جوانه گندم بخشی از دانه گندم است. این محصول حاوی ویتامین E، ویتامین B، تیامین، پروتئینها، آهن فولات، فسفر، روی، منبع غنی از اسید فولیک و همچنین حاوی چربیها و روغنهای اشباع نشده سالم است. اسید فولیک و ویتامینها مخصوصا برای رشد مغز نوزادان مفید هستند. افراد باید احتیاط کنند تا آلودگیهایی مانند انواع قارچها یا باکتریهایی که به راحتی بر روی این ماده غذایی رشد میکنند محصولشان را در بر نگیرند، زیرا تازگی و خاصیت آن را از بین خواهند برد. برای اطمینان از ایمنی در برابر آلودگیها، استفاده از حشره کش یا آفت کش توصیه میشود. که در مورد نگهداری جوانه گندم در این مطلب به طور کامل برای شما صحبت خواهیم کرد.
کاربرد در زندگی مردم جهان
اکثر مردم جهان از بهعنوان قوت غالب خود استفاده میکنند. این گیاه از نظر ظاهری شبیه به یک چمن بلند است که در قسمت بالای آن سنبله وجود دارد. هر سنبله حدود 20 تا 100 عدد هسته گندم دارد. بخش خوراکی هسته گندم شامل سه قسمت مختلف پوسته، جوانه و دانه است. پودر جوانه گندم دکتر بیز از نظر غذایی بهعنوان یک مکمل خوب با ارزش غذایی بالا شناخته میشود. و بهعنوان منبع عالی از پروتئینهای گیاهی، فیبر و چربیهای سالم است.
ویتامین ها
جوانه گندم همچنین منبع خوبی از منیزیم، روی، تیامین، فولات، پتاسیم و فسفر نیز هست. یان ماده غذایی با ارزش مملو از ویتامین E است که یک ماده مغذی و ضروری با خاصیت آنتیاکسیدانی محسوب میشود. این ماده همچنین اسیدهای چرب امگا -3 که یکی از اشکال ضروری کلسترول موجود در بدن است را دارد. جالب است بدانید این ماده توسط بدن تولید نمیشود. و نیاز به دریافت از مواد غذایی مانند جوانه گندم دارد.
جوانه گندم سالمترین بخش هسته گندم است. و قسمت بسیار کوچکی از هسته را تشکیل میدهد. تنها 2.5 تا 3 درصد از وزن آن را شامل میشود ولی با این حال محصولی خارقالعاده و سرشار از خاصیت است. به همین علت نقش کمکی در تولیدمثل گیاه و رویش مجدد دانه گندم را برعهده دارد. در زمان تولید محصولاتی مانند آرد سفید، پوسته و جوانه آن حذف میشوند تا ماندگاری محصولات افزایش پیدا کند.
گلوتن و حساسیتهای برخی از افراد
از آنجایی که این محصول بخشی از هسته گندم است بنابراین دارای گلوتن است و برای افرادی که درگیر بیماری سیالیک یا عدم تحمل گلوتن هستند مناسب نیست. بهتر است این افراد از مصرف سبوس گندم نیز خودداری کنند. اما نگران نباشید ما به معرفی جایگزینهایی میپردازیم که در صورت داشتن حساسیت میتوانید از آنها استفاده کنید. مهمترین این جایگزینها دانه کتان و دانههای آفتابگردان سابیده شده و سبوس جو دو سر هستند. و میتواند بهعنوان جایگزین برای جوانه گندم مورداستفاده قرار بگیرند.
موارد استفاده جوانه گندم
زمانی که جوانه از هسته گندم جدا شود کاربردهای فراوانی دارد. و در بسیاری از غذاها مانند خورش، سوپ، نان، کوکی، ماست، سالاد، همبرگر گیاهی و بسیاری از غذاهای دیگر مورداستفاده قرار میگیرد. برای مثال در هنگام پخت کوکی یا نان میتوانید به اندازه یک دوم پیمانه از آرد را جدا کرده و بهجای آن جوانه این گیاه (گندم) را اضافه کنید. و حتی میتوانید از آن بهعنوان جایگزین مناسبی برای آرد سوخاری نیز استفاده کنید.
