خبرگزاری مهر_ گروه جامعه؛ در این هفته معاون صنایع دستی کشور از برنامه ریزی برای تبدیل منطقه آزاد انزلی به قطب صادرات صنایع دستی به کشورهای حاشیه خزر خبر داد.

در جریان برگزاری هفتمین نمایشگاه توانمندی های اقتصادی ایران (ایران اکسپو ۲۰۲۵) در سالن ۴۱ نمایشگاه بین المللی تهران مریم جلالی دهکردی معاون صنایع دستی و هنرهای سنتی وزارت میراث فرهنگی گردشگری و صنایع دستی در دیدار با مصطفی طاعتی مقدم مدیرعامل سازمان منطقه آزاد انزلی بر نقش این منطقه به عنوان سکوی پرتاب صنایع دستی ایران به بازارهای حاشیه دریای خزر تأکید کرد.
جلالی با اشاره به ظرفیت های تجاری و موقعیت ژئوپلیتیک انزلی گفت: انزلی می تواند به ایران کوچک تبدیل شود؛ فضایی که گردشگران و تجار خارجی در آن با تنوع فرهنگی ایران آشنا شده و از زیرساخت های منطقه آزاد برای تجارت صنایع دستی بهره مند شوند.
وی با تأکید بر لزوم تقویت زیرساخت های صادرات افزود: ایجاد گمرک تخصصی صنایع دستی استانداردسازی محصولات و ارتقا دانش تجاری هنرمندان از مهم ترین اولویت های ما در این منطقه است.
در این نشست مصطفی طاعتی مقدم نیز از احداث بزرگ ترین پردیس صنایع دستی کشور در انزلی خبر داد و گفت: این مجموعه با محوریت حصیربافی که در روستای ملی حصیر هشتکه و با مشارکت بیش از ۱۸۰۰ هنرمند تولید می شود تا پایان سال جاری به بهره برداری می رسد. این پردیس بستری برای آموزش تولید نمایش و صادرات صنایع دستی خواهد بود.
تشکیل کارگروه صنایع دستی در معاونت اجرایی ریاست جمهوری
نشست «تعامل دانشگاه و صنایع دستی» با حضور مریم جلالی معاون صنایع دستی و هنرهای سنتی وزارت میراث فرهنگی گردشگری و صنایع دستی و مدیران گروه صنایع دستی دانشگاه های کشور در سالن نوروز این وزارتخانه برگزار شد.
در ابتدای این نشست معاون صنایع دستی به اهمیت پیوند سه گانه «دانشگاه صنعت و هنر» در پیشبرد اهداف کلان صنایع دستی کشور پرداخت و تأکید کرد: تعالی صنایع دستی بدون تعامل سازنده با دانشگاه ها ممکن نیست.
جلالی با اشاره به شعار سال «سرمایه گذاری برای تولید» سرمایه گذاری را به معنای هم افزایی و تجمیع ظرفیت ها دانست و گفت: سرمایه گذاری واقعی یعنی تجمیع نیروها ظرفیت ها و نقاط قوت. دانشگاه ها باید با فرایندهای تولید و صنعت آشنا شوند و در مقابل بخش تولید نیز باید نگاه آکادمیک و سیستماتیک دانشگاه ها را درک کند.
معاون صنایع دستی همچنین با تأکید بر اهمیت انعطاف پذیری و رویکرد کارشناسی در تدوین برنامه پنج ساله صنایع دستی کشور خواستار ارائه نظرات تخصصی و علمی از سوی اساتید دانشگاهی شد.
تکمیل فرایند صدور مجوز آموزشگاه های صنایع دستی
جلالی در بخش دیگری از سخنان خود به یکی از اقدامات مهم در حوزه ساختاردهی به آموزش صنایع دستی اشاره کرد و گفت: با تلاش ها و رایزنی های انجام شده فرایند صدور مجوز آموزشگاه های صنایع دستی در سامانه مجوزها به نام معاونت صنایع دستی در وزارت میراث فرهنگی گردشگری و صنایع دستی ثبت و تکمیل شده است.
وی ادامه داد: این اقدام گامی مؤثر برای ایجاد تعادل میان عرضه و تقاضا در بازار صنایع دستی و معرفی ظرفیت های بالقوه این حوزه است.
جلالی پژوهش را نقطه آغاز زنجیره ارزش صنایع دستی دانست و تأکید کرد: سرمایه گذاری واقعی یعنی هم افزایی ظرفیت ها انرژی ها و پتانسیل ها میان دولت دانشگاه و هنرمندان. حکمت های ناشی از آموزش و پژوهش عمق بخشی و معنابخشی به فرآیند یادگیری را به همراه دارند.
