بهترین راه های آموزش برنامه نویسی کودکان
در حالی که برنامه نویسی و آموزش برنامه نویسی پایتون در اصفهان مبتنی بر منطق است، اما یک فعالیت فوق العاده خلاقانه است. با فراگیری آموزش برنامه نویسی برای کودکان و نوجوانان، دانش آموزان می توانند برنامه ها، بازی های ویدیویی ، وب سایت ها و موارد دیگر را توسعه دهند. آموزش برنامه نویسی برای کودکان می تواند نحوه تعامل آنها با فناوری هایی را که روزانه استفاده می کنیم تغییر دهد و می تواند چشم آنها را به امکانات بی نهایت کدنویسی باز کند. بنابراین به راحتی می توان گفت که در آینده از برنامه نویسی در هر صنعت استفاده می شود. برنامه نویسی کودکان سبب پرورش بهتر این مهارت می شود. بدین سبب برنامه نویسی کودکان در آینده می تواند فرصت های بیشتری در اختیار او قرار خواهد داد.
آموزش برنامه نویسی برای کودکان و نوجوانان ممکن است در ابتدا دلهره آور به نظر برسد. با این وجود ، جالب ترین مهارت برای به دست آوردن آن است، خصوصاً برای بچه ها اگر به صورت مرحله ای آموزش داده شود. آموزش ذهن جوان می تواند یک کار سخت باشد. دلیل این امر این است که دامنه توجه آنها بسیار کوتاه است و علاقه خود را نسبت به آنچه بسیار سریع یاد می گیرند از دست می دهند. بنابراین ، اولین قدم در آموزش برنامه نویسی به کودکان اطمینان از انگیزه آنها برای مطالعه است.
زبان های برنامه نویسی کودکان و نوجوانان
قصد داریم چهار زبان از را برای شما شرح دهیم. زبان اسکرچ برای کودکان و زبان های C و java و پایتون برای نوجوانان معرفی می شود. زبان های برنامه نویسی C و java و پایتون جزو زبان های مطرح برنامه نویسی برای بزرگسالان نیز به حساب می آید.
زبان برنامه نویسی اسکرچ مخصوص کودکان
زبان برنامه نویسی اسکرچ برای کودکان علاقه مند به انیمیشن، بازی، موسیقی و هنر کاربرد دارد. زبان اسکرچ از رابط بصری استفاده می کند. محیط آن دوستانه و تعاملی است و برای کودکان جذابیت دارد. اسکرچ یکی از بهترین گزینه ها برای آموزش برنامه نویسی کودکان است. اگر می خواهید از تفاوت اسکرچ با اسکرچ جونیور آگاه شوید حتما مقاله ایرانیان سایبر را مطالعه کنید. طبق گفته سایت اسکرچ این زبان مناسب کودکان 8 تا 16 سال می باشد. این سایت از زبان فارسی نیز تا حدی پشتیبانی می کند. شعار زبان برنامه نویسی اسکرچ عبارتند از: تصور کن، خلق کن و به اشتراک بگذار.
اثر یادگیری اسکرچ بر کودکان
یادگیری اسکرچ یکی از بهترین راه های تشویق کودکان به کسب مهارت است. اسکرچ راهی برای ارتباط کودکان با دنیای تکنولوژی است. یادگیری اسکرچ به معنای برنامه نویسی حرفه ای نسیت. اما راهی است که کودکان را به سمت حرفه ای شدن می برد. برنامه نویسی مزایا و فواید زیادی به همراه دارد که در مقالات گذشته مان به آن اشاره کردیم.
چگونه اسکرچ برای کودکان مفید است؟
Scratch یک زبان برنامه نویسی و یک جامعه آنلاین است که در آن کودکان می توانند برنامه ریزی کنند و رسانه های تعاملی مانند داستان ها، بازی ها و انیمیشن ها را با مردم از سراسر جهان به اشتراک بگذارند. همانطور که کودکان با اسکرچ خلق می کنند، یاد می گیرند خلاقانه فکر کنند، مشارکتی کار کنند و به طور سیستماتیک استدلال کنند.
