استاندارد کفش ایمنی برق چیست؟

کفش ایمنی عایق برق چیست؟

معمولا در هر کاری به منظور افزایش ایمنی و حفظ سلامت لازم است که از لباس ایمنی و کفش ایمنی خارجی استفاده شود؛ مخصوصا کفش ایمنی چرا که ممکن است بیشترین آسیب، از پاها به کارگر برسد. این روزها به استفاده از تجهیزات ایمنی بسیار توجه می‌شود، بنابراین لازم است که هر مدیر یا کارفرمایی امنیت شغلی را برای کارگران و کارکنان خود در محیط کار فراهم کند. معمولا در کارهای مختلف از کفش‌های ایمنی گوناگونی استفاده می‌شود که هر کدام از آن‌ها شرایط خاصی را می‌طلبند. برای مثال از کفش عایق برق معمولا در برقکاری و جوشکاری و یا مشاغلی که با ممکن است خطر برق گرفتگی را به دنبال داشته باشد، مورد استفاده قرار می‌دهند.

اصولا این کفش‌ها دارای قسمتی همچون PUR هستند و در ساختار آن‌ها به هیچ عنوان از سرپنجه فولادی و یا فلزی استفاده نمی‌شود تا در محیط‌هایی که خطر برق گرفتگی وجود دارد، کاملا ایمن باشند و از سلامت کارکنان به خوبی محافظت شود. هر کفش ایمنی عایق برقی که ساخته می‌شود بایستی با متریال چرم و یا نبوک باشد مخصوصا قسمت رویه این کفش‌ها لازم است که از جنس چرم باشد. در واقع از این نوع کفش‌ها می‌توان در کارخانه‌های تهیه و تولید کابل‌های برق از نوع فشار قوی، نیروگاه‌های برق، و یا سایر محیط‌ها و مکان‌هایی که با برق در ارتباط هستند، مورد استفاده قرار داد. اساسا این نوع کفش‌های ایمنی را به صورتی بدون بند و یا بدون چسب طراحی و تولید می‌کنند، بیشتر شبیه به جوراب هستند.

مشخصات کفش ایمنی عایق برق

گفتنی است که رویه کفش ایمنی عایق برق معمولا از جنس چرم گاوی است و جنس زیره آن‌ها از PU است. در بسیاری از موارد این نوع کفش‌ها به صورت بدون بند و حتی بدون چسب تولید می‌شوند اما برخی از آن‌ها به صورت بندی طراحی و تولید می‌شوند. در ساختار این نوع کفش‌های ایمنی از هیچ گونه فلز و یا فولادی استفاده نشده است که با این کار ایمنی آن‌ها دو چندان می‌شود. اساسا سرپنجه‌ای که برای این کفش‌های ایمنی استفاده می‌شود از جنس کامپوزیت است که در برابر برق بسیار ایمن خواهد بود. از جمله مزیت‌هایی که برای این کفش‌های ایمنی با زیره PU وجود دارد این است که بسیار سبک وزن هستند و در برابر سایش و یا لغزش مقاومت خوبی از خود به نمایش می‌گذارند.

این کفش‌ها را می‌توان در محیط‌های نفتی، اسیدی رقیق و یا روغنی و حتی خط مونتاژ کارخانه‌ها مورد استفاده قرار داد. در حقیقت از آن‌جایی که عاری از هرگونه فلزی هستند تا ولتاژ 30000 ولت و یا عایق آزمایشگاهی تا حدود 27500 ولت را تحمل می‌کنند. این نوع کفش‌ها را به صورتی تولید می‌کنند که فاقد هر گونه بویی باشند و حتی به صورت ضد تعریق و ضد قارچ ساخته می‌شوند. با استفاده از این کفش‌ها می‌توانید که پای خود را از آسیب‌های جدی در امان نگهدارید و سلامت را به خود هدیه دهید. باید بدانید که کفش‌های ایمنی عایق برق معمولا در انواع مختلفی ساخته می‌شوند و هر کدام مشخصات فنی مخصوص به خود را دارند.

استاندارد کفش ایمنی عایق برق

در حالت کلی اولین بار برای انواع کفش ایمنی، استانداردها در سال 1344 طراحی شدند و پس از طراحی اجراء شدند. از آن‌ جایی که کفش‌های ایمنی ضد الکتریسیته ساکن هستند بر اساس استانداردهای ملی که مقرر شده است بعد از این که در هوای مرطوب و یا خشک قرار می‌گیرند لازم است مقاومت الکتریکی آن‌ها بیشتر از 100 کیلو اهم باشد و یا کمتر مساوی 1000 مگا اهم باشد. اصولا کفش‌های ایمنی عایق الکتریکی لازم است بر اساس استانداردها در کلاس‌های الکتریکی 0 یا 00 دسته بندی و جایگذاری بشوند.