برگزاری رالی تور گردشگری موتورسواران سنگین
در این هفته رالی تور گردشگری موتورسیکلت های بالای ۲۵۰ سی سی با شعار «بیشتر بدانیم ایمن برانیم سالم بمانیم» و با هدف ترویج فرهنگ ارتقای ایمنی در موتورسواری از تهران استارت خورد.
این با شرکت ۴۰ دستگاه موتورسیکلت سنگین و حضور موتورسواران حرفه ای عضو کلوپ ملی گردشگری موتورسیکلت کانون جهانگردی و اتومبیلرانی با شعار «بیشتر بدانیم ایمن برانیم سالم بمانیم» آغاز شد.
هدف از برگزاری این رالی تور گردشگری تلفیق فرهنگ ایمنی در موتورسواری با توسعه گردشگری پایدار ترویج فرهنگ سفرهای گروهی مسئولانه در مسیرهای گردشگری کشور ایجاد شور و نشاط اجتماعی معرفی جاذبه های متنوع گردشگری در مسیر تهران تا گلستان است.
این برنامه بر استفاده از تجهیزات ایمنی استاندارد شامل کلاه ایمنی لباس های مخصوص رعایت قوانین راهنمایی و رانندگی و ارتقای فرهنگ توجه به جان موتورسواران در جاده ها تأکید ویژه دارد.
موزه آب سعدآباد تعطیل و موزه قرآن جایگزین آن می شود
در این هفته احمد محیط طباطبایی رئیس ایکوم ایران در گفتگویی با خبرنگاران میراث فرهنگی درباره انتقال موزه ملی قرآن کریم به کاخ موزه سعدآباد گفت: موزه قرآن از معدود موزه هایی است که به صورت هیئت امنایی اداره شد. رئیس آن نیز آقای مسجد جامعی بود. در آن دوره رابطه بسیار خوبی بین نهادهای مختلف قرآنی کشور به وجود آمد. موزه فعال بود و در زمان های مختلف از جمله اعیاد و رویدادهای مذهبی واکنش نشان می داد و موجب جمع آوری قرآن های تاریخی نیز می شد. در طول این سال ها مسائل مختلفی باعث شد که این موزه مشکلات بازدید داشته باشد به همین دلیل به سعدآباد منتقل خواهد شد. در حالی که بهتر بود این موزه یک موزه تخصصی باشد. می شد مشکلات را حل کرد ولی شاید راه حل ساده تر برای آنها این بود که موزه از آنجا جمع آوری و به سعدآباد برود.
محیط طباطبایی با اعلام اینکه اکنون اعلام شده موزه قرآن به موزه آب سعدآباد منتقل خواهد شد گفت: موزه آب در مجموعه سعدآباد از سال ۱۳۷۵ به طور موقت دایر شد. اما بعدها به علت نسبت آب با سعدآباد تعداد قنوات و نوعی از آبیاری سنتی که بحث محیط زیست را در سعدآباد داشت و حالا مدیریت مجموعه تلاش کرد که این موزه باقی بماند و وزارت نیرو نیز همکاری خود را در این زمینه اعلام کند. اما به تازگی شنیدیم که خود وزارت نیرو هم نمی خواهد که موزه را داشته باشد و می خواهند که به مجموعه پردیسان منتقل کنند حالا امیدواریم موزه های قدیمی همچنان به حیات خود ادامه دهند و شاهد افتتاح و تولد موزه های جدید باشیم. مشکلات مادی و اجتماعی یا مسائل مختلف وجود دارد که باعث می شود یک موزه در خطر قرار بگیرد این موضوع در بخش خصوصی قابل درک است اما در حوزه موزه های دولتی می توان این مشکلات را بهتر حل کرد.
صالحی امیری به مصر رفت
این هفته صالحی امیری وزیر میراث فرهنگی گردشگری و صنایع دستی کشورمان در چهارمین نشست وزرای گردشگری سازمان کشورهای در حال توسعه اقتصادی موسوم به دی هشت که به مدت دو روز با حضور وزرای گردشگری ترکیه پاکستان نیجریه بنگلادش مصر و نمایندگانی از آذربایجان مالزی و اندونزی در ۱۵ و ۱۶ اردیبهشت در قاهره برگزار شد شرکت و سخنرانی کرد.
توافق کلیدی برای تسهیل سفر بین ایران و مصر
سیدرضا صالحی امیری وزیر میراث فرهنگی گردشگری و صنایع دستی ایران در گفت وگو با خبرنگاران در جریان سفر به قاهره با اشاره به اهمیت استراتژیک تقویت روابط گردشگری میان ایران و مصر اظهار داشت: در این سفر تصمیمات راهبردی و عملی برای تسهیل تبادل گردشگران و گسترش روابط گردشگری اتخاذ شد که به طور چشم گیری می تواند زمینه ساز ارتقا تعاملات فرهنگی اقتصادی و اجتماعی دو کشور شود.