زبان برنامه نویسی پایتون مخصوص کودکان و نوجوانان
آموزش برنامه نویسی برای کودکان و نوجوانان زبان برنامه نویسی پایتون، زبانی با یادگیری آسان محسوب می شود. این آسانی سبب می شود تا پایتون زبانی مناسب برای آموزش برنامه نویسی برای کودکان و نوجوانان باشد. برخی ها به برنامه نویسی کودکان با پایتون می پردارند. این زبان محدود به نوع خاصی از نرم افزار ها نیست. از پایتون می توان در بازی سازی، برنامه های کاربردی، برنامه های گرافیکی و پیش نمونه سازی و غیره استفاده کرد. اکنون به بیان مزایا و معایب پایتون برای برنامه نویسی کودکان می پردازیم.
آیا بچه ها می توانند کدنویسی پایتون را یاد بگیرند؟
از آنجایی که پایتون زبان برنامه نویسی پیشرفته تری است، مهم است که کودک قبل از شرکت در کلاس پایتون با مفاهیم پایه ریاضی راحت باشد. پایتون یک زبان عالی برای بچهها است، زیرا هم معمولاً در تمام سطوح مهارت استفاده میشود و هم میتواند به عنوان نقطه پرش برای سایر زبانهای نوشتاری باشد.
پایتون برای کودکان مناسب است؟
این یک زبان برنامهنویسی شگفتانگیز و مبتنی بر متن است که برای کودکان بزرگتر از 8 سال کاملاً مناسب است. این یک منبع عالی برای پیگیری بیشتر برنامههای کدنویسی بصری و مبتنی بر بلوک برای مخاطبان پیشخوان است.
مزایای زبان پایتون برای آموزش برنامه نویسی کودکان و نوجوانان
زبان برنامه نویسی پایتون بیشتر روی سیستم عامل هایی مانند ویندوز و لینوکس کاربرد دارد. این زبان تعاملی، مفسری، ماژولار، شی گرا و سطح بالا است. از جمله مزایای پایتون می توان به موارد زیر اشاره کرد.
1 – کتابخانه های گسترده، یعنی چه؟ یعنی برنامه نویسان برای انجام کاری خاص، قبلا کدی را نوشته اند و آن کدها در کتابخانه موجود هستند.
بچه ها در صورتی که بخواهند آن کار را مجددا انجام دهند. نیازی نیست کد آن را به صورت کامل بنویسید. بلکه با استفاده از کتابخانه، کدی را که برنامه نویسان قبلا نوشته اند را استفاده می کنند.
بدین سبب پایتون در برنامه نویسی کودکان سبب می شود، کدی که در زبان دیگر چندین خط طول می کشد در این زبان می تواند در یک خط انجام شود.
2 – یکپارچگی ویژگی ها، این زبان دارای توانایی کنترلی ویژه ای است. زیرا می توان توسط زبان های جاوا، C و ++C آن را فراخوانی کرد.
3 – بهبود بهره وری، به خاطر وجود کتابخانه ها سرعت برنامه نویسی بالا رفته است.
معایب زبان پایتون برای آموزش برنامه نویسی برای کودکان و نوجوانان
1 – توسعه موبایل، پایتون زبانی ضعیف در پردازش موبایل است. به همین دلیل کمتر برنامه ای با پایتون برای موبایل نوشته می شود. موبایل در زندگی امروز جایگاه ویژه ای دارد اما پایتون رابطه خوبی با آن ندارد.
2 – کاهش سرعت، پایتون به جای بهره گرفتن از کامپایلر با استفاده از مفسر اجرا می شود. این امر سبب کاهش سرعت می شود.
