تعمیرات گیربکس اتوماتیک و نکات آن
گیربکس یکی از اصلی ترین و پرکاربردترین اجزای خودرو میباشد و از قطعات مختلفی تشکیل شده است که هر کدام بر قسمت های دیگر تاثیر گذار هستند و باعث می شود خودرو به درستی کار کند. امروزه اکثر خودروهای جدیدی که وارد بازار میشوند به صورت دنده اتوماتیک هستند. استفاده از گیربکس های اتوماتیک نسبت به گیربکس های دستی اصولی و راحتر است و احتمال خرابی کم تری دارند. قطعات استفاده شده در گیربکس های اتوماتیک بسیار متفاوت، پیچیده تر و حساس تر هستند، بنابراین تعمیر گیربکس اتوماتیک نیاز به افراد باتجربه، حرفه ای و آگاه دارد.
تعمیر گیربکس اتومات
تعمیر گیربکس اتومات کار هر تعمیرکار و مکانیکی نیست. گیربکس خودرو نقش بسیار مهمی در انتقال نیرو بین موتور و چرخ ها را بر عهده دارد. در واقع میتوان گفت گیربکس قلب خودرو است و اگر کوچکترین مشکلی برای آن پیش بیاید، به سایر قسمت های خودرو آسیب خواهد رساند. به مرور زمان عیب های کوچک به مشکلات بزرگ تبدیل می شود و هزینه ها و استهلاک های جبران ناپذیری را برای شما به همراه دارد. در صورت مشاهده کوچکترین مشکلی در گیربکس خودرو باید در اسرع وقت به یک مرکز تخصصی مراجعه کنید و نسبت به تعمیرات گیربکس اتوماتیک اقدام نمایید تا مشکلات جدیدی برای گیربکس و خودروی شما به وجود نیاورد.
هزینه تعمیر گیربکس اتوماتیک
همیشه یکی از سوالات صاحبان خودرو، هنگام خرابی گیربکس اتوماتیک این است که هزینه تعمیرات گیربکس اتوماتیک چقدر است؟ میتوان گفت اجرت تعمیر گیربکس اتوماتیک به عوامل مختلفی بستگی دارد.
- این که مشکلات و ایرادات جعبه دنده خودروی شما تا چقدر حاد است؟
- چه مقدار به قطعات گیربکس آسیب رسانده باشد؟
- آیا نیاز به تعویض قطعات دارد؟ یا با بازسازی و تعمیر گیربکس اتوماتیک میتوان مشکلات را برطرف کرد؟
- نوع و برند گیربکس شما خارجی باشد یا ایرانی؟
در اکثر مواقع با مراجعه به موقع به یک تعمیرگاه تخصصی میتوانید از هزینه های اظافی تعمیر گیربکس کم کنید. گیربکس های خارجی با توجه به پیچیدگی و کیفیت بالا و تکنولوژی های پیشرفته بکار رفته در آن از حساسیت زیادی برخوردار است. هزینه تعمیر گیربکس خارجی بدلیل دشوار بودن به مراتب بالاتر از گیربکس های ایرانی است.
یکی از مهمترین عامل در کاهش هزینه های شما در تعمیر گیربکس های اتوماتیک انتخاب تعمیرگاه تخصصی و مناسب است. تعمیر گیربکس بخصوص جعبه دنده های خارجی کار هر تعمیرکاری نیست، و در صورت انتخاب تعمیرگاه غیر تخصصی میتواند برای شما دوباره کاری شود و هزینه های زیادی را بوجود آورد. پیشنهاد ما این است که در همان ابتدا با مشاهده هر گونه علائم خرابی جعبه دنده به یک مرکز تخصصی تعمیر گیربکس اتوماتیک مراجعه کنید تا در وقت و هزینه های شما صرفه جویی شود.
علائم خرابی گیربکس اتوماتیک
1- احساس بوی سوختکی هنگام رانندگی
معمولا هنگام رانندگی بر اثر داغ شدن بیش از حد روغن گیربکس بوی سوختگی احساس میشود که علت آن نشتی روغن و یا پایین بودن سطح مایع گیربکس است. بعضی مواقع به دلیل استفاده از روغن های نامناسب و ناسازگار برای خودرو، باعث میشود تا قطعات داخلی گیربکس به خوبی خنک نشود و بوی سوختگی ایجاد کند.
