سینرژی ناجی سرمایه، صنایع و انرژی است

سینرژی فارابی نخستین صندوق انرژی ایران است که با سرمایه گذاری تخصصی در حامل های انرژی امکان کسب سود از نوسانات قیمت نفت گاز برق و نرخ ارز را فراهم کرده است. پذیره نویسی این صندوق در روزهای پایانی مهرماه انجام و معاملات ثانویه آن از آذرماه آغاز شد. بازدهی این صندوق در یک ماه اخیر به بیش از ۴۰درصد رسید. سینرژی از نوع صندوق های قابل معامله است که در گواهی های سپرده بورس انرژی مانند نفت خام میعانات گازی و صرفه جویی گاز و برق سرمایه گذاری می کند. گروه مالی فارابی در آیین معرفی نخستین صندوق انرژی ایران با فعالان بازار مالی و رسانه ها به گفت وگو درباره ویژگی های سرمایه گذاری در صنایع نفت برق و گاز پرداخت. این آیین روز دوشنبه ۱۷ دی در هتل اسپیناس پالاس تهران برگزار شد.
 

سینرژی ناجی سرمایه، صنایع و انرژی است

چشم انداز فارابی پیش رفتن به سوی جهان ترازی است

در آغاز مراسم معرفی مزیت های سرمایه گذاری در نخستین صندوق انرژی ایران رحمان بابازاده موسس و رئیس هیات مدیره گروه مالی فارابی در سخنانی درباره فعالیت فارابی در بازار سرمایه ایران گفت: ما نزدیک به دو دهه پیش با نام فارابی وارد بازار سرمایه ایران شدیم و عهد روز نخست را امروز هم مرور می کنیم؛ بهتر شدن مستمر خلاقیت نوآوری فعالیت بر بستر تکنولوژی و حرکت به سوی جهان ترازی. ابتدا یک کارگزاری بودیم و اکنون یک گروه مالی با ۱۲ شرکت در حوزه های مدیریت دارایی سرمایه گذاری پرداخت تکنولوژی صرافی بیمه مشاوره سرمایه گذاری خبر و رسانه آموزش دیجیتال انرژی‎های نوین و پاک و… فعالیت می کنیم.

وی درباره چشم انداز گروه مالی فارابی بیان کرد: در حالی که به بیش از ۵ میلیون مشتری در حوزه های مختلف خدمات دادیم مسیر توسعه کماکان برای ما باز است و از انگیزه های ما برای یک شرکت برتر و الگو کاسته نشده است. مشتریان ما را انتخاب کردند چون شایسته انتخاب بودیم و امروز یکی از آن روزهایی است که گرد هم آمدیم تا بار دیگر یکی از محصولات نوآورانه شرکت سبدگردان فارابی را بیشتر به بازار معرفی کنیم.

بابازاده با اشاره به مشکلات تامین انرژی کشور و ضرورت سرمایه گذاری اظهار کرد: همه می دانیم که کشور ما درگیر مشکلات ناشی از کمبود انرژی هایی مانند برق و گاز است. مدیران ارشد و همکارانم در فارابی با آگاهی از این معضل و در راستای همیاری جهت کم کردن باری کوچک از روی دوش کشورمان باز به استقبال یک صندوق نوآورانه رفتند. تولد این پدیده جدید در بستر بورس انرژی نوید دهنده اتفاقات خوبی در آینده بازار انرژی کشور است.

سینرژی ناجی سرمایه صنایع و انرژی است

افزایش دوبرابری سقف پذیره نویسی سینرژی در روز نخست

در ادامه این مراسم علی نقوی مدیرعامل بورس انرژی ایران در سخنان خود با اشاره به دشواری های بازار انرژی گفت: همه ما که در بازارهای مالی فعالیت می کنیم می دانیم که هر کار جدیدی سختی و ریسک های زیادی دارد. گروه مالی فارابی نیز این ریسک را پذیرفت که نخستین صندوق را در بورس انرژی تاسیس کند. ما در بورس انرژی ایران بیشتر برای فعالیت در حوزه نفت گاز برق و پتروشیمی شناخته شده بودیم تا فعالیت در بازار مالی؛ زیرا عمده مبادلات انرژی روی حوزه فراورده های نفتی و برق متمرکز بود.

