انواع روش شستشوی فرش در قالیشویی
شاید بارها این سوال را از خودتان پرسیده باشید که اصلاً در یک کارگاه قالیشویی چه می گذرد؟ بد نیست بدانید که امروزه به دلیل پیشرفت صنعت و تولید انواع ماشین قالیشویی، از روش های مختلفی برای شستن انواع فرش و قالی استفاده می شود. فرش های ماشینی، فرش های دستباف و یا انواع موکت ها هر یک با توجه به اینکه چقدر کثیف هستند و با توجه به جنس شان به روش های مختلف و با مواد پاک کننده ی مختلفی که متخصصین حاذق در قالیشویی تشخیص بدهند شسته می شوند. به طور کلی روش های قالیشویی بر اساس میزان مکانیزه بودن شان را می توان به صورت زیر دسته بندی کرد:
- روش سنتی قالیشویی (توسط متخصصین قالیشویی با استفاده از تجهیزات دستی)
- روش نیمه اتوماتیک (توسط متخصصین قالیشویی با استفاده از تجهیزات اتومایتک)
- روش اتوماتیک (توسط انواع دستگاه قالیشویی اتوماتیک با نظارت متخصصین قالیشویی)
با توجه به میزان مدرن بود تجهیزات یک شرکت قالیشویی ممکن است از هر یک از روش ها برای شستن قالی استفاده شود. در ادامه به انواع این روش ها می پردازیم.
روش سنتی
همان طور که از نام این روش پیداست این روش یکی از قدیمی ترین روش های شستشوی فرش ها، همان روشی است که مادربزرگ ها و پدربزرگ های ما برای شستن فرش ها از آن استفاده می کردند. این روش شامل مراحل غبار روبی، پهن کردن فرش روی زمین و پاشیدن مواد شوینده و شستشوی آن می شود.
قالیشویان در قالیشویی نیز درست مانند مادربزرگ های ما همین مراحل را طی می کنند تا قالی های شما را بشویند. امروز بسیاری از قالیشویی های قدیمی و سنتی همچنان از این روش بر شستن قالی های شما استفاده می کنند و به ایده آن ها بهترین روش همان روش سنتی است که اجداد و نیاکان ما برای شستن فرش هایشان از آن استفاده می کردند و تنها تفاوت روش سنتی امروز با قدیم این است که دیگر برای خشک کردن فرش ها آن ها را روی دیوار پهن نمی کنند تا خشک شوند بلکه آن ها را در دستگاه های خشک کن می اندازند تا با چرخش در سرعت بالا فرش ها خشک شوند تا آن را در موعد مقرر تحویل مشتری بدهند.
روش نیمه اتوماتیک
همان طور که از نام این روش پیداست در این روش برای شستشوی قالی در قالیشویی ها، نیروی انسانی به همراه ابزار و وسایل خاص اقدام به شستشوی فرش در قالیشویی می نمایند. یعنی یک شخص و یا اپراتور به وسیله ابزار های گوناگونی مانند فرچه و همچنین شلاق زن و یا ابزار آب گیری فرش برای شستشوی فرش استفاده می کنند. این روش تلفیقی از روش سنتی و روش تمام اتوماتیک می باشد که در آن هم نیروی انسانی دخیل می باشد و هم از ابزار برای شستشوی فرش ها استفاده می شود. همچنین در این روش نیز فرش ها روی زمین پهن می شوند تا شسته شوند.
روش تمام اتوماتیک
حدس اینکه در روش قالیشویی با دستگاه تمام اتوماتیک؛ فرش چگونه شسته می شوند به نظر کار سختی نمی آید. در این روش فرش ها از مرحله ۰ تا ۱۰۰ توسط دستگاه های تمام اتوماتیک شسته می شوند. این دستگاه ها در تنوع و انواع بسیار بالایی در بازار موجود هستند که به صورت صفحه ای و دیسکی عمل شستشوی فرش ها را در قالیشویی انجام می دهند. جالب است بدانید که در این روش نیروی انسانی تنها در قسمت جابجایی فرش ها فعالیت می کند و در داخل قالیشویی عمل شستن قالی ها تماماً توسط این دستگاه ها انجام می شود.
این دستگاه ها با استفاده از تجهیزات پیشرفته ای که در آن ها وجود دارد عمل شستشوی فرش ها، شلاق زنی، فرچه کشی و آب گیری آن ها را با مواد شوینده مناسبی که در درون دستگاه قرار می گیرد اقدام به شستشوی فرش ها می کنند. در نهایت قالیشویان فرش ها را در خشک کن ها قرار می دهند تا آب آن ها گرفته شود و آماده تحویل به مشتری شوند. میزان به روز بودن این دستگاه ها نیز متفاوت می باشد. برای مثال هر سال که می گذرد تولید کنندگان این دستگاه ها تجهیزات و قابلیت های جدیدی را به آن ها اضافه می کنند تا قالیشویی ها و مشتریان از خدمات بهتری بهره مند شوند.
