دستگاه، نصب و راه اندازی صحیح آن می باشد. اگر این کار توسط فرد غیرمجرب انجام شود، ممکن است تا بعد از مدتی برخی از تجهیزات و قطعات دستگاه با مشکلات و آسیب هایی روبرو شوند. راه حل جلوگیری از این مشکل این است که خرید خود را از فروشگاه و شرکتی معتبر و با سابقه انجام دهید و برای نصب و راه اندازی آن از متخصص فنی کمک بگیرید.

3.     نوع استفاده

طول عمر یک ژنراتور به نحوه استفاده از آن نیز بستگی دارد که در ادامه واضح تر در این باره صحبت خواهیم کرد:

o        استفاده بیش از حد

اگر شما بیش از حد توان ژنراتور خود از آن کار بکشید، در مدت زمان کوتاه تری سبب فرسودگی قطعات آن خواهید شد.

o        استفاده کم

استفاده نکردن از ژنراتور به اندازه کافی می تواند حتی بدتر باشد. اگر دستگاه برای ماه‌ها در فاصله زمانی بین استفاده قرار بگیرد، این کار اغلب برای دستگاه سخت‌تر از استفاده بیش از حد می باشد. در این شرایط قطعات دستگاه به هم ساییده شده و سبب اصطکاک بیشتری می شوند که این موضوع بدان معنا است که در زمان استفاده از دستگاه، خیلی سریع از سرد به گرم تبدیل شده و سپس خاموش می گردد تا خنک شود.

علاوه بر موضوع اصطکاک این تغییرات دمایی می تواند برای ژنراتور بسیار سخت باشد. استفاده کردن منظم از دستگاه می تواند مانع از اکسید شدن و از بین رفتن سوخت داخل، قبل از استفاده می شود. همچنین بسیاری از مشکلات دستگاه با تغییرات در عملکرد آن نشان داده می شوند که به همین دلیل عدم استفاده از آن فرد را متوجه مشکلاتی که به تعمیر نیاز دارند، نخواهد کرد.

4.      سایز و اندازه دستگاه

یکی دیگر از موارد موثر بر ماندگاری و طول عمر این دستگاه ها، اندازه و سایز آن ها می باشد. بیش از اندازه کوچک بودن ژنراتور سبب وارد شدن فشار زیادی به آن خواهد شد که این موضوع خیلی سریع موجب فرسودگی قطعات آن می گردد.
برعکس، ژنراتور بزرگ با تمام ظرفیت خود کار نکرده و به طور معمول با تجمع رسوبات کربن مسدود می گردد.

5.     نگهداری

مانند همه ماشین‌ها، تعمیر و نگهداری مناسب برای به حداکثر رساندن طول عمر ژنراتور کلیدی است.

کدام ژنراتور ماندگاری بالاتری دارد؟

واقعیت این است که سایر ژنراتورها به عنوان یک انتخاب اقتصادی برای کسانی ساخته می شوند که نیازی به استفاده مکرر از ژنراتور خود ندارند. اما اگر برای مصارف صنعتی به یک ژنراتور با عمر طولانی نیاز دارید، انواع دیزلی انتخاب واضحی هستند.

آیا دیزل ژنراتورها بیشتر از ژنراتورهای گازسوز عمر می کنند؟

و گاز طبیعی هر دو مزایای خود را دارند، اما با این حال ژنراتورهای دیزلی از نظر طول عمر (بر حسب ساعات استفاده) دارای برتری هستند. بخشی از دلیل این ماندگاری در نحوه ساخت آن است. موتورهای دیزلی از قطعات متحرک ساده‌تر و کندتر ساخته شده‌اند، بنابراین قطعات مکانیکی مانند ژنراتورهای گازی به هم ساییده نمی‌شوند که به همین منظور زمان فرسوده شدن آن ها طولانی تر خواهد بود.

چگونه طول عمر ژنراتور خود را افزایش دهم؟

برای این کار باید نکات زیر را در نظر داشته و رعایت کنید:

1.       سطح روغن را به طور منظم بررسی کنید.

بررسی و تعویض منظم روغن در ژنراتور به شما کمک می کند از عملکرد بهینه آن اطمینان حاصل کنید. بدون مقدار کافی روغن، قطعات متحرک به اندازه کافی روغن کاری نمی شوند تا در هنگام تماس آسیبی نبینند. ژنراتورهای جدیدتر اگر سطح روغن کافی نداشته باشند، خاموش می شوند.
بررسی سطح روغن خود را هر چند هفته یا بیشتر به صورت روتین در نظر بگیرید. هنگام بازرسی آنها باید میله اندازه گیری را بیرون بکشید. اگر سطوح پایین باشد و روغن تمیز به نظر برسد، ژنراتور به روغن بیشتری نیاز دارد. اگر سطح روغن با سطح پایین و کثیف بیرون بیاید، روغن باید تعویض شود.