بر اساس استانداردهای ملی بایستی میزان عایق بودن کفش در برابر گرمای زیر آن‌ها در سطح فوقانی میزان بیشترین دما تقریبا 22 درجه سلسیوس باشد. بنابراین با توجه به آن‌ چه که گفته شد نباید این کفش‌ها در این دماها دچار تغییر شکل و یا شکستگی شوند و حتی کارایی آن‌ها بیشتر می‌شود. کفش‌های ایمنی عایق برق بر اساس دو استاندارد ASTM F2413-11 و ASTM F2412-11 طراحی و تولید می‌شوند. زمانی که کفش‌های ایمنی تولید می‌شوند.

لازم است تمام استانداردها به خوبی رعایت شوند و اصول کاری به خوبی رعایت شود. زمانی که کفش‌های استاندارد خریداری شود ایمنی پا دوچندان می‌شود و در هنگام رخ داد حادثه، سلامت پا تضمین می‌شود. استانداردی که باید برای این کفش‌ها استفاده شود این است که در هنگام جرقه نباید ذوب شوند؛ و یا در هنگام بالا رفتن از دکل‌های برقی نباید پاره شوند. ضخامت آن‌ها بایستی به گونه‌ای باشد که در فصل‌های گرم موجب آزار پا نشوند.

انواع کفش عایق برق

🔶کفش‌های ایمنی عایق برق به سه دسته کلی تقسیم می‌شوند که در ادامه آن‌ها را بررسی خواهیم کرد:

✅کفش ایمنی غیر قابل هدایت: این نوع کفش‌‌ها معمولا غیر رسمی هستند و در رتبه EH دسته بندی می‌شوند. این نوع کفش‌ها اصولا از زره کامپوزیتی و یا فولادی برخوردار هستند. بسیاری از افراد فکر می‌کنند که این نوع کفش‌ها برای محیط‌های برقی گزینه نامناسبی هستند، اما فلزات در هنگام تماس با فلزات دیگر هدایت خواهند شد، و حتی به علت وجود مواد غیر رسانا این فلزها محفوظ هستند. بنابراین در مکان‌هایی که در مدارهای زنده وجود دارد، بر کسی پوشیده نیست.

✅کفش ایمنی ضد استاتیک: این نوع کفش‌ها گزینه مناسبی برای محیط‌های حساس به الکتریسیته ساکن هستند یعنی مخصوص این محیط‌ها طراحی شده‌اند. این کفش‌ها کمک می‌کنند که انباشته الکتریسیته ساکن در بدن کاملا از بین برود و در عین حال در مدارهای زنده، سطح مقاومت قابل قبولی را در برابر خطرات الکتریکی به وجود می‌آورند. اصولا این کفش‌های ایمنی را با برچسب SD و یا ESD تعیین و مشخص می‌شوند.

✅کفش‌های ایمنی هدایت کننده: این کفش‌ها با موادی شبیه به سیمان تولید می‌شوند که از هیچ مقاومت الکتریکی برخوردار نخواهند بود. این کفش‌ها کمک می‌کنند که در محیط‌های که الکتریسیته ساکن وجود داشته باشد، بدن کاملا ایمن باشد.

اساسا می‌توانید انواع کفش‌های ایمنی عایق برق را به صورت اینترنتی با قیمت بسیار مناسب و کیفیتی برتر خریداری کنید و در عین حال با خرید آن‌ها سلامت خود و یا کارکنان را فراهم کنید.

کفش‌هایی که به هنگام کار استفاده می‌کنید حتما باید مطابق استاندارد باشد و از خرید کفش‌های غیر استاندارد خودداری کنید.

طبقه بندی کفش های ایمنی عایق برق

برای کفش های ایمنی عایق برق سه طبقه بندی عمومی وجود دارند که هر سه اهداف کاملا متمایزی دارند.

کفش ایمنی غیر قابل هدایت

در دسته کفش های غیر رسمی و اغلب با رتبه “EH” طبقه بندی می شوند. این استاندارد ایمنی طراحی شده است تا یک منبع ثانویه حفاظت را در صورت مواجه شدن با مدارهای الکتریکی زنده برای کاهش پتانسیل شوک الکتریکی فراهم کند.  کفش کار مهندسی استاندارد EH می توانند از زره فولادی یا کامپوزیتی استفاده کنند. تصور غلط رایج این است که فلز در یک کفش ایمنی محیط های برقی نامناسب است، واقعیت این است که فلز در هنگام تماس با فلز دیگر هدایت می شود.