3 – پایتون یک زبان سطح بالا است و کار ها را به همین دلیل راحت کرده است. برای شروع برنامه نویسی بهتر است با یک زبان سطح پایین، برنامه نویسی را شروع کرد.
پایتون در کل زبانی مناسب در آموزش برنامه نویسی برای کودکان و نوجوانان می باشد. دانش آموزان 8 ساله می توانند برنامه نویسی کودکان را با پایتون شروع کنند.
زبان برنامه نویسی ++C مخصوص کودکان و نوجوانان
از برنامه نویسی کودکان و نوجوانان با سی پلاس پلاس نمی توان به سادگی گذشت. زبان برنامه نویسی ++C از خانواده زبان C است. یکی از بهترین گزینه ها برای آموزش برنامه نویسی برای کودکان و نوجوانان 12 تا 18 سال همین سی پلاس پلاس می باشد. کودکان و نوجوانانی که علاقه مند به مباحث کامپیوتر و مبانی برنامه نویسی هستند. می توانند آموزش خود را از این زبان شروع کنند. با الگوریتم ها و فلوچارت ها آشنا شوند. اصول برنامه نویسی را بیاموزند.
مباحث مربوط به الگوریتم و فلوچارت در زبان C در دانشگاه ها تدریس می شوند. کودکان و نوجوانان توانایی یادگیری این مباحث را دارند. در نتیجه می توانند خیلی زود تر از دیگر همسالان خود با برنامه نویسی کودکان به این زبان ورود کنند. با یادگیری زبان سی پلاس پلاس، نوجوانان آمادگی لازم جهت یادگیری دیگر زبان های برنامه نویسی را بدست می آورند. توصیه ایرانیان سایبر به کودکان و نوجوانان 12 سال به بالا برای شروع برنامه نویسی، زبان سی پلاس پلاس می باشد. تا با ساختار های صحیح برنامه نویسی آشنا شوند. ایرانیان سایبر اکنون به آموزش زبان ++C به صورت تخصصی برای نوجوانان 8 تا 18 سال در دوره آموزشی مبانی کامپیوتر و برنامه نویسی می پردازد.
چرا کودکان و نوجوانان باید در شروع کار به یادگیری زبان ++C بپردازند؟
1 – درک عمیق تر از کامپیوتر
هرچه سطح زبان پایین تر باشد، برنامه نویسان به زبان ماشین و سخت افزار نزدیک تر می شوند. هرچه سطح زبان بالاتر باشد، برنامه نویسان از زبان ماشین دورتر می شوند.
برنامه نویسان تازه کار باید بتوانند مثل ماشین های کامپیوتری فکر کنند. در نتیجه لازمه شروع با زبان برنامه نویسی سطح پایین در اینجا خودش را نشان می دهد. کودکان و نوجوانان برای درک بهتر کامپیوتر و طرز عملکرد آن بهتر است با آموزش زبان ++C کار خود را شروع کنند.
2 – یادگیری آسان تر دیگر زبان های برنامه نویسی
کودکان و نوجوانان با یادگیری زبان C، طرز عملکرد کلی زبان های برنامه نویسی کودکان را می آموزند. به همین دلیل راحت تر می توانند با دیگر زبان های برنامه نویسی کودکان ارتباط برقرار کنند.
به طور مثال اگر کودکان و نوجوانان ابتدا زبان سطح پایین C را بیاموزند به راحتی می توانند با زبان پایتون ارتباط برقرار کنید. اما اگر ابتدا زبان سطح بالا پایتون را آموخته باشند و بعد بخواهند به یادگیری زبان C بپردازند حسابی با دردسر رو به رو خواهند شد.
3 – دوست داشتن بیشتر دیگر زبان ها
سطح پایین زبان C سبب می شود تا برنامه نویسان بیشتر با پیچیدگی و سختی کار رو به رو شوند. زمانی که آمادگی لازم را یافتند و به سراغ دیگر زبان ها رفتند. آنگاه قدر آسانی زبان های سطح بالا را بهتر می دانند.