اعلاشویی چگونه انجام میشود؟
بهطور معمول و در اغلب موسسات قالیشویی، اعلاشویی دارای چند مرحله بیشتر در مقایسه با شستشوی ساده است. در واقع در شستشوی ساده، فرش شما یک مرتبه و با آب و پودر تاید (به عنوان ماده شوینده) شسته شده، خشک شده و تحویل شما میگردد؛ اما در اعلاشویی ما با مراحل بیشتری روبهرو هستید.
شستشوی اولیه فرش
در این روش ابتدا فرش از نظر ظاهری و فیزیکی به دقت بررسی شده و بر اساس جنس و میزان سلامت آن، ماده شوینده مناسب برای آن انتخاب میشود. در اغلب اوقات اعلاشویی با شامپو فرشهای مخصوص انجام میگردد. در واقع عموم مردم استفاده از شامپو فرش و بهطور کلی مواد شوینده مایع را، تفاوت اصلی اعلاشویی با شستشوی ساده میدانند. این مواد شوینده مایع توانایی نفوذ بیشتری در بافت فرش داشته و علاوه بر تمیز کردن سطح فرش، با توان بیشتری به عمق آن نفوذ کرده و تار و پود فرش را نیز کاملا تمیز میکنند. این تمیزیِ بیشتر، از نظر بهداشتی نیز پذیرفتهشدهتر است؛ چراکه مطمئن میشوید هیچ موجود زنده میکروسکوپی و کوچکی در عمق فرش شما باقی نمیماند.
از سویی مزیت دیگری استفاده از مواد شوینده مایع، مانند شامپو فرش و آب ژاول در روش اعلاشویی در قالیشویی، اطمینان بیشتر از حفظ سلامت فرش در بلندمدت است. در واقع فرشها در مقابل مواد شوینده مایع، در مقایسه با پودرهای شوینده، دچار استهلاک کمتری میشود.
لکه بری، سفیدشویی و…
پس از طی شدن مرحله اول، نوبت به بررسی دوباره فرش میشود. در این مرحله فرشها از نظر لکههای باقیمانده بررسی شده و بر اساس لکههای موجود، از مواد لکهبر مناسب استفاده میگردد. همچنین در این مرحله در صورت نیاز سایر خدمات قالیشویی مانند سفیدشویی نیز انجام میشود.
نکته مهم درباره این مرحله اینکه لکه بری همیشه در مرحله دوم انجام نمیشود. در واقع همانطور که گفتیم کارشناس فرش پیش از آغاز مراحل اعلاشویی در قالیشویی، فرش را از نظر سلامت و جود لکههای خاص بررسی میکند. این مسئله از این نظر مهم است که برخی لکهها از نوعی هستند که بهتر است پیش از شستشوی ساده فرش تمیز شوند.
برق انداختن و خشک کردن
در ادامه مراحل علاشویی به مرحله برق انداختن فرش میرسیم. البته این مرحله اغلب برای فرشهای ابریشمی با ظاهر براق بهکار میرود. به هر حال در این مرحله با استفاده از مواد خاصی، جلوه و درخشش بیشتری به سطح فرش داده شده و ظاهر فرش را مانند روز اول نو میکنند.
در انتها نیز فرش را به کمک گرما و اتوپرس کاملا خشک میکنند. این خشک کردن سریع، کمک میکند تا فرش مدت زیادی در معرض رطوبت قرار نگیرد. همچنین دیگر نیاز به آفتاب خوردن ندارد. این موارد کمک میکند تا دوام فرش بیشتر شود. از سویی این سبک خشک کردن بهداشتیتر بوده و فرش شما پاکتر خواهد بود.
اغلب ما فرشهای خود را در فاصله زمانی شش ماهه یا یک ساله برای شستشو به موسسات قالیشویی میسپاریم. این کار از جهات زیادی دارای اهمیت است. بهداشت فضای خانه، تمیز شدن خانه، زیبایی ظاهری و از همه مهمتر حفظ سلامت و زیبایی فرشها، مهمترین دلایلی است که باید شستشوی منظم فرشها را جدی گرفت. اما اگر حتی یک بار با موسسات قالیشویی تماس گرفته باشید؛ احتمالا با عناوین مختلفی در زمینه شستشوی فرش روبهرو شدهاید. در واقع اغلب موسسات قالیشویی انواع مختلفی از شستشو را به مشتریان خود ارائه میدهند.
