تحول در بررسی صحنه جرم با استفاده از فناوری های ژنتیکی و هوشمند – خبرگزاری آنلاین | اخبار ایران و جهان

تحول در بررسی صحنه جرم با استفاده از فناوری‌های ژنتیکی و هوشمند - خبرگزاری مهر | اخبار ایران و جهان

به گزارش خبرنگار انتظامی آنلاین سردار محمد قنبری رئیس پلیس آگاهی فراجا در گفت وگوی تلویزیونی گفت: پلیس آگاهی وظیفه کشف جرم را بر عهده دارد و ما امیدواریم که هیچ جرمی به وقوع نپیوندد. با این حال جامعه ای عاری از جرم وجود ندارد و در طول تاریخ نیز همیشه جرم رخ داده است و در آینده نیز ادامه خواهد داشت. بنابراین اگر جرمی اتفاق بیفتد مأموریت ما در پلیس آگاهی کشف آن است و این وظیفه را یک افتخار می دانیم.

رئیس پلیس آگاهی فراجا افزود: این اقدام باعث بازگشت امنیت به جامعه و افزایش احساس امنیت برای مردم و در عین حال افزایش احساس ناامنی برای مجرمین خواهد شد.

سردار قنبری با اشاره به فرآیندهای پلیس آگاهی گفت: پس از وقوع جرم و ارجاع پرونده به پلیس آگاهی عملیات پی جویی آغاز می شود. این عملیات دارای فرایندی خاص و منحصر به فرد است که با شروع تحقیقات از صحنه جرم آغاز می شود.

سردار قنبری تصریح کرد: در این مرحله شواهد و مدارک لازم برای شناسایی مجرم جمع آوری می شود.

وی افزود: کارآگاهان ما بر اساس نظریه علمی ضمن حفظ صحنه جرم دلایل و مدارک فنی و اطلاعاتی را به دست می آورند و در نهایت مجرم را شناسایی می کنند.

سردار قنبری همچنین افزود: ما اعتقاد داریم که بین مجرم و صحنه جرم تبادل شواهد و اطلاعاتی صورت می گیرد که از آن ها به عنوان ادله مادی و فنی استفاده می شود. کارآگاهان با حضور در صحنه جرم این شواهد را جمع آوری کرده و تحقیقات خود را بر این اساس انجام می دهند تا مجرم را شناسایی و دستگیر کنند.

رئیس پلیس آگاهی فراجا گفت: بحث بررسی صحنه جرم در طول تاریخ یک سیر تکاملی را طی کرده است و با گذشت زمان و پیشرفت فناوری به ویژه امکانات هوشمندی که برای کشف دلایل صحنه جرم فراهم شده تغییرات چشمگیری داشته است. ما نیز در این زمینه اقدامات گسترده ای انجام داده ایم و برنامه های ویژه ای در دست اقدام داریم. یکی از این اقدامات همکاری ما با شرکت های دانش بنیان است که هدف آن حرکت به سمت بررسی دیجیتالی صحنه های جرم است. به این معنا که با استفاده از فناوری هوشمند آثار و علائم موجود در صحنه جرم را به صورت دیجیتالی بررسی می کنیم.

وی افزود: ما این پروژه را به صورت نمونه در استان تهران آغاز کرده ایم. همکاران ما که در صحنه جرم حضور پیدا می کنند با استفاده از دوربین های مخصوص آثار موجود را ثبت می کنند. سپس این اطلاعات به صورت هوشمند به مرکز داده منتقل شده و مورد پردازش و تحلیل قرار می گیرد. اطلاعات لازم بلافاصله در اختیار تیم های تحقیقاتی قرار می گیرد. یکی از مزایای این سیستم به اشتراک گذاری اطلاعات صحنه های جرم با کارآگاهان سراسر کشور است. اگر صحنه مشابهی در کشور وجود داشته باشد می توانیم به سرعت آن ها را با یکدیگر تطابق داده و به مجرم دسترسی پیدا کنیم. همچنین اگر مجرم اقدام مشابهی در جای دیگری انجام داده باشد این اطلاعات در اختیار ما قرار می گیرد.

