همانطور که میدانید یکی از پرمصرفترین و رایجترین مصالح ساختمانی، بتن میباشد. بتن ترکیب و تلفیقی از چندین ماده گوناگون مانند سیمان، سنگدانه و آب است که نمونههای جدیدی از بتن در حال حاضر در حوزه ساختمانی نیز مورد استفاده قرار میگیرند که در واقع ویژگیهای چنین بتنی در مقایسه با سایر بتنهای قبلی تفاوت زیادی دارند. در این مقاله قصد داریم درباره بتن و نسل آینده بتن های خود ترمیم بپردازیم، لطفا تا انتهای این مقاله همراه ما باشید.
بتنهای خود ترمیم چیست؟
بتنهای خود ترمیم در رده نمونههای جدید و با ویژگیهای کاربردی قرار دارند، در حقیقت این نوع بتن از نظر کیفیت در صنعت ساختمان اهمیت بسیار زیادی دارد و کوچکترین عیب و نقصی را برای ساختمان ایجاد نمیکند. این فرآورده نیز به دلیل انعطافپذیری مطلوب و مقاوم سازی سازهها به وفور به کار گرفته میشود. بتنهای خود ترمیم جزو پرمصرفترین و مقاومترین مصالح است که میتوان آن را به هر شکلی درآورد. همچنین متریال ترکیبی بتن خود ترمیم از سیمان، آب و سنگدانه بود و جهت ساخت سازههای متفاوت کاربرد دارد. بتن خود ترمیم به عنوان توانایی بتن برای رفع ترکهای خود به خودی خود مشخص میشود.
ویژگیهای بتنهای خود ترمیم چیست؟
لازم است بدانید که بتنهای خود ترمیم هیچ گونه عوارضی برای سازهها ایجاد نمیکنند و این محصول ساختمانی مورد بررسی و آزمایشات متعددی قرار گرفته است و همچنین جزو برترین مصالح ساختمانی شناخته شده که میتوان آن را با کمترین قیمت خریداری کرد. در متن زیر به ویژگیهای این محصول خواهیم پرداخت:
برای جلوگیری از ترک خوردگی بتن و نفوذ رطوبت به میلگردها، نگهداری و ترمیم بتن امری مهم است. همانطور که اطلاع دارید با پیشرفت علم و تکنولوژی در صنعت ساختمان، امروزه بتنها این قابلیت را دارا میباشند که خود به خود ترمیم و به مصالحی بادوام و باکیفیت تبدیل شوند. در واقع بتن خود ترمیم بتنی میباشد که در زمان ایجاد ترک در سطح خود فورا شروع به بازسازی و ترمیم میکند و همچنین از گسترش ترک و عمیق شدن آن جلوگیری مینماید.
هنگام ایجاد ترک در بتن، مواد سیمانی خشکی که در ترکها وجود دارد با دی اکسید کربن و آب واکنش میدهد و سبب تولید شدن لایهای از کربنات کلسیم میشود که از گسترش ترکها و شکافهای بیشتر نیز جلوگیری میکند. مدت زمان لازم برای ترمیم بافت بتنی بسیار کوتاه بوده و بعد از ترمیم کیفیت و استحکام مانند قبل میشود. همچنین روند ترمیم بافت بتن در واقع به کمک گروه خاصی از باکتریها صورت میگیرد و فورا روند ترمیمی را آغاز مینماید. همانطور که از نام این فرآورده پیدا است، این بتن در اثر مواجه شدن با ترک بتن خود اقدام به ترمیم میکند و ایجاد هرگونه ترک گسترده در این نوع بتن عملا غیر ممکن میباشد.
مزایای استفاده از بتن خود ترمیم
مهمترین و اصلیترین مزیت بتن خود ترمیم کاهش هزینههای جانبی در نگهداری و بازسازی سازهها است؛ به علت وجود خاصیت ترمیم شوندگی، از گسترش خرابی سازه و همچنین شکنندگی جلوگیری مینماید. در متن زیر به ادامه دیگر مزایا اشاره میکنیم:
- مقاومت و دوام بالا
- کاهش آسیبهای محیط زیستی
- کاهش هزینههای نگهداری و تعمیر بتن
- طول عمر زیاد
- قابلیت شکلپذیری
- کاهش وزن سازه
- مقاومت بالا در برابر گرما و سرما
- مقاومت زیاد در مقابل شرایط مختلف جوی
- جلوگیری از زنگ زدگی فولاد و آرماتورهای داخلی بتن
- افزایش دوام و پایداری سازه
- بهبود خواص مکانیکی بتن مانند مقاومت خمشی و فشاری
- نفوذپذیری اندک در برابر آب و دیگر مواد شیمیایی
- جلوگیری از آسیب دیدگی سازه اصلی ساختمان
از بتن های خود ترمیم در کجا استفاده میشود؟
لازم است بدانید که از بتنهای خود ترمیم در مناطقی که امکان وقوع سیل، آتش، باران، تگرگ، باد و … وجود دارد و یا در مناطق بسیار خشک که احتمال دارد بتن ترک بخورد نیز استفاده میشود. همچنین این بتن در ساختمانها، برجها، پلها، جادهها و … نیز مورد استفاده قرار میگیرد.