وی افزود: اولین توافق کلیدی لغو روادید به منظور تسهیل رفت وآمد گردشگران ایرانی و مصری بود. این اقدام اساسی و ضروری نه تنها به طور مستقیم بر تسهیل سفر گردشگران اثرگذار است بلکه به عنوان یک گام محوری در تسهیل روابط دیپلماتیک و تقویت ارتباطات مردمی میان دو کشور محسوب می شود.
وزیر میراث فرهنگی گردشگری و صنایع دستی همچنین به توافقات اولیه برای تنظیم چارچوب همکاری های گردشگری اشاره کرده و افزود: در قالب این یادداشت تفاهم برنامه ریزی هایی جامع و دقیق در راستای توسعه همکاری های دوجانبه و افزایش ظرفیت های گردشگری دو کشور تدوین خواهد شد. هدف از این برنامه ریزی ها بهره برداری حداکثری از ظرفیت های گردشگری ایران و مصر است تا در راستای تقویت روابط فرهنگی اقتصادی و توسعه پایدار دو کشور گام های مؤثری برداشته شود.
صالحی امیری در این سفر ضمن بازدید از اهرام ثلاثه مصر با وزرای گردشگری کشورهای دیگر از جمله مصر نیز دیدار گفتگو و مذاکره کرد.
لغو روادید میان کشورهای عضو دی هشت در دستور کار قرار گیرد
همچنین سیدرضا صالحی امیری وزیر میراث فرهنگی گردشگری و صنایع دستی در حاشیه اجلاس وزرای گردشگری کشورهای عضو سازمان همکاری اقتصادی هشت کشور در حال توسعه یا دی هشت (D۸) با ایسیاکا عبدالقادر امام دبیرکل این سازمان دیدار و گفت وگو کرد.
وی در این دیدار با تأکید بر ضرورت ترسیم چشم اندازی مشترک و هم گرا میان کشورهای عضو اظهار داشت: برای دستیابی به همکاری های مؤثر در حوزه گردشگری باید به جای رویکردهای جزیره ای نقشه راهی منسجم شفاف و هدفمند طراحی شود تا اعضا از مزایای متقابل بهره مند شوند.
وزیر میراث فرهنگی گردشگری و صنایع دستی افزود: بر مبنای سند تحول دولت چهاردهم تکلیفی ملی برای افزایش دو برابری ظرفیت زیرساخت های گردشگری تا پایان دولت در دستور کار قرار گرفته است. بر این اساس وزارت میراث فرهنگی با تأسیس معاونت سرمایه گذاری و سه اداره کل تخصصی اقدامات بنیادینی را در مسیر جذب سرمایه و توسعهزیرساخت ها آغاز کرده است.
سردر باغ ملی باز شد
امیر خوراکیان مدیر کتابخانه و موزه ملی ملک درباره اینکه بسته شدن سردر باغ ملی چقدر موجب زیان موزه به لحاظ جذب بازدیدکننده شد گفت: ریزش مخاطبان موزه به نسبت گذشته زیاد بوده ولی برگزاری رویدادهای مختلف و جذب اقشار متفاوت مردم به موزه به بهانه این رویدادها موجب شد این افت بازدیدکننده جبران شود. ولی اگر سردر باز بود چند برابر بیشتر مخاطب جذب می کردیم. تلاش شد تا در ایام ولادت امام رضا (ع) این در باز شود که این اتفاق افتاد. برای بعد از آن هم امیدواریم جلساتی برگزار و بهره مندی از این مسیر انجام شود.
وی گفت: اطلاع رسانی درباره موزه بهبود یافته و میزان بازدیدکنندگان افزایش چشمگیری داشته است. آمارها نشان می دهد که سال گذشته تعداد بازدیدکنندگان موزه برای نخستین بار از مرز ۱۳ هزار نفر عبور کرده است. ما حتی در دوران قبل از کرونا به عدد ۱۳ هزار بازدید کننده نرسیده بودیم. این آمار شامل همه نوع بازدید می شود.
تکذیب خبر کشف مومیایی چند هزار ساله در
این هفته خبری در فضای مجازی مبنی بر کشف مومیایی چند هزار ساله در بندر شهید رجایی منتشر شد که بلافاصله تکذیبیه گرفت.
محمد محسنی مدیرکل میراث هرمزگان با رد کامل شایعه کشف مومیایی چند هزار ساله در بندر شهید رجایی اظهار کرد: هیچ گونه کشفی در این زمینه انجام نشده و انتشار چنین اخبار کذبی مصداق روشن نشر اکاذیب در فضای مجازی است.
مدیرکل میراث فرهنگی گردشگری و صنایع دستی هرمزگان افزود: متأسفانه برخی افراد تنها با هدف جذب دنبال کننده و جلب توجه بدون توجه به مسئولیت های اخلاقی و قانونی اقدام به تولید و بازنشر این گونه محتوا می کنند.