رئیس پلیس اگاهی بیان کرد: اقدام عملی دیگری که در یکی از استان ها به صورت آزمایشی آغاز کرده ایم و قصد تعمیم آن به کل کشور را داریم استفاده تجهیزاتی برای تجزیه و تحلیل آثار جرم است. اگر قبلاً نمونه های جرم را از صحنه جمع آوری کرده و به آزمایشگاه می بردیم اکنون با استفاده از تجهیزات جدید می توانیم در همان صحنه جرم نوع نمونه ها را تجزیه و تحلیل کنیم. این تجهیزات به ما کمک می کنند تا بفهمیم که نمونه ها چه نوعی هستند؛ از جمله الیاف مواد فیزیکی یا شیمیایی که می توانیم از آن ها برای تحقیقات بیشتر استفاده کنیم.

سردار قنبری گفت: ما به طور علمی به این دسترسی پیدا کرده ایم و ان شاءالله در حال توسعه این سیستم هستیم تا بتوانیم فاصله بین وقوع جرم و کشف آن را کاهش دهیم. این امر بسیار مهم و تأثیرگذار خواهد بود.

وی ادامه داد: ما به طور مستمر امکانات خود را به روز می کنیم و در استان ها از این تجهیزات استفاده می کنیم. همکاران ما در مراکز تشخیص و شناسایی در کشور به قابلیت هایی رسیده اند که برخی از این تجهیزات را خودشان تولید می کنند. ما با دانشگاه ها نیز همکاری های نزدیکی داریم و با نخبگان دانشگاهی که در حوزه دانش بنیان فعالیت می کنند در حال توسعه این پروژه به سراسر کشور هستیم.

سردار قنبری گفت: هدف ما این است که از جدیدترین فناوری ها در این حوزه بهره برداری کنیم. برخی از این تجهیزات به دلیل محدودیت هایی که داریم قابل ارائه نیستند اما مهم این است که با این تجهیزات به جایی رسیده ایم که کاربر ما در صحنه جرم با برداشت صحیح می تواند به سرعت هویت مجرم را شناسایی کند.

۸۰ درصد جرائم کشور مربوط به سرقت است

سردار قنبری گفت: حدود ۸۰ درصد از جرائم کشور مربوط به سرقت است در حالی که ۱۰ درصد به کلاهبرداری و جعل اختصاص دارد. 

وی ادامه داد: حدود یک دهم درصد جرائم ما به جرائم جنایی و کمتر از یک دهم درصد به جرائم مسلحانه تعلق دارد. هرچند که در بین مردم آمار جرائم مسلحانه بیشتر به چشم می آید و احساس ناامنی را در جامعه افزایش می دهد اما تحلیل ما از جرائم نشان می دهد که سرقت ها غالب ترین نوع جرم در کشور هستند.

وی افزود: ما سرقت ها را به دو بخش تقسیم می کنیم: سرقت های خرد که ارزش مالی پایینی دارند و سرقت های عمده. تقریباً ۵۵ درصد از سرقت ها سرقت های خرد هستند و ۳۸ درصد از آن ها سرقت های عمده به حساب می آیند. بقیه نیز به حوزه جنایی و سایر موضوعات مرتبط می شوند. 

رئیس پلیس آگاهی فراجا تأکید کرد: کارآگاهان ما در این زمینه فعالیت های مهمی انجام می دهند و این موضوع قابل توجه است. اگرچه کمتر به آن پرداخته می شود اما نقش کارآگاهان در کشف و پیگیری این جرائم بسیار حائز اهمیت است.

سردار قنبری گفت: با توجه به اقدامات علمی و برداشت دلایل مادی و دیجیتالی از صحنه جرم همکاران و کارآگاهان ما با تخصصی که در بررسی صحنه جرم دارند و استفاده از تجهیزات جدید و هوشمندسازی که به چرخه کار پلیس آگاهی وارد شده به این قابلیت رسیده اند که بیش از ۹۵ درصد از جرائم جنایی کشور را در فاصله کمتر از یک ماه کشف کنند. 

