به گزارش خبرگزاری آوای البرز هادی اعلمی فریمان کارشناس آمریکای شمالی و لاتین در پاسخ به این سوال که ترامپ دوباره آمد و ما چه راهبردی را باید در این بلبشوی خاورمیانه اتخاذ کنیم؟ گفت:
«جمهوری اسلامی ایران در و هله اول باید بپذیرد که وارد یک دستور کار جدید شود. به این معنا که بپذیریم که بسیاری از ساختارها و نظم قدیمی جهان فرو ریخته و ساختارهای جدیدی در حال ظهور است. یکی از مشخصه ها این است که ساختار جدید بر خلاف انکه تا کنون در مقابل آن مقاومت می کردیم یعنی همان نظم و ترتیبات امریکایی-غربی در حال حاضر دیگر مطرح نیست چون ساختار جهان تغییر کرده است.»
این کارشناس در ادامه تحلیل خود با تاکید بر تغییر نظم جهان عنوان کرد: «ساختار جدید اینگونه نیست. ساختاری است که بازیگرانی جدید متنوع و متکثری را در درون خودش دارد. تا کنون تصور می کردیم درمقابل ساختار نظم تحمیل شده امریکایی مقاومت می کنیم! باید بپذیریم که این ساختار نظم جدید بازیگران جدید دارد. مثل ترکیه چین عربستان یا بلوک های منطقه ای جدید و ساختارهایی که قادر و توانمند برای قدرت نمایی بیشتری خواهند بود مانند بریکس شانگهای و یا ساختارهایی که ممکن است در آینده تضعیف شوند مثل ناتو یا ایالات متحده به یکی از بازیگران موثر و البته متفاوقت با ابرقدرت تبدیل شود که ساختار و هویت این ها در آینده متولد خواهد شد.»
فریمان با تاکید با بیان اینکه باید رقابتی را پایه گذاری کنیم که مبنای مذکرات باشد گفت: «الان باید تصمیم بگیریم که با این نظم جدیدی که در حال تحول است همراه بشویم. بر این اساس باید دو مشخصه ساختاری داشته باشیم؛ نقطه مرکزی را به گرایش صلح قرار دهیم در کنار ان با رقابت مسالمت آمیز و غیرمسلحانه بایستی به واقع از درون رقابت های اقتصادی و بلوک های اقتصادی منطقه ای بتوانیم قدرت و تاثیر خودمان را به نمایش بگذاریم و یک رقابتی را پایه گذاری کنیم که مبنای مذکرات باشد نه تهدید محوری و نه تهدید انگاری یا ایجاد دشمنان متنوع و گسترده!
بنابراین اگر ما در دستور کارمان مساله محوری صلح را بپذیریم در مسائل داخلی و سیاست خارجی تغییرات شگرفی ایجاد خواهیم کرد که ما را به مسائلی جدید رهنمون خواهد کرد. ما در بحران ها اگر یک تصمیم گیری معقولانه و منطقی داشته باشیم؛ به عنوان مثال اگر کشوری یا رئیس جمهور سقوط کرد باید در لحظه تصمیم بگیریم و ارزیابی منافع کنیم و ساختار جدید را به صورت دو فاکتو به رسمیت بشناسیم و در ان ساختار با ان کشور همکاری کنیم. در بحث سوریه این کشور از یک سیستم مورد حمایت و طرفدار چین و روسیه تبدیل شده به یک سیستم طرفدار ایالات متحده و یا سیستمی که حداقل فعلا با اسرائیل خصومتی ندارد و روابط عمیقی با کشورهای عربی را شروع کرده است. ترکیه نیز بازیگر اصلی این کشور است.