نقوی به ضرورت سرمایه گذاری در حوزه انرژی پرداخت و بیان کرد: با توجه به اینکه انرژی پیشران اقتصاد کشور ماست و همه صنایع ما به عنوان مصرف کننده یا تولیدکننده انرژی با آن سروکار دارند و اساسا اقتصاد ایران بر پایه نفت و گاز شکل گرفته اهمیت حضور مردم در این حوزه بسیار مهم بود. ما از چند سال پیش در بورس کوشیدیم ابزارهای مبتنی بر داده های انرژی را طراحی کنیم. یکی از گام هایی که مورد توجه رسانه ها مردم و حاکمیت قرار گرفت گواهی های صرفه جویی در دوران کمبود انرژی است.

وی همچنین افزود: در تیرماه امسال معاملات گواهی صرفه جویی گاز را بعد از یک دوره ۴ساله شروع کردیم و به خوبی از آن استقبال شد. در حال حاضر معادل بیش از ۲۶۰ میلیون متر مکعب گاز گواهی صرفه جویی پذیرش کردیم که حجم معاملات خوبی را به خود اختصاص داد. تا امروز گواهی حدود ۱۰۰میلیون متر مکعب گاز در بورس انرژی نیز معامله شد که بسیار دور از انتظار فعالان بود.

مدیرعامل بورس انرژی با تاکید بر اهمیت گواهی های صرفه جویی اظهار کرد: یکی از موضوعاتی که روی آن کار می کنیم گواهی صرفه جویی برای سایر حامل های انرژی است. گواهی صرفه جویی به برق و گاز محدود نمی شود و می تواند سایر فرآورده ها را شامل شود. ما برای انتشار گواهی صرفه جویی برق بنزین و گازوئیل با دولت مذاکره کردیم و درحال طراحی مجموعه ای از گواهی های حوزه انرژی هستیم.

نقش صندوق مبتنی بر کالا بسیار مهم است زیرا به دلیل قیمت های جهانی حامل های انرژی مردم باید ریسک خرید حامل های انرژی را بپذیرند. پس در طراحی ابزارها علاوه بر قیمت حامل های انرژی قیمت ارز هم موثر است. مردم می توانند با سرمایه گذاری در این حوزه خود را نسبت به نوسانات حامل های انرژی و ارز بیمه کنند. پس در اینجا نقش یک صندوق کالایی بسیار مهم است. زیرا آن ها با دانش اطلاعات و تحلیل های خود می توانند ریسک سرمایه گذاری را کاهش دهند. توصیه ما هم همیشه این است که مردم به صورت غیرمستقیم سرمایه گذاری کنند.

نقوی در ادامه سخنان خود درباره پذیره نویسی سینرژی در بورس انرژی گفت: در زمان پذیره نویسی استقبال خوب خریداران سبب شد که سازمان بورس در روز پذیره نویسی با افزایش سقف این صندوق از ۱۰۰میلیارد به ۲۰۰میلیارد تومان موافقت کند. پس از آغاز معاملات ثانویه صندوق افزایش ثبت تا ۵۰۰ میلیارد تومان هم انجام شد و اکنون افزایش سقف آن به یک هزار میلیارد تومان هم می رسد. از آغاز معاملات ثانویه صندوق سینرژی در بورس انرژی تا امروز بالغ بر یک میلیارد و ۲۲۳ میلیون از واحدهای این صندوق مورد معامله قرار گرفته و تقریبا سه بار کل واحدهای صندوق مورد معامله قرار گرفته که نقد شوندگی بسیار بالای صندوق را نشان می دهد. گردش معاملات این صندوق از روز تاسیس تا امروز بالغ بر یک هزار و ۶۷۰ میلیارد تومان است و بیش از ۱۴ هزار و ۶۰۰ نفر اشخاص حقیقی دارنده واحدهای این صندوق هستند. همچنین بالغ بر ۵۲ شخص حقوقی هم در این صندوق سرمایه گذاری کردند.