رییس پلیس اگاهی فراجا تأکید کرد: در حال حاضر کشف وقوع قتل ما به حدود ۱۰۰ درصد رسیده است البته حدود ۳ درصد از این قتل ها مربوط به قتل های معوقه است که در گذشته انجام شده اند. ما این موارد را از دستور کار خارج نمی کنیم و به طور جدی پیگیری می کنیم. بیش از ۹۵ درصد از قتل ها ظرف ۴۸ ساعت اولیه کشف می شوند که نشان دهنده کارایی و تلاش های مستمر تیم های ما در پلیس آگاهی است.

رییس پلیس آگاهی فراجا بیان کرد: پیگیری و رصد سرقت های خرد باید به طور جدی انجام شود. این سرقت ها علت های متفاوتی دارند بخشی از آن ها توسط معتادین متجاهر انجام می شود. در طرحی که ما اجرا کردیم پیش بینی های خوبی برای این موضوع در نظر گرفته شد. اولویت ما در اعزام به کمپ های ترک اعتیاد بین معتادین متجاهر جمع آوری شده اختصاص داده شده است که این اقدام در کاهش سرقت ها تأثیرگذار بوده است.

وی ادامه داد: یکی از موفقیت های این طرح همکاری با قوه  قضائیه برای تحت کنترل قرار دادن سارقین حرفه ای با سابقه کیفری بیش از سه فقره است. این سارقین با استفاده از پابند الکترونیکی به صورت هوشمند در مراکز رصد پلیس آگاهی تحت کنترل قرار می گیرند. 

ضرورت وصل پابند الکترونیک به ۱۰۰ هزار سارق سابقه دار

وی افزود:  ایده آل ما این است که بتوانیم حدود ۱۰۰ هزار نفر از سارقین را تحت پوشش پابندالکترونیک قرار دهیم.

رریس پلیس آگاهی فراجا ادامه داد: برنامه ریزی ما این است که تا سال آینده تقریباً ۴۰ هزار نفر از این سارقین را به صورت هوشمند تحت کنترل داشته باشیم.

وی ادامه داد: ما طرحی را در مجموعه انتظامی کشور پیاده کردیم تا بتوانیم جلوی روند صعودی سرقت را بگیریم و اهداف کلان را دنبال کنیم. 

سردار قنبری توضیح داد: قبل از اجرای این طرح افزایش سرقت ما ۱۹ درصد بود. اما پس از اجرای این طرح این افزایش به صفر رسید و تا پایان سال ۱۴۰۲ توانستیم آن را به ۶ درصد کاهش دهیم. در واقع این طرح ۲۵ درصد توفیق برای ما به همراه داشت. 

کاهش ۱۹ درصدی سرقت ها

وی افزود: در آمار شش ماهه اخیر حدود ۱۹ درصد از سرقت ها نسبت به سال های گذشته کاهش یافته است. 

سردار قنبری تأکید کرد: همچنین در مورد سرقت های مهم قبلاً ۴۹ درصد از سرقت ها را به خود اختصاص می دادند اما اکنون به سمت ۳۸ درصد کاهش یافته است. سرقت های خرد نیز برای ما اهمیت زیادی دارد؛ زیرا هر سرقتی یک متضرر در جامعه ایجاد می کند و به نوعی بر احساس امنیت افراد تأثیر می گذارد.زهرا فرزام, [۱۰/۹/۲۰۲۴ ۷:۵۹ PM]

رئیس پلیس آگاهی فراجا افزود: هدف کلی ما این است که تمام سارقینی که حرفه ای هستند و بیش از سه فقره محکومیت قطعی کیفری در حوزه سرقت دارند شناسایی و تحت کنترل قرار دهیم. 

وی افزود: این افراد با استفاده از پابند الکترونیکی تحت کنترل قرار می گیرند و ما برنامه های ویژه ای در حوزه نظارت بر رفتار و رفت وآمد این سارقین داریم. مراکز پایش شبانه روزی هوشمند در پلیس آگاهی ایجاد شده است که تمامی حرکات این افراد به طور دقیق زیر نظر کارآگاهان قرار می گیرد.