به دلیل وجود مواد غیر رسانا (اغلب چرم، لاستیک، عایق و غیره) فلز در این کفش ها محفوظ می باشد و به همین علت می توان در محیط هایی که در آن مدارهای زنده وجود داشته باشند، پوشیده شوند. همچنین مهم است که یک کفش ایمنی را با یک کفپوش لاستیکی انتخاب کنید که در طول یک حادثه از تکمیل مدار جلوگیری کند.. پرده های لاستیکی نیز دارای پوششی مقاوم در برابر لغزش، آب و سایش هستند و به حفاظت از کارگر  در مقابل سقوط اجسام در محل کار کمک می کند.

کفش ایمنی ضد استاتیک

کفش ایمنی خارجی با این طبقه بندی برای کارگران در محیط های حساس به الکتریسیته ساکن طراحی شده اند. کفش ضد استاتیک کمک می کند تا انباشت الکتریسیته ساکن از بدن را از بین ببرد و در عین حال سطح مقاومت معقولی از خطرات الکتریکی را از مدارهای زنده فراهم می کند. این چکمه ها یا کفشها معمولا با برچسب های ESD یا SD مشخص می شوند.

کفش ایمنی هدایت کننده

به حفاظت از پوشاننده در محیطی که انباشت الکتریسیته ساکن در بدن می تواند خطرساز باشد، کمک می کند. این کارگران اغلب مواد انفجاری یا فرار را اداره می کنند. کفش ایمنی هدایت شده با مواد شبیه به سیمان ساخته شده است که هیچ مقاومت الکتریکی ندارند. هنگامی که اقدام به خرید کفش ایمنی می کنید، ممکن است با اصطلاح “استاتیک-کاذب” برخورد کنید. استاتیک-کاذب فقط این کار را انجام می دهد که میزان برق ایستایی را که در اثر راه رفتن، حرکت و غیره انباشته شده است کاهش می دهد. چکمه های الکتریکی استاتیک تشکیل مدار جریان را از بدن به زمین جدا می کند و برای کاهش احتمال اشتعال ناشی از جرقه الکتریکی استاتیک کاربرد دارد. به یاد داشته باشید که این چکمه ها هیچگونه حفاظتی از تجهیزات الکتریکی ارائه نمی دهد.

 علائم اختصار در کفش ایمنی :

1- در ساخت زیر کفش ایمنی از پلیمری به نام پلی اورتان استفاده می شود که به طور مخفف به آن RU می گویند

2- علامت اختصاری RR نشان دهنده ی مقاومت کفش ایمنی در مقابل سوراخ شدن است

3- کفش ایمنی که در برابر جریان الکتریسته دارای مقاومت باشد به صورت اختصار به آن CP می گویند .

4- به کفش ایمنی که در مقابل جریان الکتریسته رسانا باشد به صورت اختصار آن ED می گویند .

جهت کسب اطلاعات کامل در رابطه با علائم اختصاری در کفش های ایمنی مقاله علایم تخصصی کفش های ایمنی را مطالعه کنید

بهترین کفش ایمنی برقکاری چیست؟

بهترین کفش ایمنی برقکاری کفشی است که علاوه بر جلوگیری از ایجاد خطر برق گرفتگی از ایجاد خطرات دیگر مانند لیز خوردن از پایه برق نیز جلوگیری کند و برای جلوگیری از به وجود آمدن این مشکل کفش برقکاری باید دارای زیره ی مناسبی باشد و به علت اینکه برقکاران ساعات طولانی از روز را مشغول کار کردن و به پا داشتن کفش های ایمنی هستند این کفش ها باید به اندازه ی کافی نرم و راحت باشند.

برقکاران علاوه بر اینکه با کابل های برق فشار قوی در ارتباط هستند با وسایل و ابزار سنگین مربوط به برقکاری و پایه های برق نیز در ارتباط هستند و بنابراین کفش های آن ها علاوه بر نارسانا بودن باید دارای خاصیت ضربه گیری نیز باشد و در هنگام اصابت وسایل سنگین بر روی پا میزان آسیب و خسارت را به حداقل برسانند.

یکی دیگر از خصوصیاتی که کفش های عایق برقکاری باید دارا باشند نسوز بودن است به طوری که قسمت بیرونی این کفش ها باید کاملا نسوز باشد تا در صورت آتش گرفتن کابل برق، علاوه بر رفع خطر برق گرفتگی میزان آسیب های دیگر را نیز مانند سوختگی پاها به حداقل برسانند.یکی دیگر از ویژگی هایی که علاوه بر کفش های عایق برقکاری تمام کفش های عایق و محاظت کننده باید دارا باشند داشتن قابلیت شست و شو است زیرا کفش هایی که در ارتباط با شغل و کار هستند به دلیل استفاده ی مدام به سرعت آلوده می شوند و نیاز به شست و شو دارند.

 

منبع:  timberland