گواهی صرفه جویی انرژی مانع تعطیلی کارخانه ها می شود

در ادامه نشست محمدرضا بیک زاده مدیر سرمایه گذاری شرکت سبدگردان فارابی به بیان ضرورت تاسیس صندوق پرداخت. او گفت: صندوق سینرژی اولین صندوق کالایی انرژی در ایران است. اخیرا به همت بورس انرژی گواهی سپرده نفت خام سنگین ایران میعانات گازی گواهی صرفه جویی برق و گاز در بورس انرژی پذیرش شد. اما نکته اینجاست که تنها اشخاص حقوقی می توانستند گواهی های سپرده را بخرند و اشخاص حقیقی صرفا از طریق کدهای PRX امکان خرید داشتند. به همین دلیل سرمایه گذاری در این ابزارها سخت بود و بازار شکل نگرفت. صندوق سینرژی به عنوان یک واسط و راه حل ایجاد شد تا سرمایه گذاران دسترسی راحت تری به گواهی سپرده های نفت گاز میعانات گازی و برق داشته باشند.

بیک زاده درباره گواهی های سپرده بیان کرد: اولین گواهی سپرده ما گواهی سپرده نفت خام سنگین ایران است که خرید آن به صورت B۲B است و تابلوی معاملاتی چندان فعالی ندارد. ما به عنوان مدیر صندوق با فروشندگان مذاکره می کنیم. بزرگترین دارنده گواهی ها شرکت ملی نفت است که ما آن را خریداری می کنیم. دومین گواهی سپرده برای میعانات گازی است که پذیرش شده و قابل معامله است و صندوق انرژی در آن ها سرمایه گذاری کرده است. ولی نکته مهم درباره این گواهی ها که خریداران باید بدانند این است که تنها ابزار دلاری بازار سرمایه براساس نرخ دلار توافقی است که نرخ آن پایین تر دلار بازاراست.

وی همچنین درباره اهمیت گواهی های صرفه جویی برای صنایع اظهار کرد: با توجه به ناترازی های کشور به برخی کالاها نیاز زیادی داریم که یکی از آن ها گواهی صرفه جویی گاز است. در زمستان بسیاری از کارخانه ها به دلیل کمبود گاز تعطیل هستند. گواهی صرفه جویی گاز ایجاد شده تا کارخانه ها با خرید آن بتوانند مانع تعطیلی خطوط تولید شوند و از مزیت قیمت گواهی ها هم استفاده کنند. گواهی صرفه جویی برق نیز برای غلبه بر بحران ناترازی برق است. تاکنون برق به عنوان کالا شناخته نشده بود؛ زیرا دست بازار کوتاه و قیمت گذاری دستوری بود. سرمایه گذاری هم شکل نمی گرفت. در حال حاضر اصلی ترین خریدار این گواهی ها صندوق سینرژی است. سینرژی یک واسطه است که هم سرمایه گذاران خرد را به این بازار جذب کند و هم بازارگردانی کند.

مدیر صندوق سینرژی همچنین به بازدهی این صندوق نیز اشاره کرد و گفت: سینرژی تازه متولد شده ولی توانسته است با صندوق های بزرگ و پربازده بازار سرمایه برابری کند و بهترین بازدهی یک ماهه را کسب کند. یکی از دلایل آن رشد دلار توافقی و قیمت مناسب خریداری گواهی ها است.

سینرژی بازارساز بورس انرژی

وحید حسن پور مدیرعامل شرکت سبدگردان فارابی نیز در سخنان خود در بخش گفت وگو با فعالان بازار مالی به نقش بازارسازی سینرژی اشاره کرد و گفت: صندوق انرژی در مقایسه با بازار سهام روند رو به رشدی دارد و بازارساز انرژی است. بسیاری از عرضه کنندگان هنوز با بورس انرژی آشنا نیستند ولی با این قدم گروه مالی فارابی بازیگران این حوزه به تدریج افزایش می یابند.

بخش پایانی این نشست به شبکه سازی و مذاکره مدیران گروه مالی فارابی بورس انرژی فعالان بازار سرمایه و نمایندگان شرکت ها و رسانه ها اختصاص یافت.