علت ترک خوردگی در ساختمان
رایجترین مشکل در ساختمانها، ترک میباشد که ممکن است به دلایل زیادی این اتفاق بیفتد. در متن زیر به برخی از دلایل اشاره خواهیم کرد:
- به علت از دست دادن آب از سطح بتن، انقباض رخ میدهد.
- نشست بازه
- ارتعاش ناکافی در زمان بتن ریزی
- به علت بار سنگین اعمال شده
- نسبت آب به سیمان بالا جهت بهبود کارایی بتن
- ارائه کاور نامناسب هنگام بتن ریزی
انواع بتنهای خود ترمیم
در متن زیر به انواع بتنهای خود ترمیم خواهیم پرداخت، لطفا همراه ما باشید.
بتنهای خود ترمیم با باکتری
یکی از روشهای تولید این فرآورده، استفاده از ترکیب مواد طبیعی برای بهبود خاصیت ترمیم شوندگی است. البته در این روش با به کارگیری از نوع خاصی باکتری خاصیت ترمیم شوندگی را به وجود میآورند. در حقیقت این نوع باکتری با قرار گرفتن در کپسول سخت به ساختار این فرآورده یا محصول افزوده میشود. همچنین با ترک خوردن و با وجود آب در سطح این محصول، پوسته سخت آن از بین میرود و باکتریهای داخل آن نیز فعال میشوند. باکتریها به ترکیبات موجود در بتن واکنش نشان داده و ترکیبی سخت را ایجاد میکنند که به پر شدن ترک کمک میکند.
از کاربردهای این محصول میتوان به بالا بردن مقاومت و طول عمر آن اشاره نمود. در واقع واکنشهای شیمیایی و تولید کلسیم کربنات در محل آسیبدیدگی علاوه بر مرمت این محصول، بر افزایش استحکام آن نیز موثر خواهد بود. همچنین میتوان به امکان استفاده از آن در تمامی شرایط محیطی و جوی هم اشاره کرد؛ چون این محصول در مقابل سیل، آتش سوزی، سرما، یخبندان و حتی در مناطق خشک مقاومت زیادی دارد و در بیشتر ساختمانهای شهری و همچنین برجها به کار گرفته میشود.
لازم است بدانید که باکتریها تا زمان شکلگیری ترک، به صورت بیش فعال یا به عبارت دیگر خواب در بتن باقی میمانند و سپس در اثر گسترش ترک و نفوذ آب به مقطع، فعال میشوند و در اثر واکنش با ترکیبات بتن، رسوب سخت کربنات کلسیم تولید و توسط آن منافذ ترک بسته خواهد شد.
بتنهای خود ترمیم و به کارگیری نانوتیوب کربنی
نانوتیوبهای کربنی از ساختارهایی میباشند که در این نوع بتن به کار گرفته میشوند. این محصولات شامل انواع مختلفی مانند فیبر توخالی، کامپوزیت سیمانی مهندسی و میکرو کپسولهای پر شده هستند و در واقع هر کدام از آنها به اشکال مختلفی به بازار ارائه میشوند. بعضی از مواد نانویی که در بتن خود ترمیم مورد استفاده قرار میگیرند، شامل پلی اتلین، کربن سیاه، سیلیکا، متاکریلات بوتیل، اپوکسی پلی آنیلین، کامفور سولفانات و … میباشند.
سخن پایانی
در این مقاله سعی کردیم به همه چیز درباره بتن و نسل آینده بتن های خود ترمیم بپردازیم. تا به الان متوجه شدید که بتنهای خود ترمیم مزایا و کاربردهای بسیار زیادی در ساختمان سازی دارند و همچنین تحول بزرگی در صنعت ساختمان به وجود آوردهاند. بتن خود ترمیم محصولی میباشد که به محض ایجاد ترک شروع به بازسازی و ترمیم خود مینماید.
از شما تشکر میکنیم که تا انتهای این مقاله همراه ما بودید. لازم به ذکر است که شما میتوانید برای اطلاع از قیمت چسب کاشی، قیمت افزودنی بتن ارزان، قیمت چسب سرامیک، قیمت چسب پرسلان، قیمت بلوک سیمانی سبک تهران، چسب خمیری، چسب پودری و پودر بندکشی از لینک های مربوطه اقدام نمایید.