2- شنیده شدن صدای زوزه و عجیب غریب
در جعبه دنده های اتوماتیک سائیدگی و خرابی چرخ دنده ها باعث شنیده شدن سر صداهای عجیب غریب میشود. پایین بودن سطح روغن گیربکس میتواند یکی از دلایل اصلی آن باشد که باید هر چه سریعتر به یک تعمیرکار تخصصی گیربکس اتوماتیک مراجعه کنید.
3- نشتی روغن و کم شدن مایع گیربکس
اگر در پارکینگ یا جایی که خودرو را پارک کرده باشید روغن قرمز مشاهده کردید نشانه ای از نشتی روغن گیربکس است. علت آن به خاطر معیوب بودن واشرها، خرابی کاسه نمد و یا پلمب محفظه گیربکس است، که هر چه سریعتر باید به تعمیرکار گیربکس اتوماتیک ماشین مراجعه کنید. با مراجعه به موقع از وارد شدن آسیب جدی به سایر اجزای گیربکس بخصوص سائیدگی چرخ دنده ها جلوگیری خواهید کرد.
4- درگیر نشدن گیربکس هنگام حرکت یا تاخیر در حالت خلاص
این نشانه بدلیل وجود مشکل در سیستم انتقال قدرت است. کثیف یا رقیق بودن روغن گیربکس و همچنین اختلال در سیستم کامپیوتری از دلایل اصلی این مشکل بوده و با تعویض کردن مایع گیربکس یا ریسیت کردن رایانه خودرو میتوان مشکل را برطرف نمود.
5- روشن شدن چراغ چک و هشدارها در داشبورد
روشن شدن چراغ چک و هشدارها نشانه مشکلاتی در قسمت های مختلف جعبه دنده میباشد. معمولا در صورت خرابی سنسورها، نمیتواند سیگنال ها را به رایانه خودرو منتقل کند و با روشن شدن چراغ به شما هشدار میدهد. با مشاهده چنین علائمی باید در سریعترین زمان ممکن برای تعمیر گیربکس اتوماتیک خودروی خود اقدام کنید تا از آسیب های احتمالی بعدی جلوگیری شود.
6- شنیده شدن صدای وز وز یا تق تق هنگام رانندگی
یکی از رایجترین و مهمترین نشانه های خرابی گیربکس اتوماتیک شنیدن صدای تق تق یا وزوز هنگام رانندگی است. زمانی که چرخ دنده ها به راحتی جا نمیخورند، باعث ایجاد چنین صداهایی میشوند.
7- نداشتن قدرت و شتاب همیشگی
بعضی مواقع خودرو به خوبی کار میکند، ولی شتاب همیشگی را ندارد، که این یکی دیگر از نشانه های خرابی گیربکس است. علت آن داغ شدن بیش از حد گیربکس بدلیل کمبود روغن و نشتی آن و خرابی قطعات داخلی جعبه دنده است. بنابراین روغن به همه قطعات جعبه دنده نخواهد رسید و آسیب جدی به آن وارد میکند.
8- بالا رفتن دور موتور و لرزش هنگام رانندگی
ساییدگی قطعات و چرخ دنده های داخلی گیربکس باعث بوجود آمدن لرزش هنگام رانندگی و بالا رفتن دور موتور میشود.
9- مواقعی که پدال کلاچ به درسی کار نکند
درست کار نکردن پدال کلاچ یکی از از نشانه های خرابی گیربکس است که مجبور میشوید هنگام کلاچ گرفتن پای خود را بیش از حد بالا یا پایین بیاورید، و در بعضی مواقع کلاچ گیر کرده و به راحتی آزاد نمیشود. در صورت مشاهده هر کدام از علائم خرابی گیربکس باید هر چه سریعتر به یک مجموعه تخصصی گیربکس اتومات مراجعه کنید، تا از سالم بودن گیربکس خودروی خود مطمئن شوید.
راه های پیشگیری از خرابی گیربکس اتوماتیک
1- تعویض نکردن حالت دنده هنگام رانندگی
هنگام رانندگی به هیچ عنوان حالت دنده را تغییر ندهید. چرا که بخاطر حساسیت های گیربکس اتوماتیک، جعبه دنده تحت فشار قرار میگیرد و به مرور زمان مشکلاتی برای گیربکس خودروی شما ایجاد میکند. برای تعویض حالت دنده بهتر است به طور کامل توقف کنید سپس اقدام نمایید. این کار باعث افزایش طول عمر قطعات داخلی جعبه دنده خواهد شد.