جوانه گندم اگر بهصورت تازه استفاده شود مزایای بسیار زیادی دارد. و باید در نظر داشت که حرارت زیاد روغن میتواند به مواد مغذی جوانه آسیب بزند. و بهتر است از آن بهصورت افزودنی در تهیه سالاد و اسموتی و… استفاده شود. گرچه جوانه آن کوچک است، اما مواد مغذی موجود در آن چشمگیر و قابلتوجه است.
پوسته خارجی هسته گندم یعنی سبوس، بسیار مفید است. اما جوانه مواد مغذی بیشتری دارد که آن را مطلوبتر میکند. جوانه گندم دارای طیف وسیعی از فواید تغذیهای است که میتواند به شما در حفظ سبک زندگی سالم کمک کند.
تقویت سیستم ایمنی
افزودن جوانه گندم به رژیم غذایی میتواند باعث تقویت سیستم ایمنی شما در برابر برخی از بیماریها شود. توجه داشته باشید روی که در آن وجود دارد به تقویت سیستم ایمنی بدن و مبارزه با ویروسها مانند سرماخوردگی کمک میکند.
نتایج حاصل از تجزیهوتحلیل پروتئینهای این ماده غذایی نشان میدهد که جوانه بهطور طبیعی دارای پروتئینهای مختلف است. این پروتئینها باعث تحریک و افزایش فعالیت آنتی اکسیدانها در سیستم ایمنی بدن میشود. و با از بین بردن رادیکالهای آزاد و سایر میکروارگانیسمها، عامل بیماری را حذف و احتمال بیماری جدی را کاهش میدهد.
بهبود سلامت قلب
طبق مطالعات انجام شده، دانشمندان به این نتیجه رسیدهاند که مصرف منظم جوانه گندم و سبوس گندم کاهش عوامل خطرناک مرتبط با بیماریهای کرونر قلب را در پی دارد. و باعث بهبود سلامت کل سیستم قلبی و عروقی خواهد شد.
به یاد داشته باشید قرار دادن این جوانه در رژیم غذایی میزان فیبر غذا را افزایش میدهد که از نظر علمی نیز با کاهش بیماریهای قلبی مرتبط است. کلسترول LDL کلسترولی اکسید شده است که در عروق و رگها متورم میشود. و عاملی رایج و خطرناک برای حمله قلبی و سکته مغزی است.
نکته مثبت دیگر این است که وجود ترکیب شیمیایی اکتاکزانول در جوانه گندم سبب کاهش سطح کلسترول و در نتیجه کاهش احتمال سکته مغزی میشود. از طرفی وجود مقادیر بالای اسیدهای چرب امگا 3 در جوانههای گندم اثرات منفی اسیدهای چرب امگا 6 را حذف میکند. و باعث محافظت بیشتر از سیستم قلبی عروقی شما می شود.
خواص ضد پیری
جوانه گندم از مواد مغذی و ویتامینهای مختلف سرشار است. و میتواند تأثیر مهمی در بهبود پوست و ریزش موی شما داشته باشد به طوری که بسیاری از افراد با مصرف مستقیم عصارهی آن یا ترکیب با لوازم آرایشی از خواص ضد پیری آن بهره میبرند.