4 – پروژه های خاص
به طور معمول برای انجام پروژه های برنامه نویسی از زبان های سطح بالا استفاده می کنند. اما اگر نیاز باشد در پروژه با معماری کامپیوتر و سخت افزارها درگیر شویم. نیاز است تا با یک زبان سطح پایین به انجام برنامه نویسی بپردازیم. به دلیل خاص بودن این حالت درآمد های خاص هم به دنبال دارد.
درآمد برنامه نویسان ایرانی
آموزش برنامه نویسی برای کودکان و نوجوانان راهی برای کسب درآمد است. قبل از بیان میزان درآمد برنامه نویسان در ایران باید نکته ای را ذکر کنم. منبع دقیقی برای برنامه نویسان ایرانی در دسترس نیست و با تحقیق و تجربه این درآمد ها را بیان می کنیم. در سال 99 میانگین حقوق برنامه نویسان در ایران 6 میلیون تومان می باشد. درآمد برنامه نویسان برحسب میزان تجربه و مهارت و غیره از 2 میلیون تا 12 میلیون متغییر است.
برنامه نویسی می تواند به دو صورت فریلنسر و استخدام دائمی باشد و هریک مزایای خاص خود را دارد. میزان درآمد برنامه نویسان خارجی بسیار بالاتر از برنامه نویسان ایرانی است. کودکان و نوجوانان عزیز با یادگرفتن زبان انگلیسی می توانند، در آینده برای شرکت های خارجی کار کنند و کسب درآمد به دلار داشته باشند. البته نباید فقط با هدف کسب درآمد به آموزش برنامه نویسی برای کودکان و نوجوانان پرداخت. اگر هدف شما فقط کسب درآمد از برنامه نویسی کودکان است، ممکن است در آینده با مشکلاتی رو به رو شوید.
تعریف برنامه نویسی به زبان ساده
قبل از ورود به پیش نیاز یادگیری برنامه نویسی بهتر است یک تعریف مختصر از برنامه نویسی ارائه دهیم . کامپیوترها زبانی را بجز زبان و منطق ریاضی نمیشناسند . بنابرین به زبان ساده میتوان گفت برنامه نویسی روش حل مسئله برای کامپیوتر به زبان ریاضیات است. زبانهای برنامه نویسی به دو سطح زبان سطح بالا و پایین تقسیم بندی میشوند هرچه زبان سطح پایینتر باشد به مغز کامپیوتر ما نزدیکتر است و هرچه دورتر میشویم از مغز کامپیوتر ما فاصله بیشتری میگیرد. به نحوی زبانهای سطح بالا همانند PHP ، جاوا ، C ، C# و … برای صحبت کردن با کامپیوتر نیازمند این هستند که به زبانهای سطح پایین مانند اسمبلی تبدیل شوند. اگر نیازمند اطلاعات جامعتری در رابطه با برنامه نویسی هستید به مقاله مراجعه نمایید.
پیش نیاز برنامه نویسی
قبل از شروع به یادگیری برنامه نویسی باید یک سری تواناییها را در خود پرورش داده و با پیش نیازهای آموزش برنامه نویسی آشنا شوید. یادگیری این تواناییها قبل از شروع کار علاوه بر این که پیشنیاز برنامه نویسی محسوب میشود، کمک میکند تا به زبان برنامه نویسی مورد نظر خود زودتر مسلط شده و راحتتر به جواب سوالاتتان برسید. در ادامه این پیشنیازها را به شما معرفی میکنیم.