سردار قنبری توضیح داد: در حال حاضر نزدیک به ۶ هزار پابند الکترونیکی نصب شده که این آمار فقط مربوط به استان تهران است. برای بهره برداری بهتر از این طرح و برطرف کردن اشکالات آن ابتدا این طرح را به صورت آزمایشی در سه استان اجرا کردیم و پس از رفع مشکلات آن را به ده استان دیگر نیز گسترش دادیم. اکنون این طرح در سراسر کشور به مرحله اجرا درآمده و در حال اجرا است.

توافق با خودروسازان برای افزایش ایمنی خودروها

وی در ادامه صحبت های خود به موضوع سرقت خودرو پرداخت و گفت: در طول یکی دو سال گذشته ما اقدامات ویژه ای برای کاهش سرقت خودرو انجام داده ایم. ما با شرکت های خودروساز توافق کرده ایم که کارشناسان ما تا تأیید ایمنی خودرو اجازه شماره گذاری آن ها را ندهند. به این ترتیب تمامی خودروهای داخلی و خودروهایی که مونتاژ یا وارد می شوند ملزم به دریافت تأییدیه ایمنی از ما هستند. 

رئیس پلیس آگاهی فراجا تأکید کرد: این اقدام تأثیر قابل توجهی در کاهش سرقت خودرو داشته و به طور میانگین ۲۷ درصد کاهش سرقت خودرو در کشور را تجربه کرده ایم.

سردار قنبری در ادامه گفت: یکی از موانع سرقت خودرو رفتار مالکین خودروها است. در برخی موارد خودروها روشن و سوئیچ آن ها در داخل خودرو قرار دارد و سارقین به راحتی می توانند خودرو را به سرقت ببرند. این مسائل به هیچ وجه به ایمنی خودرو مربوط نمی شود بلکه نشان دهنده عدم توجه مالکین به امنیت خودروهایشان است.

وی ادامه داد: همکاران ما شب ها در حال گشت زنی هستند و گزارش های زیادی از خودروهایی که در کوچه ها و خیابان ها پارک شده اند و قفل نیستند دریافت می کنند. 

رئیس پلیس آگاهی فراجا همچنین اشاره کرد: برای کاهش احتمال سرقت اقدامات ویژه ای در زمینه جلوگیری از صدور اسناد و شماره گذاری خودروهای سرقتی انجام شده است. این اقدامات به منظور محدود کردن سارقین در فرایند صدور سند نمره خودرو طراحی شده اند تا نتوانند به راحتی این کار را انجام دهند.

سردار قنبری در ادامه گفت: مشکلات مربوط به خودروهایی که قبل از اجرای طرح ایمنی تولید شده بودند یکی از چالش های اصلی ما در زمینه سرقت خودرو بوده است. ما پس از دستگیری سارقین و پرس وجو درباره روش های سرقت به نقاط ضعف این خودروها پی بردیم. خوشبختانه در جلساتی که با شرکت های خودروساز داشتیم این مشکلات به طور عمومی برطرف شده و ما هر روز تلاش می کنیم تا ایمنی خودروها را بهبود بخشیم. هدف ما این است که حتی حرفه ای ترین سارقین نیز نتوانند این خودروها را باز کنند. 

کاهش احتمال وقوع سند نمره توسط سارقان خودرو

وی همچنین به موضوع امکان صدور سند نمره برای خودروهای سرقتی اشاره کرد و توضیح داد: سارقین قبل از سرقت معمولاً تغییراتی در شماره موتور و شماره شاسی خودرو ایجاد می کنند تا سامانه های ما نتوانند آن را شناسایی کنند. آن ها همچنین با استفاده از اسناد خودروهای اوراق شده یا تصادفی مشخصات خود را جعل می کنند.

سردار قنبری گفت: با همکاری شرکت های خودروساز ما توانسته ایم این مشکلات را به حداقل برسانیم و اکنون کمتر سارقین قادر به انجام چنین اقداماتی هستند. ما همچنین با پیاده سازی سیستم کنترل بر قطعات خودرو خریداران اموال مسروقه را تحت نظر قرار داده و بازار فروش این اموال را به هم ریخته ایم. 

وی گفت:  حدود ۱۰ هزار مال خر دستگیر شده اند و اموال قابل توجهی از آن ها کشف شده است. این اقدامات ارتباط بین سارقین و مال خرها را به حداقل ممکن رسانده و توانسته ایم در زمینه مبارزه با سرقت خودرو موفقیت های چشمگیری کسب کنیم.