علاوهبر آن ویتامین E موجود در جوانه میتواند نیاز روزانه بدن به ویتامین E را تأمین کند. زمانی که بهصورت منظم از آن استفاده کنید، پروتئینها و ویتامینهای موجود در آن میتواند بیماریهای پسوریازیس، آفتاب سوختگی، اگزما، چین و چروک را تحت تأثیر قرار دهد. پر فروشترین محصولات شرکت بیز همان محصولاتی هستند که اسم شرکت بر روی آنها درج شده است
افزایش عملکرد ورزشی با جوانه گندم
جوانه گندم مقادیر بالایی از ترکیب شیمیایی اکتاکزانول را در خود دارد که اگر بهعنوان بخشی از یک رژیم غذایی منظم مصرف شود با تنظیم مسیر بیوشیمیایی تولید انرژی، قدرت، استقامت و عملکرد را افزایش میدهد که در واقع باعث صرفهجویی در ذخیره انرژی در بدن میشود.
بهبود متابولیسم سلولی
ویتامینهای مفید موجود در جوانه گندم، ویتامینهای گروه B هستند و انواع مختلفی دارند که متداولترین نوع موجود در جوانه نیاسین، تیامین و فولات است. این ویتامینها برای متابولیسم سلولی نقش حیاتی دارند و به تبدیل مواد مغذی از کربوهیدراتها، لیپیدها و گلوکز به انرژی قابل مصرف برای سلولها کمک میکنند. تیامین همچنین میتواند با اختلالات متابولیکی مانند چاقی مزمن مقابله کند.
تقویت سلامت عضلات
جوانه گندم میتواند یکی از بهترین منابع پروتئین در رژیم غذایی هستند و در حفظ سلامت ماهیچهها، ترمیم بافتهای آسیبدیده، تنظیم سطح انرژی در بدن و هموستاز یک امر اساسی است. پروتئین همچنین برای افرادی که مایل به شکل گرفتن و افزایش توده عضلانی خود هستند یک نیاز اساسی در رژیم غذایی است.
کمک به از بارداری سالم
این ماده غذایی ارزشمند اسیدفولیک بالایی دارد. اسیدفولیک از جمله فاکتور مهم سلامت جنین به شمار میرود. سطح بالای اسیدفولیک احتمال باعث میشود ابتلا به نقص لوله عصبی و عوارض دیگر کاهش یابد.
کاهش خطر دیابت
سطح بالای اسیدفولیک در جوانه گندم تأثیر ثانویهای بر روی افراد در معرض دیابت دارد. اسیدفولیک با ترکیبی به نام هموسیستئین که باعث برخی از بیماریهای مضر مانند دیابت میشود، ارتباط منفی دارد.
این ماده غذایی مواد مغذی بسیاری دارد که میتواند باعث تقویت سیستم ایمنی و کمک به هضم غذا و جلوگیری از بیماریهای قلبی عروقی شود. هر یک قاشق غذاخوری از جوانه گندمی که استفاده میکنید 25 کالری دارد و به دلیل کالری کم و پروتئین زیادی که دارد برای رژیمهای کاهش وزن مناسب است. از اینکه همراه ما بودید ممنونیم.
جوانه گندم در حقیقت جزئی از دانه گندم است و به گندم کمک میکند گیاه تولید مثل کند یا از آن به عنوان ایجاد بذر جدید گندم استفاده میشود. اگرچه این ماده غذایی از اکثر محصولات گندم فرآوری شده حذف میشود، اما یکی از اجزای اصلی غذایی در گندم سبوسدار است. جوانه گندم، همراه با پوسته (سبوس یا غلاف)، از محصولات تصفیه شده گندم جدا میشود تا بتوان آنها را برای مدت طولانیتری ذخیره کرد.
شکل این گیاه
این محصول خوراکی به شکل دانه دانه است. تقریبا نصف اندازه جو دوسر، اما بیشتر به رنگ زرد است. طریقه مصرف سبوس برنج برای چاقی به این شکل است که به صورت دمنوش دم کنید.
آیا جوانه گندم همان سبوس فرآوری نشده است؟
قسمت خارجی هسته گندم و جوانه بخشی از بذر است که به گیاه جدید تبدیل میشود. دلیل مغذی و مقوی بودن غلاتهای سبوسدار نیز این دو جزء هستند.