در این میان معمولا شستشوی معمولی یا ساده، ارزانترین روش شستشو و اعلا شویی گرانترین روش شستشو محسوب میشود. اما اینکه در عمل چه تفاوتهایی میان این دو روش وجود دارد؛ مهمترین عاملی است که میتواند در تصمیم نهایی شما موثر باشد. به همین دلیل نیز در این نوشته میخواهیم ۴ تفاوت اساسی بین شستشوی معمولی و اعلا شویی یا همان شستشوی ویژه قالیشویی اتوماتیک را با جزئیات کامل برای شما شرح دهیم.
نوع مواد شوینده
اولین تفاوت اصلی میان شستشوی ساده با اعلا شویی به انتخاب مواد شوینده باز میگردد. در اغلب قالیشوییها از پودرهای شستشو، مانند تاید، برای تمیز کردن فرش استفاده میکنند. در این شرایط فرقی نمیکند که فرش مدنظر چه ویژگیها یا شرایطی داشته باشد؛ و همه آنها با پودر شوینده شسته میشوند.
این در حالی است که در اعلا شویی کارشناس شستشوی فرش پس از بررسی دقیق آن، تصمیم میگیرد که فرش شما را با چه ماده شویندهای شستشو دهد. انتخاب ماده شوینده مناسب از چند جهت اهمیت بالایی دارد.
در درجه اول هماهنگی این ماده با جنس فرش کمک میکند تا فرش با کمترین استهلاک ممکن و با بیشترین کیفیت ممکن، شستشو داده شود. به عنوان مثال مواد شوینده مناسب برای یک فرش ماشینی در مقایسه با یک قالی تمام ابریشم قطعا متفاوت است.
در درجه دوم یک ماده شوینده مناسب باید بتواند عمیقترین لکهها را از بین ببرد. در این زمینه نیز هر ماده شویندهای متناسب با جنسی خاص عمل کرده و در برخی از آنها قویتر یا ضعیفتر ظاهر میشود.
در درجه سوم گاهی تنها یک ماده شوینده برای انجام شستشوی فرش کفایت نمیکند. در واقع آلودگیهای موجود روی فرش، لکههای قدیمی و تازه و سایر موارد مشابه، همگی باعث میشود تا فرش شما برای بهدست آوردن تمیزی و زیبایی کامل، نیازمند استفاده از چند ماده شوینده مختلف باشند.
نکته نهایی درباره ماده شوینده کیفیت و نوع آن است. در واقع در شستشوی معمولی، وجود دانههای زبر پودر تاید میتواند در بلندمدت به فرش آسیب بزند. در حالی که اغلب مواد شوینده باکیفیت و خارجی از جنس مایع بوده، کیفیت بالاتری داشته و موجب ثبات رنگ و حفظ سلامت فرش میشوند. اغلب این مواد با نام شامپو فرش شناخته میشوند؛ اما بهتر است آنها را با شامپوفرشهای خانگی مناسب برای شستشوی فرش به شکل سطحی اشتباه نگیرید.
جمع بندی
حال ممکن است برای شما سوال پیش بیاید که استفاده از کدام روش می تواند برای شستن قالی های شما مناسب باشد؟ در این زمینه شما باید توجه نمایید که جنس فرش شما چیست. جنس فرش یکی از عوامل تعیین کننده و روشی مناسب برای شستشوی فرش ها است. اگر فرش شما فرشی بسیار حساس است، بهتر است که برای شستن آن ها در قالیشویی از روش تمام اتوماتیک استفاده نمایید زیرا در این روش با استفاده از تنظیم دستگاه ها به فرش های شما آسیب کمتری وارد می شود.
همچنین توجه نمایید استفاده از روش تمام اتوماتیک قیمت بیشتری نسبت به روش نیمه اتوماتیک و سنتی دارد. اگر شما می خواهید که فرش های دستباف خود را بشویید توجه نمایید که در مورد فرش های دستباف همه چیز متفاوت می باشد. شما باید توجه نمایید که فرش های دستباف بسیار حساس هستند و برای شستن آن ها باید از استاد کار های بسیار ماهری استفاده نمایید و از مواد شوینده مناسب و ملایمی برای شستشوی آن ها استفاده نمایید تا به تار و پود این فرش ها آسیب جدی وارد نشود.
یکی از بهترین قالیشویی های شرق تهران می باشد. شما می توانید فرش های خود را با خیال راحت به دست های توانای نوید باران بسپارید تا به بهترین شیوه شسته شود و به شما مشتری عزیز برگردانده شود. تنها کافیست با ما یا از طریق سایت نوید باران می توانید به صورت ۲۴ ساعته برای شستشوی فرش های دستباف خود ثبت نمایید.