حلقه اصلی مبارزه با سرقت دستگیری مالخرها است

رییس پلیس آگاهی فراجا در ادامه به اهمیت مقابله با مال خرها در مبارزه با سرقت خودرو اشاره کرد و گفت: حلقه اصلی در این مبارزه مال خرها هستند. اگر مال خرها وجود نداشته باشند سارقین جایی برای فروش اموال مسروقه نخواهند داشت. ما با مقامات  قضایی هماهنگی های لازم را انجام داده ایم تا برخورد با مال خرها به شدت برخورد با سارقین باشد. 

وی افزود: ما تمامی صنوفی را که به نوعی در این حوزه فعالیت دارند رصد و بازرسی می کنیم. دفاتری تهیه کرده ایم که در اختیار این صنوف قرار داده ایم و هرگونه فعالیت آن ها باید زیر نظر ما باشد. همچنین جواز کسب بسیاری از این خریداران را ابطال کرده و محل کسب آن ها را پلمب کرده ایم. 

سردار قنبری در ادامه به اهمیت کنترل و نظارت بر مال خرها در مبارزه با سرقت اشاره کرد و گفت: ما در حوزه خرید و فروش اموال مسروقه تحت کنترل و نظارت پلیس قرار داریم و اطمینان داریم که هرگونه فعالیت مشکوک به مال خری شناسایی و پیگیری خواهد شد. مال خرها به خوبی می دانند که تحت نظارت ما هستند و هر کسی که به طور بالقوه قصد خرید مال مسروقه داشته باشد می داند که ممکن است تحت کنترل پلیس قرار گیرد. 

وی تأکید کرد:  یکی از اهداف کلیدی ما در طرح مبارزه با سرقت برخورد جدی با مال خرها و قطع ارتباط آن ها با سارقین است تا سارقین بازار فروش نداشته باشند. 

سردار قنبری افزود: پیش از این طرح مبارزه با مال خری هر پانزده روز یکبار اجرا می شد اما اکنون به یک طرح روزانه تبدیل شده است.

رییس پلیس آگاهی فراجا همچنین گفت: ما با همکاری پلیس فتا پلیس امنیت اماکن و دیگر نهادها به طور حساب شده و مستمر حوزه مال خری را تحت رصد داریم. در حال حاضر نیروهای انتظامی در مراکز فروش دست دوم و بازارهای خیابانی حضور پیدا می کنند تا از وقوع سرقت ها جلوگیری کنند و این طرح همچنان ادامه خواهد داشت.

سردار قنبری در ادامه به اشراف کامل پلیس بر وضعیت سرقت ها و نتایج آن اشاره کرد و گفت: این اشراف ما به دو جنبه تقسیم می شود یکی شناسایی و دستگیری سارقین و دیگری کشف اموال مسروقه. در شش ماه گذشته ما بیش از یک میلیون و ۲۰۰ هزار قلم از اموال مسروقه را کشف کرده ایم. این اموال شامل انواع مختلفی از سرقت ها هستند که بخش قابل توجهی از آن ها غیر از مواردی که در دست سارقین قرار داشت از طریق مال خرها شناسایی شده اند. از این یک میلیون و ۲۰۰ هزار قلم حدود یک میلیون و ۱۰۰ هزار قلم به مال باختگان بازگردانده شده است.

تسهیل فرآیند تحویل اموال مسروقه

وی همچنین هشدار داد: هر کسی که  فکر می کند خرید اموال مسروقه به نفعش است باید بداند که عواقب این کار را خواهد دید و با حضورش در پلیس مواجه خواهد شد. این افراد ممکن است مجازات های قانونی را متحمل شوند و در صورتی که دارای مجوز کسب وکار باشند احتمال ابطال آن نیز وجود دارد.

سردار قنبری به سیاست های پلیس در تسهیل فرآیند تحویل اموال مسروقه اشاره کرد و گفت: هدف نهایی ما این است که اموال مسروقه را در ۲۴ ساعت اول به مال باختگان تحویل دهیم. با این حال ممکن است در برخی موارد مال باخته ای وجود نداشته باشد یا دیر به ما مراجعه کند. همچنین ممکن است در تعلق اموال به مال باخته تشکیکی وجود داشته باشد.

وی ادامه داد: به علاوه در برخی مواقع سارق ممکن است از یک مکان سرقت کرده باشد و دسترسی به مال باخته مقدور نباشد که برای حل این مشکلات سامانه ای به نام نما طراحی کرده ایم. اموال مسروقه که به این شکل هستند در این سامانه بارگذاری می شوند. از طریق اپلیکیشن پلیس من مال باختگان می توانند به این سامانه دسترسی داشته باشند. در این سامانه اموال مسروقه به صورت روزانه به نمایش گذاشته می شود و اگر کسی مالکیت اموال را تأیید کند می تواند به یگان مربوطه مراجعه کرده و اموالش را پس از احراز مالکیت دریافت کند.

موبایل برای سارقان طعمه ای آماده محسوب می شود

سردار قنبری درباره کشف موبایل های سرقت شده گفت: کشف وقوع ما در حوزه موبایل های سرقت شده به بیش از ۵۰ درصد رسیده است و ما هیچ پرونده ای را از دستور کار خارج نمی کنیم. حتی پرونده های قدیمی نیز توسط کارآگاهان ما به طور مرتب در حال رسیدگی و پیگیری برای دستیابی به سارقین هستند.

وی افزود: در حوزه موبایل قاپی باید توجه داشته باشیم که موبایل ها ارزش قابل توجهی دارند و معمولاً طعمه ای آماده برای سارقین هستند. به همین دلیل توصیه هایی به مردم داریم تا احتمال دسترسی سارقین به اموالشان را کاهش دهند.  

رئیس پلیس آگاهی فراجا در خصوص موبایل هایی که ممکن است به خارج از کشور منتقل شوند گفت: ما با مرزبانان همکاری می کنیم تا این موبایل ها قبل از خروج کشف شوند. همچنین از مسئولان درخواست داریم که اقداماتی انجام دهند تا موبایل های سرقت شده در خارج از کشور قابل استفاده نباشند.

وی ادامه داد: به عنوان مثال این موبایل ها با سیم کارت غیرایرانی فعال نشوند و در صورت استفاده از سیم کارت ایرانی فرآیند رجیستری باید رعایت شود. در حال حاضر ما در حال بررسی راهکارهایی برای جلوگیری از سودآوری سارقان و سلب امکان استفاده از این موبایل ها هستیم و امیدواریم با همکاری مسئولین به نتایج مطلوبی برسیم.

تلاش برای عدم خروج موبایل های سرقتی از کشور

سردار قنبری در ادامه گفت: در مرزها اقدامات مؤثری انجام داده ایم و بیش از دو هزار موبایل که به صورت غیرقانونی در حال انتقال به خارج کشور بودند توسط واحدهای مرزبانی کشف شده است. این موضوع نشان دهنده کاهش بازار داخلی برای فروش این موبایل ها است به طوری که سارقان تلاش می کنند این اموال را به سمت مرز منتقل کنند.

رییس پلیس آگاهی فراجا بیان کرد: در سطح عمومی با اینکه ممکن است تصور شود سرقت موبایل ها در حال افزایش است اما واقعیت این است که با اقدامات ویژه ای که انجام داده ایم در مقایسه با سال گذشته کاهش ۲۷ درصدی در سرقت های موبایل قاپی را تجربه کرده ایم  باندهای زیادی را در این زمینه شناسایی و دستگیر کرده ایم.

وی در پایان گفت: برای افزایش امنیت گشت های آگاهی را فعال کرده ایم. این واحدها به صورت شبانه روزی در نقاط مختلف شهر گشت زنی می کنند و یکی از وظایف اصلی آن ها پیشگیری از سرقت موبایل و مقابله با سرقت ها است. این اقدامات تأثیر قابل توجهی در افزایش کشف موبایل های سرقتی و استرداد آن ها به صاحبانشان داشته است. امیدواریم با ادامه این طرح ها و اقداماتی که در دست داریم روند کاهش سرقت ها را بیش از پیش تقویت کنیم.