2.      از مایعات با کیفیت بالا استفاده کنید.

دیزل ژنراتور با سیالات باکیفیت به بهترین وجه کار می کند. این مواد از روغن گرفته تا خنک کننده ها مورد استفاده قرار می گیرند. به عنوان مثال، سوخت با کیفیت پایین می تواند باعث مشکلات بی شماری مانند گرفتگی و تجمع در کاربراتور شود. اگر کاربراتور برای مدت طولانی کثیف باشد، نیاز به تعویض کامل دارد.

درجه سوخت مورد استفاده برای یک ژنراتور بر میزان کارآمدی دستگاه تأثیر می گذارد. با انتخاب مایعات با کیفیت بالا و آزمایش منظم سوخت برای اطمینان از تخریب نشدن آن، از آلاینده‌های غیرضروری و تجمعی که در عملکرد دستگاه اختلال ایجاد می‌کنند، جلوگیری کنید.

3.     به طور منظم دستگاه را تست کنید.

برای اینکه ببینید ژنراتور شما چقدر کارآمد کار می کند، باید به طور منظم آن را تست نمایید. این آزمایش بخشی از تعمیر و نگهداری پیشگیرانه است و به تکنسین ها اجازه می دهد تا ببینند که آیا ژنراتور به خوبی کار می کند یا خیر. از آنجایی که ژنراتورهای آماده به کار به طور منظم استفاده نمی شوند، آزمایش برای اطمینان از توانایی آن ها برای کارکرد موثر ضروری است.

در طول این روند، یک بار مصنوعی موتور را به فشار داخلی و دمای کاری مشخصی می رساند. این آزمایش ژنراتور را تمرین می‌دهد تا مطمئن شود که می‌تواند با خروجی کیلووات معین کار کند. این تست ها نیز نشانگر خوبی برای بررسی اینکه آیا ممکن است تا اجزای بالقوه خرابی در ژنراتور شما وجود داشته باشند یا مواردی که باید در طول سرویس و نگهداری معمول مورد بررسی قرار گیرند، هستند.

4.      سیستم را در مکان مناسب نگه دارید.

برای اینکه یک ژنراتور صنعتی بهترین عملکرد خود را داشته باشد، باید در مکان مناسب نگهداری شود، بدان معنا که دستگاه باید از مکان هایی مانند درها، پنجره ها، دریچه های هوا و هر چیز قابل اشتعال دور باشد.

دستگاه خود را با یک پوشش مناسب در فضای باز که از ورود آب، خاک و گرد و غبار به داخل موتور جلوگیری می کند، محافظت کنید.

اگر ژنراتور در داخل خانه نصب شده است، باید سیستم تهویه را به طور منظم بررسی کنید.

انواع قابل حمل ممکن است به دلیل نصب روی تریلر راحت باشند. این قابلیت حمل به کاربران امکان می‌دهد تا ژنراتور را از مکانی به مکان دیگر در محل کار یا تأسیسات منتقل کنند.

5.     هوای پاک را در اولویت قرار دهید.

بخشی از ذخیره سازی دستگاه در منطقه مناسب اولویت دادن به هوای پاک است. از آنجایی که موتور با فشرده سازی هوا و تزریق آن به منبع سوخت کار می کند، کیفیت هوا اهمیت دارد. گرد و غبار و زباله‌ها می‌توانند فیلترهای هوا را مسدود کنند که مانع از عملکرد صحیح ژنراتور می‌شوند. فیلترهای هوا را به طور مرتب تمیز و تعویض کنید تا گردش هوا بهتر انجام شود.

6.      ژنراتور خود را برای زمستان آماده کنید.

برای حفظ عملکرد خوب دستگاه و جلوگیری از خرابی ضروری است. برای این آماده سازی باید موارد زیر را انجام دهید:

  • روغن را عوض کنید.
  • باتری ها را تست کنید.
  • لوله های اگزوز را بررسی کنید.
  • ببینید آیا سازنده دستورالعمل های زمستانی دارد یا خیر.
  • همه درپوش‌های خروجی هوا را بررسی کنید.

 

منبع: تتاپاور