به نظرم به جای اینکه درمقابل تغییرات ساختاری حکومت در سوریه حساسیت نشان دهیم بایستی برای حفظ منافع خودمان همکاری هایی را شروع کنیم ما در چند مساله متفاوت در انجا منافع داریم از جمله منافع اقتصادی و قراردادهای پیشین میان دوکشور است که باید حفظ شود سرمایه گذاری هایی که مشترک است. سرمایه گذاری نفتی ما که کماکان می تواند ادامه داشته باشد. سوری ها هم به آن نیاز دارند. الان عربستان به شکل گسترده ای برای بازسازی سوریه وارد شده است. همچنین امارات قطرو ترکیه در حال سرمایه گذاری گسترده اقتصادی هستند. ما بایستی رابطه دیپلماتیک عادی با این کشور برقرار کنیم که منافعمان حفظ شود و حساسیتی در تغییر رژیم ها حالا نه در سوریه در جای دیگر هم نداشته باشیم.»
فریمان در واکنش به تغییر دکترین هسته ای و لاینحل ماندن پرونده هسته ای و برجام افزود: « پس از چندین سال مذاکره و تحریم درباره پرونده هسته ای که لاینحل مانده باید آن را حل و فصل کنیم پرونده ای که هزینه های زیادی را برای کشور ایجاد کرده و خواهد کرد. برخی در داخل کشور صحبت از دکترین هسته ای می کنند آیا به عواقب آن فکر کرده اند؟ ساخت بمب هسته ای با حساسیت شدید غربی ها مواجه خوهد شد که کشور را به جنگ و درگیری بی سابقه پیش می برد.
ما کشوری هستیم که با ارزش ها و فضیلت های انسانی انقلاب را شکل دادیم و سرمایه ما هم همان فضیلت مردم است سرمایه ما مردم و فضیلت انسانی بوده و هست. بمب هسته ای جز نابودی مردم خومان چیز دیگری ندارد ما باید با بازسازی درونی در داخل کشورمان به مردم بازگردیم که این تنها سرمایه و دارایی کشور است و مسائل داخلی را هرچه زودتر حل و فصل کنیم.درگیری نظامی هیچ دستاوردی برای کشور و مردم نخواهد داشت جز فقر نابودی و فلاکت.»
هادی اعلمی فریمان کارشناس ارشد آمریکا در نهایت با تاکید بر اینکه به طور قطع حشدالشعبی در عراق منحل می شود بیان کرد: «از سوی دیگر در مساله عراق آمریکا بسیار مصمم است که گروه حشدالشعبی و شبه نظامیانی که با جمهوری اسلامی سمپاتی دارند را در داخل ارتش ملی عراق ادغام کنند. این ادغام اتفاق خواهد افتاد. این هم چون جزء همان نظم جدید جهان است. اگر الان شرایط را بپذیریم و کمک کنیم به حل این مسائل برای ما منافع ملی ما موثمرالثمر است. ولی اگر مقاومت کنیم نفعی نخواهیم برد چون این کاری انجام شده است و دیر یا زود انجام می شود.
در مساله یمن قبل ازاینکه حوثی ها به عنوان یک گروه شیعه صدمات شدیدی ببیند و منابع مادی آنها نابود شود باید سریعا فرایند صلح را تقویت کنیم و مشارکت بیشتری داشته باشیم و از آسیب بیشتر به یمن جلوگیری کنیم. برای حل و فصل مسائل منطقه ای به نظرم اتخاذ رویکرد صلح تنها راه خوب مطلوب و بهینه خواهد بود. موجب می شود که جمهوری اسلامی ایران به یک بازیگر عزتمند و شرافتمند در منطقه تبدیل شود.
حفظ این بازیگری موجب اورده های بسیاری برای مردم و کشور خواهد شد منافع ملی ما را در دراز مدت تحکیم خواهد کرد. مضاف بر اینکه مذاکرات جامعی را با امریکایی ها داشته باشیم. امیدوارم مسائل مختلف و اختلافات گسترده ای که از سال ۵۷ به وجود آمده و تا امروز ادامه داشته بتوانیم حل و فصل کنیم. این مذاکرات لزوما به این معن نیست که یک شبه ره صد ساله رود ممکن است مجبور شویم که یکسال مذاکرات فشرده و گسترده ای با انها داشته باشیم که در واقع به حل و فصل تاریخی دوکشور منجر شود که قویا پیشنهادم این است ایران این مذاکره را انجام دهد.»
مشروح این گفتگو را اینجا بخوانید
315 315