هدف گذاری و انگیزه یادگیری برنامه نویسی
اولین و مهمترین پیش نیاز برای شروع برنامه نویسی، داشتن هدف است! قبل از شروع برنامه نویسی باید بتوانید به این سوال جواب دهید: “چگونه برنامه نویسی را شروع کنیم؟” اگر بتوانید به این سوال به صورت روشن جواب دهید، یعنی میتوانید به سراغ گامهای بعدی بروید. جواب دادن به این سوال از آن جهت مهم است که میتواند آغازگر قدم گذاشتن شما به یک دنیای بزرگ و بی انتها باشد. خیلی وقتها در برنامه نویسی به مسائل یا مشکلات پیچیدهای برخورد میکنید که گاهی لازم است ساعتها و روزها برای حل آنها زمان بگذارید و این شرایطی است که گاهی تحمل یا دوست داشتن آن نیاز به عشق دارد! عشق به چه چیزی؟ به هدف!
آشنایی با زبان انگلیسی
زبان انگلیسی زبان اول علم در دنیاست، به این معنا که برای پیشرفت و تحقیق در اکثر حرفهها و تخصصها شما احتیاج به درصدهای متفاوتی از آشنایی با این زبان دارید. متاسفانه منابع فارسی برای برنامه نویسی معمولا محدود هستند و اگر برای پیدا کردن جواب یک سوال به فارسی جستجو کنید، این احتمال زیاد است که ناامید و دست از پا درازتر و عصبانی مرورگر خود را ببندید! معمولا برنامه نویسهای دنیا تجربیات خود را در بلاگهای خود و یا در قسمت مقالات سایتهای معتبر به زبان انگلیسی با دنیا به اشتراک میگذارند. همینطور برنامه نویسان زبانهای مختلف، سوالات و مشکلات خود را برای پاسخگویی توسط برنامه نویسهای دیگر دنیا در انجمنهای معتبر و معروفی مثل به اشتراک میگذارند.
برنامه نویسان دیگر به این سوالات جواب میدهند و در صورت ارائه راهنماییهای مفید از سایر کاربران امتیاز دریافت میکنند. این امتیازات به عنوان رزومه در پروفایل آنها ضبط میشوند. پس برای یک برنامه نویس مهم است که در این انجمنها فعال باشد. با دانستن زبان انگلیسی شما حتی میتوانید با سایر برنامه نویسان دنیا به طور شخصی مکاتبه داشته باشید و از تجربیات آنها استفاده کنید. همینطور میتوانید از طریق سایتهای فریلنسری بین المللی با دریافت پروژه، درآمد دلاری داشته باشید.
البته لفظ آشنایی با زبان انگلیسی به هیچ وجه به این معنی نیست که لازم است به زبان انگلیسی مسلط باشید و به قول معروف مثل بلبل انگلیسی صحبت کنید! تنها کافیست بتوانید متنهای تخصصی کامپیوتر و برنامه نویسی را بخوانید و درک کنید. معمولا این متنها تعداد زیادی واژگان مشترک و تکراری دارند، بنابراین اگر شروع به خوندن این متنها کرده و جسارت داشته باشید، میتوانید در مدت کمی به درک و خواندن آنها مسلط شوید.
آشنایی با الگوریتم
یکی از اصلیترین پیش نیازهای ، آشنایی با الگوریتم است. الگوریتم، یک روش ساخت یافته و مرحله به مرحله حل مسئله، یک زبان بینابینی بین زبان انسانی و زبان برنامه نویسی میباشد. افرادی که با دانش الگوریتم و فلوچارت آشنا هستند میدانند که چطور یک مسئله بزرگ را به بخشهای کوچک و بعد به مراحل قدم به قدم قابل فهم برای کامپیوتر تقسیم کنند. این یعنی وقتی شما با یک مسئله مواجه میشوید، میتوانید دقیقا در ذهن خود تصور کنید که مسئله چطور توسط کامپیوتر حل میشود و تقریبا همیشه میدانید باید از کجا شروع کنید. همینطور میدانید صرف نظر از نوع زبان برنامه نویسی، چگونه شیوهای که برای حل مسئله در ذهنتان دارید را به کامپیوتر منتقل کنید.
منبع: