اعتراض ایران به احداث سد پاشدان روی هریرود توسط افغانستان
عیسی بزرگ زاده سخنگوی صنعت آب کشور ساخت و آبگیری سد پاشدان در حوضه مرزی و مشترک هریرود را باعث کاهش جریان طبیعی رودخانه مرزی هریرود و بروز خسارت های اجتماعی و زیست محیطی در مناطق پایین دست به ویژه ایراد آسیب جدی در تأمین آب شرب شهر مشهد دانست.
بزرگ زاده با اشاره به پیوند های چندبعدی اقتصادی اجتماعی و فرهنگی مشهد و هرات گفت: باورمان بر این است همه مردمانی که در یک حوضه آبریز زندگی می کنند دارای سرنوشت یکسانی هستند و اعمال هرگونه سخت گیری و فشار به بخشی از مردمان حوضه آبریز ناگزیر همه ساکنان حوضه را تحت تأثیر قرار می دهد.
وی بیان داشت: ساکنین حوضه آبریز هریرود در هر دو کشور ایران و افغانستان طی سالیان سال از جریان طبیعی این رودخانه فرامرزی بهره مند شده اند و حقوق عرفی و تاریخی برای هر دو طرف ایجاد شده است. اثرات این اقدام یک جانبه طرف افغانی نه تنها تأمین آب شرب و بهداشت چند میلیون نفر را متأثر می کند بلکه به آسیب گسترده به محیط زیست پایین دست نیز منجر می شود.
سخنگوی صنعت آب ابراز کرد: جمهوری اسلامی ایران بار ها از کانال های دیپلماتیک اعتراض رسمی خود را نسبت به اثرات منفی فرامرزی ناشی از اقدامات سدسازی یکجانبه طرف افغان در حوضه هریرود اعلام کرده و خواهان همکاری مشترک برای ارزیابی و کاهش این اثرات و انتخاب توسعه پایدار به جای توسعه مخرب بوده است. اکنون نیز بر این باوریم که بهره برداری یک سویه و غیرمشارکتی از منابع آب حوضه هریرود به نفع هیچ یک از کشور ها در بالادست و پایین دست نیست.
بزرگ زاده در انتها ضمن تأکید بر ضرورت رعایت مفاد صریح و روشن حقوق بین الملل آب در بهره برداری مشترک از آب رودخانه مرزی هریرود اظهار داشت: انتظار می رود مقامات سرپرستی افغانستان در چارچوب حقوق عرفی بین المللی و اصل حسن همجواری و روابط همسایگی دو کشور همکاری و تدابیر لازم در خصوص استفاده منطقی و منصفانه از آب رودخانه مرزی هریرود را در بالادست به نحوی که به حقوق تاریخی و عرفی مناطق پایین دست آسیب وارد نشود در دستور کار خود قرار دهند.
سخنگوی صنعت آب خاطرنشان کرد: در این راستا وزارت نیرو کنار وزارت امور خارجه خواهان مذاکره فوری در این خصوص است و برای همکاری با طرف افغانی در یافتن راه حل های مشترک و قابل قبول برای کاهش اثرات فرامرزی سد های پاشدان و سلما اعلام آمادگی می کند.