«شب چهارباغ» برگزار شد – خبرگزاری آنلاین | اخبار ایران و جهان

به گزارش خبرنگار آنلاین چهارباغ عباسی این محور تاریخی اصفهان روزی نه تنها قلب تپنده شهری پر از زندگی و تحرک که تجسمی از شکوه فرهنگی و اجتماعی ایران بود. اما امشب پنجشنبه در شب چهارباغ که در بیست و هفتم دی ماه ۱۴۰۲ برگزار شد نگاه ها به گذشته و حال این خیابان همه را درگیر پرسشی مشترک کرد: آیا می توانیم از یاد ببریم که چهارباغ روزگاری به نوعی «آئین» برای مردم بود؟ و امروز چه بر سر آن آمده است؟

شب چهارباغ برگزار شد

در آئین امشب که به همت علی دهباشی و به عنوان بخشی از شب های بخارا (هشتصد و پنجمین شب) برگزار شد مجموعه ای از سخنرانی ها و یادآوری ها از جنبه های مختلف تاریخی فرهنگی و اجتماعی این خیابان توجه حضار را جلب کرد.

شب چهارباغ برگزار شد

چهارباغ نماد خاطراتی که به فراموشی می روند

مرتضی بخردی معمار برجسته اصفهانی در سخنانی پرشور و صمیمی از تحولات چهارباغ سخن گفت و اظهار کرد: امروز چهارباغ را خراب کرده اند دیگر خاطره گذشته ها را زنده نمی کند و دلم می گیرد.

وی ادامه داد: چهارباغ در دوره های مختلف زندگی اش برای او اهمیت ویژه ای داشته است. بخردی به خاطراتش از دوران جوانی اشاره کرد و گفت که قهوه خانه ها نقش بزرگی در شکل دهی به اجتماع و فرهنگ اصفهانی ها داشته اند. قهوه خانه ها مرکز تجمع مردم بود جایی برای شاهنامه خوانی و نشست های خانوادگی. حتی گاهی در آن ها شاهد کارگری بودیم که ۳۰ استکان قهوه روی دست می گذاشت.

این معمار اصفهانی در ادامه با اشاره به تغییرات اخیر در چهارباغ ابراز تأسف کرد و پرسید: چرا ما یک اثر را که می خواهیم بسازیم از بین می بریم؟

چهارباغ قصه ای که هر کس می تواند بنویسد

مهرداد خورسندی نویسنده کتاب «قصه مردمان چهارباغ» در نوبت خود از زاویه ای متفاوت به چهارباغ نگاه کرد. وی با اشاره به اهمیت تاریخچه آب در این منطقه اظهار کرد: اولین سازمان آب ایران در اصفهان تأسیس شد و اولین انشعاب آب نیز در همین چهارباغ احداث گردید.

خورسندی توضیح داد که او با الهام از روایت هایی که از گذشته شنیده تصمیم به نوشتن کتابش گرفت و گفت: هر کسی می تواند قصه چهارباغ خودش را بنویسد.

شب چهارباغ برگزار شد

چهارباغ آئینی در لباس پوشیدن و رفت و آمد

علی خدایی نویسنده کتاب «آدم های چهارباغ» دیگر سخنران این شب بود. او با نگاهی دقیق و جزئی به تاریخچه سفرنامه نویسان از جمله دیولافوا و جمالزاده از تغییرات چهارباغ در گذر زمان گفت.

وی افزود: چهارباغ در دوره من جایی پر از انسان های شگفت انگیز و دستاوردهای جالب بود. رفتن به چهارباغ خود یک آئین بود که حتی در نحوه لباس پوشیدن نیز تأثیر می گذاشت.

خدایی همچنین افزود: یکی از ویژگی های خاص این خیابان رونق سینما آموزش منشی گری و حتی تنوع شیرینی ها بود. چهارباغ جایی بود که می توانستی هر چیزی را پیدا کنی؛ از سینما گرفته تا پخت انواع شیرینی.

خرده روایت ها از چهارباغ

در این شب فیلم مستند «خرده روایت هایی از چهارباغ» نیز اکران شد و خاطرات و داستان های کمتر شنیده شده از این خیابان تاریخی به تصویر کشیده شد. مستند نشان داد که چگونه چهارباغ نه تنها به عنوان یک خیابان بلکه به عنوان یک نماد فرهنگی و اجتماعی در زندگی مردم اصفهان نقش ایفا کرده است.

چرا باید چهارباغ را از نو بنویسیم؟

در این شب همه سخنرانان متفق القول بودند که چهارباغ اصفهان تنها یک خیابان نیست. این مکان نمادی است از تاریخ و فرهنگ این شهر که هر کدام از ما می توانیم بخشی از آن را در داستان ها و روایت های خود ثبت کنیم. از قهوه خانه ها تا گالری ها از سینماها تا شیرینی فروشی ها چهارباغ همیشه جایگاه ویژه ای در دل مردم اصفهان داشته است.

با تمام تغییراتی که در این خیابان رخ داده امروز همچنان این پرسش مهم باقی مانده است: آیا ما از آن چیزی که از چهارباغ داشتیم محافظت کرده ایم؟ یا آن را تنها به نام توسعه و مدرنیته از دست داده ایم؟

شب چهارباغ در اصفهان از نگاهی به گذشته تا یادآوری خاطراتی که در دل این خیابان نهفته اند فرصتی بود برای تأمل در مورد ارزش های فرهنگی و اجتماعی که باید همواره زنده نگه داشته شوند. چهارباغ آن طور که امروز می بینیم ممکن است در ظاهر تغییر کرده باشد اما در دل تاریخ و خاطره مردم اصفهان همچنان همان چهارباغ قدیم باقی خواهد ماند.