2- استفاده کردن از روغن گیربکس مناسب و سازگار
گیربکس های اتوماتیک به دلیل حساسیت بالا نسبت به گیربکس های دستی از اهمیت بسیار بالای برخوردار هستند و نیازمند توجه و رسیدگی بالایی دارند. استفاده کردن از روغن های غیر استاندارد و نامناسب برای گیربکس های اتوماتیک باعث پایین آمدن عمر مفید قطعات داخلی آن میشود. شما میتوانید برای آگاهی از نوع روغن استاندارد برای گیربکس خودروی خود از دفترچه راهنما استفاده کنید.
3- قبل از حرکت خودروی خود را گرم کنید.
بعد از روشن کردن خودرو بهتر است به مدت چند دقیقه خودروی خود را گرم کنید تا روغن به همه قطعات و اجزای داخلی گیربکس برسد. بخصوص در روزهای سرد توجه به این نکته ضروری است و از خرابی های زودرس گیربکس جلوگیری خواهد کرد.
4- استفاده نکردن از حالت خلاص در جادهها
هنگام رانندگی مخصوصا در سراشیبی بهتر است دنده را در حالت خلاص قرار ندهید. برخی از افراد برای صرف جویی در مصرف سوخت از حالت خلاص استفاده میکنند که این کار باعث از کار افتادن پمب روغن گیربکس و همچنین آسیب رساندن به قطعات گیربکس میشود. گیربکس های اتومات به گونه ای طراحی شده اند که در سراشیبی از وارد شدن بنزین به موتور جلوگیری میکند و باعث کاهش مصرف سوخت میشود.
5- بازرسی و نگهداری سیستم خنک کننده
سیستم خنک کننده از داغ شدن بیش از حد روغن گیربکس و بالا رفتن دمای موتور جلوگیری میکند. گرم شدن بیش از حد موتور باعث آسیب رساندن به اجزا و قطعات داخلی جعبه دنده اتومات میشود. بنابراین توصیه تعمیرگاه آنلاین گیربکس این است که سیستم خنک کننده را هر چند وقت یک بار چک کنید تا از بروز مشکلات احتمالی جلوگیری شود.
6- چک کردن و تعویض روغن گیربکس به صورت منظم
یکی از بهترین و مهمترین نکته در حفظ و جلوگیری از خرابی گیربکس خودروی خود چک کردن و تعویض به موقع روغن گیربکس اتوماتیک است. تعویض روغن باعث جلوگیری از فرسودگی و خرابی زودرس قطعات جعبه دنده خواهد شد. روغن گیربکس باید مناسب و سازگار با خودروی شما باشد تا جعبه دنده دچار مشکلات احتمالی نشود. مایع گیربکس به رنگ قرمز و شفاف است. تیره و کدر بودن مایع گیربکس نشانه ای از خراب بودن آن است.
7- سرویس های دوره ای گیربکس اتوماتیک
سرویس های دوره ای گیربکس های اتوماتیک باعث افزایش کارایی و عملکرد بهتر قطعات آن میشود. معمولا زمان توصیه شده بین 30000 تا 45000 کیلومتر است که با توجه به شرایط رانندگی میتواند بین 20000 تا 30000 کیلومتر متغیر باشد. مثلا افرادی که به خاطر شرایط کاری مجبور هستند که مدت ها پشت ترافیک بمانند و این باعث از بین رفتن کارایی روغن گیربکس میشود.
8- توجه کردن به چراغ خطاها و هشدارها
یکی از نشانه های خرابی و مشکلات در گیربکس، روشن شدن چراغ خطاها و هشدارها در داشبود ماشین است. خراب شدن سنسورهای سرعت باعث داغ شدن بیش از حد گیربکس میشود و در نتیجه چراغ چک خودرو روشن خواهد شد. در چنین مواقعی بهتر است در اولین فرصت به یک تعمیرکار گیربکس اتومات مراجعه کنید، تا با استفاده از دستگاه دیاگ مشکلات و ایرادات گیربکس را شناسایی و برطرف کند. در بسیاری از مواقع با مراجه به موقع و برطرف کردن مشکلاتی جزئی میتوان از آسیب ها و خسارت های احتمالی زیاد جلوگیری کرد.
نحوه عملکرد گیربکس های دستی و اتوماتیک
گیربکس های دستی نسبت به گیربکس های اتوماتیک از نحوه عملکرد آسانتری برخوردار هستند. ولی از لحاظ راحتی و بهتر کار کردن، بدون شک گیربکس های اتوماتیک دارای قابلیت و امکانات بیشتری میباشند. گیربکس های خودکار به دلیل پیچیدگی و تکنولوژی بالای استفاده شده در آن باعث میشود که قدرت و شتاب موتور به صورت متعادل حفظ شود.